Οφείλουμε να το πάρουμε χαμπάρι εδώ στο ρωμέικο για τα καλά, ότι με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό ( ειδικά στο Σαχέλ για παράδειγμα), ασκούμε τέχνη της στρατιωτικής διπλωματίας, η οποία είναι η μόνη στην εποχή μας, που φέρνει απτά, το τονίζουμε αυτό, οφέλη για την χώρα μας.
Τα ανέφερε άλλωστε και ο Στρατηγός Τζούμης προχθες εν πολλοίς.
Στείλαμε πριν κάποιο διάστημα μια συστοιχία πυραύλων στην Σ.Αραβία, και το Ριάντ αποφάσισε εκτός όλων των άλλων, να επενδύσει άμεσα στην χώρα μας 5 δις δολάρια, ενώ τα μακροχρόνια οφέλη της συνεργασία μας με του Σαουδάραβες δεν είναι ακόμη ορατά.
Η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ, είναι μια ανάγκη που απορρέει όχι μόνο από την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αλλά και από αυτή της ΕΕ στην Αφρική, με σκοπό την ασφάλεια και την παραμονή των Αφρικανών στις χώρες τους, και την μη μετακίνηση τους στην Νότια Ευρώπη.
Με ευχολόγια και πολιτικές ατάκες τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται πραγματικότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2020, τη συμμετοχή της χώρας μας στην εν λόγω επιχείρηση στην Β.Αφρική, και η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας».
Αυτό που προετοιμάζεται από ελληνικής πλευράς, είναι η αποστολή στρατιωτικού τμήματος στο Μάλι, όχι για ένταξη στην EUTM αλλά για να προσκολληθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει η Γαλλία στο Μάλι και πραγματοποιεί επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών τρομοκρατών.
Μιλάμε για συνεργασία με την περιβόητη Λεγεώνα των ξένων, η αξία της οποίας είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.
Η Ελλάδα διατηρεί σήμερα δύο αξιωματικούς στην EUTM, η οποία όμως έχει ως βασικό έργο την εκπαίδευση δυνάμεων του Μάλι, χωρίς να συμμετέχει σε επιχειρήσεις.
Η ελληνική αποστολή θα είναι μικρή και θα αφορά προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων το οποίο θα προστεθεί στην Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA (TF TAKUBA) που έχουν συγκροτήσει οι Γάλλοι και αναμένουν να προστεθούν σε αυτήν δυνάμεις από συμμαχικές και φίλες χώρες.
Οι Γάλλοι πιέζουν συνεχώς την Ελλάδα για στρατιωτική συνδρομή στην περιοχή του Σαχέλ.
Υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με το ελληνικό τύπο ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ρεύμα για εθελοντική συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών στην περιοχή αυτή της Αφρικής.
Γιατί οφείλουμε να αναπτύξουμε την στρατιωτική διπλωματία μας
Ο λόγος που οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε στον στρατιωτικό τομέα στο εξωτερικό αφορά την παγκόσμια κατάσταση και την Τουρκία.
Οι Τούρκοι έχουν στρατιωτικό προσωπικό σε χώρες της Αφρικής, ειδικά στην Λιβύη, αλλά και στο Ναγκόρνο, Συρία, Βοσνία έως το Κατάρ.
Τούρκοι στρατιώτες πολεμούν σε ενεργά μέτωπα, ειδικά στην Συρία, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία, ενώ η Άγκυρα αποκτά ερείσματα παντού.
Η Ελλάδα με οφείλει και πρέπει να δραστηριοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, απαιτώντας ανταλλάγματα φυσικά, με στόχο να κάνει αισθητή την παρουσία της σε περιοχές που έχουμε άμεσο ή έμμεσο συμφέρον, για να ζητήσει μετά οτιδήποτε σχετικά με τα συμφέροντα της και να μας "ακούσουν" οι σύμμαχοι μας με προσοχή.
Αν δεν πράξουμε τα αυτονόητα, τότε η ωμή πραγματικότητα θα μας προσπεράσει και θα δούμε άσχημες εξελίξεις σε όλα τα πεδία του εθνικού μας ενδιαφέροντος.