Διεθνές αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων παραδέχεται ότι, η αεροπορική άσκηση Blue Flag 2021 με την συμμετοχή Οκτώ χωρών, και της Ελλάδος, δεν είχε ( από την ισραηλινή πλευρά) χαρακτήρα μόνο πρόβας επιχειρήσεων κατά του Ιράν, αλλά στοχοποιούσε και την Τουρκία και τα σχέδια της στην Α.Μεσόγειο.
“Η αυξανόμενη διεθνής αναγνώριση του ρόλου της Ιερουσαλήμ ως πηγής περιφερειακής ηγεσίας και σταθερότητας πρέπει να είναι απογοητευτική για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και τους τρομοκράτες πληρεξούσιους της, που επιδιώκουν να επιτεθούν και ακόμη και να καταστρέψουν το κράτος του Ισραήλ.
Πρέπει επίσης να είναι αρκετά απογοητευτικό για όσους άλλους επιδιώκουν να απονομιμοποιήσουν και να απομονώσουν την Ιερουσαλήμ ( Τουρκία).
Παρά τις προσπάθειες των αντιπάλων του Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ διαθέτει τώρα τον πιο ικανό στρατό και είναι πιο διπλωματικά ενσωματωμένη στην περιοχή από ό,τι ήταν από την ίδρυση της χώρας.
Αναγνωρίζοντας αυτό το γεγονός, το Πεντάγωνο μετέφερε το Ισραήλ φέτος από την περιοχή ευθύνης της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ σε αυτήν της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει τη Μέση Ανατολή”, αναφέρει το ίδιο.
Ουσιαστικά στην Blue Flag 2021 δοκιμάστηκαν εκτός όλων των άλλων και συνδυασμένες πτήσεις τύπου COMAO από χώρες που ανήκουν στο συνασπισμό , Ελλάδος, Ισραήλ, ΗΠΑ, ΗΑΕ, για κοινή δράση σε ένα μεγάλο θέατρο επιχειρήσεων στην Μ.Ανατολή που συμπεριλαμβάνει και τον αεροπορικό έλεγχο στην Α.Μεσόγειο φυσικά.
Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές αναφέρουν έναν ενοποιημένο στρατιωτικό συνασπισμό από τις παραπάνω χώρες, ενώ γίνεται μνεία στην πτήση αεροσκαφών από το Ισραήλ, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, (σε διαφορετικούς χρόνους) τα οποία συνόδευσαν στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ B-1B στην Αραβική Χερσόνησο.
Αξίζει να σημειωθεί η προθυμία του Ριάντ να συμμετάσχει για δεύτερη φορά φέτος σε μια πολυμερή αποστολή περιπολίας με τη συμμετοχή του Ισραήλ.
Το Ισραήλ ετοιμάζει τη στρατιωτική του δύναμη, φιλοξενώντας τη μεγαλύτερη και πιο προηγμένη άσκηση πολεμικής αεροπορίας που έγινε ποτέ. Η άσκηση Blue Flag 2021 περιελάμβανε δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη από τουλάχιστον οκτώ μεγάλες χώρες.
Η άσκηση παρείχε στα πληρώματα πτήσης την ευκαιρία να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές, να βελτιώσουν τη διαλειτουργικότητα και να βελτιώσουν την ενοποίηση των επιχειρήσεων μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς.
Το νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην Α.Μεσόγειο είναι σε πλήρη συνάρτηση των ενεργειακών σχεδίων στην ίδια περιοχή, προκαλώντας όμως την δημιουργία στρατιωτικού συνασπισμού Αράβων, Ισραηλινών, Ελλήνων και Αμερικανών.
Τα σχέδια αφορούν εξορύξεις υδρογονανθράκων τρις ευρώ τα επόμενα 50 χρόνια και αφορούν την διαφοροποίηση του εφοδιασμού της ΕΕ.
Για την Ελλάδα αυτό μεταφράζεται σε συμμετοχή σε πολυμερή στρατιωτικά σχήματα στην περιοχή αυτή της Μεσογείου με Ισραηλινούς, Αιγυπτίους, σε συνεργασία με την Σ.Αραβία και τα ΗΑΕ, αφού και το δικό του πετρέλαιο σχεδιάζεται να ρέει στον αγωγό East Med, αλλά και φυσικό τους αέριο και ηλεκτρική τους ενέργεια δια μέσω Αιγύπτου-Κρήτης θα τροφοδοτεί την ΕΕ.
Σε όλα αυτά η Τουρκία δεν είναι μόνο απούσα, αλλά και ανεπιθύμητη, διότι πάντα απαιτεί την μερίδα του λέοντος, ενώ ειδικά τώρα δεν είναι αναγκαία πλέον η τουρκική ενδοχώρα, αφού η Ελλάδα ταιριάζει απόλυτα στα σχέδια αυτά των χωρών της περιοχής.