Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ύπουλο σχέδιο του Ερντογάν για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Ινδίας μέσα από την συμπαραγωγή Drones

Η σχέση Τουρκίας-Πακιστάν είναι μια ειδική σχέση σχεδόν αντίστοιχη της σχέσης Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν. Η ειδική σχέση Τουρκίας-Πακιστάν, ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο από τη χημεία που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των δύο ηγετών τους. Από τη μία ο ισλαμιστής Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, είναι ο μονίμως αρεσκόμενος και «αυτόφωτος» προστάτης των απανταχού στον κόσμο μουσουλμάνων.

Από την άλλη, ο επίσης ισλαμιστής Πακιστανός Πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, είναι αυτός που θέλει να φαίνεται ότι οικοδομεί συμμαχίες με τον μουσουλμανικό κόσμο εναντίον της «βλάσφημης Δύσης», προκειμένου να κερδίζει πολιτικά οφέλη σε ένα κράτος όπου επικρατεί ο θρησκευτικός φανατισμός.

Η επισήμως εκπεφρασμένη τουρκική στήριξη στις θέσεις του Πακιστάν για το Κασμίρ, ενοχλεί σίγουρα την Ινδία. Οι δηλώσεις Ερντογάν τον Ιανουάριο του 2020, ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του λαού του Κασμίρ, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του ινδικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη και του επέδωσε διπλωματική διαμαρτυρία. 

Έτοιμη η Άγκυρα να εξάγει drones και UAV στο Νέο Δελχί σε μια «νέα αρχή» για τις σχέσεις Ινδίας και Τουρκίας;

Σε μια νέα αρχή των σχέσεων φαίνεται να στρέφεται η Άγκυρα  με το Νέο Δελχί, με όποιες δυσμενείς συνέπειες μπορεί να επέλθουν με το Πακιστάν, καθώς η τουρκική εταιρεία Zyrone Dynamics,  ετοιμάζεται να στείλει το μίνι drone πολλαπλών ρότορων ZCQM στην Ινδία. 

Η DCM Shriram επένδυσε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια στην Zyrone Dynamics, αποκτώντας μερίδιο 30% στην εταιρεία. Ο Murat Kanber, ο συνιδρυτής της Zyrone Dynamics, φέρεται να είπε από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu: «Η προσδοκία και των δύο πλευρών είναι η δημιουργία προϊόντων για πολιτική χρήση, ειδικά για τη μεταφορά φορτίου. Τώρα η Zyrone θα πουλά τα προϊόντα της στην Ινδία και τους γείτονές της στην ασιατική αγορά, μετά την οποία ελπίζει να εξάγει drones στην Ευρώπη και την Αυστραλία».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ινδική εταιρεία θα εγγραφεί στο 30% του κεφαλαίου της ξένης εταιρείας, που αποτελείται από 25715 μετοχές, για συνολική επένδυση περίπου 1 εκατομμυρίου USD, με την επιφύλαξη της υποχρεωτικής άδειας της FEMA για ξένες επενδύσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ινδική πρεσβεία στην Τουρκία έγραψε στο Twitter  υπονοώντας μια «νέα αρχή. “Στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικών Βιομηχανιών (IDEF) στην Κωνσταντινούπολη, η DCM Shriram υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Zyrone Dynamics της Τουρκίας”, ανέφερε.  

https://twitter.com/IndianEmbassyTR/status/1427978958193283077?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1427978958193283077%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fankara-to-export-drone-uavs-to-delhi-india-turkey%2F

Κατά τη διάρκεια της περιόδου συνεργασίας, η Zyrone Dynamics θα παρέχει στην εταιρεία τεχνολογική βοήθεια για δύο παραλλαγές UAV σε διάφορα χρονικά διαστήματα, και τα δύο μέρη θα βοηθούν το ένα το άλλο, στην εμπορία των προϊόντων στην Ινδία και σε όλο τον κόσμο. 

Γίνεται αντιληπτό ότι η συνεργασία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή επένδυση, καθώς πρόκειται για την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας εταιρείας UAV, για διάφορες εφαρμογές σε πολιτικούς και στρατιωτικούς τομείς.

Η Τουρκία και η Ινδία, διατηρούσαν διμερείς σχέσεις εδώ και αιώνες. Ωστόσο, αυτή η σχέση βρίσκεται σε καθοδική πορεία.  Ας μην ξεχνάμε ότι το Νέο Δελχί συνήψε αμυντική συμφωνία με την Αρμενία, τον παραδοσιακό αντίπαλο της Τουρκίας στην περιοχή. Σε μια συμφωνία 40 εκατομμυρίων δολαρίων, το Νέο Δελχί προμήθευσε το Ερεβάν με τέσσερα ραντάρ εντοπισμού όπλων SWATHI που αναπτύχθηκαν από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης της χώρας (DRDO).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαίνεται πως ο Ερντογάν με ήπια βήματα, προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ινδία, με δέλεαρ την κοινή παραγωγή drones γνωρίζοντας ότι το Πακιστάν δεν θα ήθελε επί ουδενί τρόπο, μια περαιτέρω στρατηγική σχέση της Άγκυρας με το Νέο Δελχί.

Είναι μια άσκηση ισορροπίας για τον Ερντογάν, καθώς οι δύο χώρες ( Ινδία – Πακιστάν )  είχαν ανέκαθεν τεταμένες σχέσεις. Η διεθνής κοινότητα πολύ συχνά γίνεται μάρτυρας  μίας πιθανής σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο πυρηνικές δυνάμεις, την Ινδία και το Πακιστάν, με την ανησυχία να αυξάνεται μήπως μία περιπλοκή στις παραδοσιακά τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες, οδηγήσει ενδεχομένως σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. 

https://twitter.com/gooksel/status/1469228136575479815?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1469228136575479815%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fankara-to-export-drone-uavs-to-delhi-india-turkey%2F

Από την άλλη, μια ενδεχόμενη εμβάθυνση των σχέσεων ενδεχομένως επηρεάσει και την Ελλάδα, καθώς  Ελλάδα και Ινδία, έχουν κοινά συμφέροντα για να  ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις,  να συνεργαστούν και σε στρατηγικό επίπεδο, για να τα προωθήσουν έναντι της Τουρκίας, που αποτελεί και για το Νέο Δελχί απειλή. Εάν η Αθήνα συνάψει μια στρατηγική συνεργασία με το Νέο Δελχί, τότε αυτή μπορεί να ενταχθεί και στο πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Εμιράτων, δηλαδή σε συμμαχίες με αντιτουρκικό πρόσημο.

Η Αθήνα θα κάνει σύμμαχο μια ανερχόμενη ασιατική δύναμη και η Ινδία θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε συμμαχίες με κράτη, που κάποια από αυτά έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται, ότι ανώτατοι αξιωματικοί του Πακιστάν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Τουρκία, σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκία, Υπερδύναμη Drone;

Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κορυφαίος χρήστης πολεμικών drones παγκοσμίως για περισσότερο από μια δεκαετία, η τεχνολογία βρίσκεται πλέον στα χέρια ορισμένων χωρών. Η διαδικασία προμήθειας οπλισμένων αεροσκαφών Predator και Reaper στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθεί να είναι μακρά και περίπλοκη λόγω του ελέγχου του Κογκρέσου και του στρατού.

Αυτό μπορεί να ώθησε πολλές χώρες να στραφούν προς την Κίνα, η οποία έχει πουλήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη CH-4 σε σχεδόν δώδεκα χώρες, αν και το κινεζικό UCAV είναι λιγότερο εξελιγμένο από το Reaper.

Η Τουρκία, από την άλλη, αναδείχθηκε πρόσφατα ως νέα δύναμη στην παράδοση προηγμένων οπλισμένων drones σε άλλες χώρες.

Η Τουρκία συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στον κόσμο με τα UAV και τα SİHA της. Ειδικά ο ρόλος της Τουρκίας στην Αφρική και ο αντίκτυπος των SİHAs στην περιοχή, παρακολουθούνται στενά σε όλο τον κόσμο. Το γαλλικό μηνιαίο οικονομικό περιοδικό Capital, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αυξήσει την επιρροή της στην Αφρική. 

Το Capital, το διάσημο οικονομικό περιοδικό της Γαλλίας ανέφερε,  «Η Τουρκία θέλει να αναπτυχθεί στον αμυντικό τομέα στην Αφρική μετά το εμπόριο και τη συνεργασία και εμπιστεύεται τα SİHA της από αυτή την άποψη».

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αναπτύξει συνεργασία με την Αφρική στον αμυντικό τομέα δεν περιορίζονται στην πώληση όπλων, στρατιωτικών πυρομαχικών ή οχημάτων,  αλλά παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση και εργαλεία αφαίρεσης ναρκών  εκτός από πυρομαχικά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ