Η τουρκική και η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών αποφάσισαν να εμβαθύνουν όσο δεν πάει την συνεργασία τους, σύμφωνα με τον ουκρανικό τύπο, χωρίς να αναφέρουν βέβαια ποιες είναι οι χώρες στόχοι, αν και είναι εύκολο να μαντέψουμε ότι μέσα σε αυτές θα είναι πιθανότατα και η Ελλάδα.
Οι επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία, αναφέρει η ιστοσελίδα Ukrinform, που επικαλείται ανακοίνωση από την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
«Πρόσφατα, ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ταξίαρχος Kirill Budanov, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, αντιστράτηγο Rafet Dalkiran», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών των δύο χωρών, συζήτησαν για την κατάσταση και τις τάσεις της κατάστασης ασφαλείας στον κόσμο, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και γύρω από την Ουκρανία.
Συζήτησαν επίσης τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την εθνική ασφάλεια και των δύο χωρών, τις πηγές τους, τους κινδύνους κλιμάκωσης και πιθανά μέτρα εξουδετέρωσης.
Κατά τη συνάντηση επετεύχθη συμφωνία για εμβάθυνση και εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας και της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Άγκυρα και το Κίεβο επεξεργάζονται συμβόλαιο για την προμήθεια τουλάχιστον δώδεκα ακόμη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και πυραύλων για αυτά, μαζί με επίγειους σταθμούς ελέγχου.
Το Bayraktar είναι ένα επιθετικό drone μεσαίου υψομέτρου, το οποίο μπορεί να παραμείνει στον αέρα έως και 12 ώρες, μεταφέροντας έως και τέσσερις μικρούς πυραύλους MAM-L.
Τα τουρκικά drones ελέγχονται από απόσταση έως και 150 km από τους επίγειους σταθμούς.
Η χρήση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία στο Ντονιέντσκ έχει προκαλέσει την οργή στο Κρεμλίνο εδώ και μεγάλο διάστημα.
Η ουσία είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μια ισχυρή συμμαχία με μια χώρα σαν την Ουκρανία με σκοπό κυρίως την απόκτηση κρίσιμης αμυντικής τεχνογνωσίας ( κινητήρες αρμάτων ALTAY, DRONE) και βαλλιστικών πυραύλων, ώστε να καταστεί υπερδύναμη σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Ελλάδα, ούτε για καμία χώρα στην Μεσόγειο, Αίγυπτος Ισραήλ,Κύπρος.
Μάλιστα, Ρώσοι ειδικοί πυρηνικοί εμπειρογνώμονες φοβούνται και για την μεταφορά τεχνογνωσίας κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων από την Άγκυρα δια μέσω του Κιέβου , κάτι που θα αναβαθμίσει την χώρα αυτή σε πυρηνική δύναμη.
Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών Ουκρανίας και Τουρκίας θα συνεργάζονται στενά, κάτι που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις και στην χώρα μας, αφού πολλές πληροφορίες που κατέχουν οι Ουκρανοί, στον αμυντικό τομέα, θα περάσουν στα χέρια των Τούρκων, με τα ανάλογα ανταλλάγματα φυσικά.
Υπενθυμίζουμε ότι στην Ουκρανία ζουν χιλιάδες Έλληνες, ειδικά στην Μαριούπολη, οι οποίοι βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις ενόψει της κρίσης Κιέβου και Μόσχας, ενώ σίγουρα η συνεργασία Τούρκων και Ουκρανών δεν βοηθά καθόλου.