Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νέο...Ναβαρίνο έρχεται για την Τουρκία! Ελλάδα-Κύπρος-Γαλλία-Ιταλία δημιούργησαν την QUAD στην Α. Μεσόγειο

Χθές πραγματοποιήθηκε στην Α . Μεσόγειο άσκηση μικρής κλίμακας μεταξύ Ναυτικών Μονάδων της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία όμως έχει τεράστια σημασία για τις  μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή  σε συνδυασμό μέ άλλα θετικά  γεγονότα που έλαβαν χώρα νωρίτερα σε σχέση με Ελλάδα και Κύπρο

Η εν λόγω άσκηση έχει τεράστια σημασία αφού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας QUAD (QUADRIPARTITE INITIATIVE), μεταξύ Ναυτικών Μονάδων των τεσσάρων χωρών που προαναφέραμε.

Σημειώνεται ότι η QUAD ανελήφθη στο πλαίσιο της συλλογικής πρόθεσης και δέσμευσης της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου ως προς την εφαρμογή και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και την προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεισφέροντας στη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Μετά από τα παραπάνω μπορεί να πεί κάποιος ότι είναι τυχαία άραγε η επιλογή της ονομασίας  πρωτοβουλίας των 4 χωρών κρατών μελών της ΕΕ η οποία  φωτογραφίζει την Τουρκία, κατά παρόμοιο τρόπο που η QUAD του Ινδοειρηνικού  αποτελούμενη από ΗΠΑ-Ινδία-Αυστραλία-Ιαπωνία "δείχνει" την Κίνα;

https://www.youtube.com/watch?v=9nBe6YfHPAs

Οι δηλώσεις του Γάλλου κυβερνήτη της φρεγάτας Auvergne που μετείχε στην άσκηση

Ο  Γάλλος κυβερνήτης  Paul Merveilleux de Vignaux είπε ότι η φρεγάτα  "Auvergne" με το πλήρωμά του 150 ατόμων θα αναπτυχθεί στην Α. Μεσόγειο μέχρι τον Ιανουάριο για να συγκεντρώσει πληροφορίες προκειμένου να «δείξει πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της ελευθερίας ναυσιπλοΐας» 

«Αυτή η ανάπτυξη υπογραμμίζει πόσο σημαντικό θεωρεί η Γαλλία αυτό το τμήμα της Μεσογείου Θάλασσας», καθώς και την «προθυμία της χώρας να συμβάλει στη σταθεροποίηση αυτής της στρατηγικής περιοχής», είπε ο De Vignaux σε δημοσιογράφους στο κυπριακό λιμάνι της Λάρνακας.

Η φρεγάτα "Auvergne" τέθηκε σε λειτουργία πριν από τρία χρόνια, και  διαθέτει προηγμένο εξοπλισμό και  σόναρ , ενώ  έχει πολύ  μεγάλες δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο De Vignaux είπε ότι αυτή είναι η 12η φορά που το Auvergne επισκέπτεται την Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε ως κλειδί για την υποστήριξη των γαλλικών ναυτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

«Δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελεσματικές και βιώσιμες ναυτικές επιχειρήσεις χωρίς υποστήριξη και η Κύπρος είναι το επίκεντρο», είπε ο De Vignaux.

Οι σχέσεις Γαλλίας-Κύπρου

Οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας γίνονται πιο σφιχτές τα τελευταία χρόνια. Η Κύπρος επιτρέπει επίσης στα γαλλικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τη στρατιωτική της αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική γωνία του νησιωτικού έθνους ενώ  επιτρέπει  επίσης στα γαλλικά πλοία να χρησιμοποιούν το νότιο ναυτικό λιμάνι της, το οποίο βρίσκεται τώρα υπό αναβάθμιση.

Η Γαλλία επιθυμεί επίσης να κάνει αισθητή την παρουσία της για να στείλει μηνύματα στην Τουρκία να μην διανοηθεί να  παρέμβει στις υπεράκτιες γεωτρήσεις από τη γαλλική ενεργειακή εταιρεία Total και τον Ιταλό εταίρο της Eni που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος στα ύδατα της ΝΑ Μεσογείου  στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Κύπρου.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως έθνος και αμφισβητεί ύδατα όπου η κυπριακή κυβέρνηση διεκδικεί αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα. Η Άγκυρα λέει ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των υδάτων είτε επικαλύπτει την υφαλοκρηπίδα της είτε ανήκει στο ψευδοκράτος τους.

Τον Φεβρουάριο του 2018, τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν ένα πλοίο γεωτρήσεων μισθωμένο από την Eni να πραγματοποιήσει διερευνητικές γεωτρήσεις σε ύδατα νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Η γαλλική ναυτική παρουσία δίνει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

Ο  Μακρόν πρέπει να προβάλει αυτή τη δύναμη στην περιοχή, γιατί αυτό είναι μέρος της όλης πολιτικής του για την ίδρυση ή την επανίδρυση της Γαλλίας ως μεγάλης δύναμης, η οποία δεν είναι μόνο κυρίαρχη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά στην Αφρική.

Κάποιος έπρεπε να  καλύψει το κενό στην Α. Μεσόγειο και αυτή είναι η Γαλλία και όχι η Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι σχέσεις Ελλάδας- Ιταλίας 

Οι σχέσεις των δύο φίλων  και συμμάχων χωρών βαίνουν από το καλό στο καλύτερο, αφού μετά την συμφωνία μας για τις ΑΟΖ, η Ιταλία εισέρχεται δυναμικά και στον τομέα των ναυπηγείων της Ελευσίνας, θέτοντας μεγαλεπίβολους στόχους

 Συγκεκριμένα μόλις πριν από ένα μήνα είχαμε την επίσημη  εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον ιταλικό κολοσσό της ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας, Fincantieri για συμμετοχή στο εγχείρημα διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας που υλοποιεί η ONEX.

Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής ναυπηγήσεων του ομίλου Fincantieri, κ. Giuseppe Giordo  είχε επισημάνει: «Είναι ένα σημαντικό βήμα στην ελληνο-ιταλική επιχειρηματική συνεργασία. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μία από τις καλύτερες ναυπηγικές βιομηχανίες παγκοσμίως»

Η ιταλική εταιρεία Fincantieri, που έχει έδρα την Τεργέστη συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ναυπηγεία και θα εισφέρει κεφάλαια για το εγχείρημα διάσωσης των ναυπηγείων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο αμυντικό κομμάτι. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο ζήτημα απόκτησης νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, το θέμα έχει αφήσει ανοιχτό ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

https://www.youtube.com/watch?v=9hUeNEc2yag

Εκτίμηση

Από τα παραπάνω διαπιστώνονται ότι Γαλλία και Ιταλία ως ηγέτιδες χώρες της ΕΕ, συμπαρίστανται εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξη και αληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι  τελειώνουν οι αυθαιρεσίες του  στην Α. Μεσόγειο και πως βρίσκεται μόνος απέναντι στη Δύση.

Η Ελλάδα πλέον είναι εκτός απο Στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ για την Α. Μεσόγειο , και μια χώρα με εξέχουσα στρατηγική σημασία για την ΕΕ, όπως και η Κύπρος

Τα καλύτερα έρχονται με τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil αρχικά και των Total  και Eni στη συνέχεια σε θαλάσσια οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ, το 2022.

 

https://www.youtube.com/watch?v=hCCqiysCLaI

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ