Σύμφωνα με πληροφορίες από ανοικτές πηγές συνήθους αξιοπιστίας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκινάει από σήμερα, αρχής γενομένης από το Ντουμπάι περιοδεία στις χώρες του Κόλπου, με σκοπό να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με τα αραβικά κράτη της περιοχής.
Τα ΗΑΕ αγοράζουν Rafale
Ωστόσο η επίσκεψη στα ΗΑΕ κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική θα είναι αφού το "Γαλλικό μενού", περιλαμβάνει διμερείς στρατιωτικές συμβάσεις με εξέχουσα αυτή της αγοράς δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών Rafale ,προς αντικατάσταση του αεροπορικού στόλου των 60 πεπαλαιωμένων Mirage 2000 που είχαν αγοράσει στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να αγοράσουν 80 γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τη μεγαλύτερη διεθνή παραγγελία που έγινε ποτέ για πολεμικά αεροσκάφη.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας, συμφώνησαν επίσης να αγοράσουν 12 στρατιωτικά μεταφορικά ελικόπτερα Caracal, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.
«Αυτό είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, που εδραιώνει την ικανότητά τους να ενεργούν από κοινού για την αυτονομία και την ασφάλειά τους», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Η παραγγελία των Rafale είναι η μεγαλύτερη διεθνώς για το αεροσκάφος από τότε που τέθηκε σε λειτουργία το 2004.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον Γενικό Διευθυντή Αεροπορίας της Dassault, Έρικ Τράπιερ, καθώς ο Μακρόν είχε συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ την πρώτη ημέρα επίσκεψης στον Κόλπο.
Εξαγοράζοντας αεροπλάνα Rafale, που κατασκευάστηκαν από την Dassault Aviation, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολουθούν το παράδειγμα του ανταγωνιστή στον Κόλπο Κατάρ, που αγόρασε 36 από τα σκάφη, και της Αιγύπτου που παρήγγειλε 24 το 2015 και 30 νωρίτερα φέτος.
Τον Πρόεδρο Μακρόν συνοδεύουν οι ΥΠΕΞ, ΥΠΑΜ, ΥΠΟΙΚ καθώς και επικεφαλής μεγάλων γαλλικών βιομηχανικών ομίλων όπως των Airbus, Thalès, και άλλες
Τα ΗΑΕ είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος πελάτης της γαλλικής στρατιωτικής βιομηχανίας, με βάση τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας με συνολικές παραγγελίες ύψους 4,6 δισ ευρώ, σύμφωνα με τη Γαλλία.
Τα τελευταία χρόνια η Γαλλία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις επειδή οι εξοπλισμοί που πούλησε σε αραβικές του Κόλπου χρησιμοποιήθηκαν στη σύρραξη στην Υεμένη, όπου οι χώρες της συμμαχίας που σχηματίστηκε με προεξέχουσα τη Σαουδική Αραβία φέρονται να έχουν διαπράξει σωρεία εγκλημάτων πολέμου σκοτώνοντας πάρα πολλούς αμάχους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα Γαλλικά μαχητικά Rafale έχουν πουληθεί πρόσφατα εκτός από την Ελλάδα, στο Κατάρ που αγόρασε 36 και όπως προαναφέραμε στην Αίγυπτο που αγόρασε 30.
Η Αίγυπτος πλέον θα διαθέτει έναν αεροπορικό στόλο 54 συνολικά Rafale, αφού το 2015 είχε αγοράσει τα πρώτα 24 από αυτά.
Η ροή επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μεγάλη και τα ΗΑΕ, σκοπεύουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε γαλλικές εταιρείες.
Κατάρ και Σαουδική Αραβία στην ατζέντα Μακρόν
Ο κ. Μακρόν θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ και κατόπιν στη Σαουδική Αραβία.
Αναμένεται εκεί να συζητήσει για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και να επιδιώξει τη συνεργασία τους ιδιαίτερα εναντίον του ISIS.
Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν περιφερειακά ζητήματα, όπως η κρίση στον Λίβανο, οι εκλογές και η κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη, το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, και η κατάσταση στο Ιράκ.
Αναμένεται να καλέσει να δοθεί βοήθεια στον Λίβανο, καθώς η βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή επιτάθηκε εξαιτίας κυρώσεων αρκετών κρατών του Κόλπου, ιδίως της Σαουδικής Αραβίας, που έχει σταματήσει τις εισαγωγές της από τη Βηρυτό.
Στην Τζέντα, ο κ. Μακρόν θα γίνει ένας από τους πρώτους δυτικούς ηγέτες που θα συναντηθεί με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μετά τη δολοφονία το 2018 του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη, που αμαύρωσε την εικόνα του.
Η συνάντηση έχει σκοπό την προσέγγιση με τη Σ. Αραβία , αφού δεν είναι δυνατόν το Παρίσι να πετύχει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής του στις Αραβικές χώρες χωρίς να έχει καλές σχέσεις με το Ριάντ.
Η κίνηση της Τουρκίας με τα Rafale του Κατάρ και η Ελληνική αντίδραση
Κατόπιν συμφωνίας που υπέγραψαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών, οι Στρατηγοί Yaşar Güler και Ganim bin Şahin el Ganim, στις 2 Μαρτίου 2021,η οποία έγινε δεκτή από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής, εγκρίθηκε 36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 στρατιωτικοί που ανήκουν στο Κατάρ να σταθμεύουν μόνιμα στην Τουρκία.
Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι τα υπερσύγχρονα μαχητικά του Κατάρ , το οποίο διαθέτει από F-15, μέχρι Rafale F.3 και Eurofighter, θα είναι πλήρως εξοπλισμένα για επιχειρήσεις «κατά των κοινών εχθρών» αν απαιτηθεί.
Εάν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στη Βουλή, αυτό το προσωπικό και τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να προετοιμαστούν για να συμμετέχουν σε πόλεμο που θα ξεσπάσει στα σύνορα της Τουρκίας.
Tέλη Ιουνίου σε προφητικό θα λέγαμε άρθρο-ανάλυσή μας με τίτλο "Έτσι θα ''σβήσει'' την συμμαχία Τουρκίας-Κατάρ η Ελλάδα" , είχαμε επισημάνει και αναλύσει τις επιπτώσεις που θα έχει η σίγουρη μελλοντική εγκατάσταση 36 μαχητικών αεροσκαφών και 250 ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ για 5 χρόνια, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο για "πολεμικές προετοιμασίες και εκπαίδευση'', η οποία υιοθετήθηκε τώρα από την Τουρκία, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης της από την Ελλάδα, στον οποίο συστήνουμε στους υπεύθυνους της χώρας μας να ρίξουνε μια καλή ματιά
Τέλος επισημαίνουμε ότι η συμμαχία μας με τα ΗΑΕ σε συνδυασμό με την επικείμενη απόκτηση Rafale από αυτά, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η επίσης φίλη και σύμμαχος Αίγυπτος διαθέτει 54 Rafale αλλάζουν δραματικά το αεροπορικό ισοζύγιο με την Τουρκία στη ΝΑ Μεσόγειο.
Αυτός είναι και ο λόγος που η αδύναμη αεροπορικά Τουρκία, σπεύδει άμεσα να προβεί βάσει συμφωνίας της με το Κατάρ στην αποδοχή εγκατάστασης 36 μαχητικών αεροσκαφών του στο έδαφός της, μεταξύ αυτών θα είναι τουλάχιστον 12 Rafale.
Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ την διατήρηση της συμμαχίας της με ΗΑΕ-Αίγυπτο και ιδιαίτερα με το Ισραήλ, αφού ο Ερντογάν επιχειρεί ανοίγματα στους παραπάνω συμμάχους μας.
Τέλος η κίνηση της εγκατάστασης των μαχητικών του Κατάρ στο τουρκικό έδαφος με όλα τα επακόλουθα της αλλά και η εφαρμογή της συμφωνίας Κατάρ-Τουρκίας με όλες τις εκφάνσεις της δείχνει ότι οι επόμενοι μήνες θα ανεβάσουν κατακόρυφα το θερμόμετρο σε Αιγαίο, ΝΑ Μεσόγειο και Λιβύη, με τον κίνδυνο γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης Ελλάδας-Τουρκίας να είναι ορατότερος από ποτέ.