Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία για Αιγαίο: Έχουμε και οι δύο νομικά δίκιο-Παρέμβαση Δένδια με "βολές" κατά Άγκυρας

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AK Ömer Çelik, σχετικά με τη συνάντηση για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, δήλωσε: «Η ειρήνη στη Λιβύη πρέπει να επιτευχθεί από τον λιβυκό λαό. Η έκκληση του Μακρόν προς την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της είναι σκανδαλώδης. Η Τουρκία είναι εκεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς».

Ο Ömer Çelik, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα...

Με αφορμή την σημερινή επέτειο ανέφερε: 

"Εκφράζουμε την 38η επέτειο από την ίδρυση της ΤΔΒΚ και ότι έχουμε κάθε είδους υποστήριξη. Η επιθετική προσέγγιση του διδύμου Ελλάδας – Ελληνοκυπριακής διοίκησης δείχνει πόσο δικαιολογημένη είναι η υπόθεση της Κύπρου. Προτείναμε τη δημιουργία μηχανισμού για τη διανομή των πόρων φυσικού αερίου από τα δύο μέρη. Η ελληνική πλευρά έχει ενεργήσει άδικα και παράνομα. Από το παρελθόν μέχρι σήμερα, όποτε έχει καθίσει στο τραπέζι, η ελληνική πλευρά προσπάθησε να πάρει αυτό που θέλει και μετά να χαλάσει το τραπέζι. Όταν συνήλθε εκ νέου το τραπέζι, η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε τα πολιτικά της παιχνίδια από εκεί που σταμάτησαν" 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ακολουθούμε σύντομα την ατζέντα της Λιβύης. Στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε συνάντηση για τη Λιβύη. Εδώ είναι τα θέματα που πάντα υπογραμμίζαμε. Είναι λάθος να προσκαλούμε την Ελλάδα και τη Νότια Κύπρο σε αυτή τη σύνοδο κορυφής. Βλέπουμε ότι οι σύνοδοι είναι δηλητηριασμένες για να αναδειχθεί κάποια γειτονική αλληλεγγύη. Σκανδαλώδεις οι δηλώσεις Μακρόν για την παρουσία της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Λιβύη. Η αξιολόγηση της Τουρκίας ως ξένου στρατιώτη είναι μια σκόπιμη δήλωση. Ο Μακρόν σε όλες του τις δηλώσεις στοχοποιεί την Τουρκία. Ο Μακρόν βασίζει ολόκληρη τη γαλλική εξωτερική του πολιτική στην εχθρότητα προς την Τουρκία" πρόσθεσε.

"Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, η επιμονή τους θα έχει και de facto αποτέλεσμα. Έχουμε και οι δύο νομικά δίκιο και έχουμε όλα τα μέσα για να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο στο γήπεδο. Πάντα η Ελλάδα ξεφεύγει από το τραπέζι. Τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι. Η Τουρκία είναι διπλωματικό κράτος. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το τραπέζι ως εργαλείο χειραγώγησης για να παρασύρει άλλα κράτη στο πλευρό της. Δίνει βάση στη χώρα που προηγείται... Οι Έλληνες πολιτικοί δεν πρέπει να λένε ψέματα στον ελληνικό λαό" καταλήγει..

Διπλωματικές πηγές

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την λήψη μέτρων εναντίον της Λευκορωσίας, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξη του στην λήψη των μέτρων αυτών. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση όσων χωρών εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020.

Επίσης, παρείχε την πλήρη στήριξη του στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, καθώς υπάρχουν μαζικές αφίξεις, μέσω των κατεχομένων, ένα πρόβλημα που, όπως τόνισε, δεν προέκυψε πρόσφατα.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίζει οριζόντια όλα τα ζητήματα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ανεξαρτήτως προέλευσης και στο πλαίσιο αυτό να επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις.

Αναφορικά με το έγγραφο με προτάσεις για επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος τόνισαν την σημασία όπως κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν και ότι θα πρέπει να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τον ΥΕ/ΑΕ Borrell και το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιασθεί στο COREPER την επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο πρωινό εργασίας που διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα, ως Προεδρεύων της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί κλειδί για την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για την διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των διαφόρων πλευρών.

https://www.youtube.com/watch?v=aYSn6l5ruMs

Επανέλαβε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί μονόδρομο, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη σύγκλησης της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Τόνισε επίσης ότι οι εξελίξεις στην περιοχή προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική θα ενισχύσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Στη συζήτηση με τους Ανατολικούς Εταίρους, επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ευθυγράμμιση των χωρών της περιοχής με τις αποφάσεις της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ