Μετά την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, ελληνικές πηγές αναφέρονται στην πιθανή υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ιταλίαστο ίδιο πλαίσιο, λόγω φυσικά του έργου κατασκευής του αγωγού East Med, ο οποίος αλλάζει τα πάντα στην Μεσόγειο, εκτός βέβαια από την τουρκική προκλητικότητα.
Πριν μερικές ημέρες η ιταλική φρεγάτα Libeccio συμμετείχε στην Πολυεθνική άσκηση EUNOMIA 2021, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Τετραμερούς συνεργασίας Ιταλία – Γαλλία – Κύπρος – Ελλάδα» που έλαβε χώρα στα ύδατα της Κύπρου.
“Ένας τομέας στον οποίο οι εντάσεις με την Τουρκία σχετικά με την κυριαρχία σε θαλάσσιες περιοχές και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, οδηγώντας συχνά σε κρίση, για αυτό και η Γαλλία αποφάσισε μέσω συμφωνίας να λάβει ισχυρή στάση για την υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου”, ανέφεραν ιταλικές δημοσιογραφικές πηγές.
Το πιο σημαντικό όμως, το οποίο δείχνει ότι η Ρώμη οδηγείται σε αλλαγή στάσης σε σχέση με την παλαιότερη φιλία της με την Τουρκία, είναι η ανακοίνωση του ιταλικού πολεμικού ναυτικού λόγω της Ευνομίας:
«Η έναρξη μας σε μια τετραμερή συνεργασία (QUAD) γεννήθηκε με στόχο την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων Ναυτικής Διπλωματίας και την αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων Ναυτικών δυνάμεων, διασφαλίζοντας συνεχή αεροπορική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή οικονομικού και στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ιταλίας, σε συμμόρφωση με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας".
Σε αυτό το σενάριο, η Ιταλία, μέσω του πολεμικού ναυτικού της όπως αναφέρεται, εγγυάται…."την προστασία των εθνικών ενεργειακών συμφερόντων, διασφαλίζοντας αποτελεσματικά τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία, με σκοπό την προστασία των εθνικών ενεργειακών συμφερόντων, την ενίσχυση της συνεργασίας, την εδραίωση του συντονισμού με δυνάμεις πεζοναυτών και άλλα οπλικά συστήματα τα οποία δρουν στην περιοχή, για να συμβάλλουν στην παρουσία και στις δραστηριότητες επιτήρησης”.
Η Ιταλία θέλοντας και μη εκτιμάται ότι, θα υπογράψει αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, μιας και τα ενεργειακά σχέδια τεραστίων διαστάσεων, διέρχονται εκ της ελληνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΟΖ.
Παρίσι και Ρώμη είναι σε επαφή για τις εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο, συμφωνώντας στο βασικό πλαίσιο ότι οι Τούρκοι δεν πρέπει επουδενί να αποκτήσουν ΑΟΖ ( Γαλάζια Πατρίδα και Τουρκολιβυκό μνημόνιο), διότι έτσι θα ελέγχουν ένα τεράστιο μέρος της θάλασσας αυτής και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν στις δύο χώρες.
Ο ίδιος ο Ιταλός ηγέτης Μ.Ντράγκι, είχε μιλήσει πρόσφατα μίλησε για “ομάδες μάχης και μονάδες ταχείας αντίδρασης, για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, αφού έγινε εμφανές το πραγματικό πρόβλημα της Κοινής Άμυνας στην ΕΕ".
Τονίζουμε επίσης ότι Ιταλία και Γαλλία μέσω των υπουργείων αμύνης και των γενικών τους επιτελείων από το 2019, συνεργάζονται κάτω από άκρα μυστικότητα, σχεδιάζοντας την αποστολή κοινής ναυτικής αρμάδας, με την απαραίτητη αεροπορική κάλυψη βέβαια, σε Κύπρο και Α.Μεσόγειο, βλέποντας τον σουλτάνο να ξεφεύγει από τα "εσκαμμένα" και να επιχειρεί μέσω της Λιβύης την επαναφορά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η Ιταλία, σε συντονισμό με την Γαλλία, θα αυξήσει τη στρατιωτική της δέσμευση για την άμυνα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη προσοχή στην Κύπρο, πρωτίστως για τα δικά της συμφέροντα που έχει βάλει σε κίνδυνο η Άγκυρα ( απαρχή εξορύξεων της ENI στην Κύπρο) αλλά και την Λιβύη.
Η Ελλάδα την ίδια στιγμή θωρακίζει τα συμφέροντα της με διμερείς αμυντικές συμφωνίες, αναμένοντας να εξακριβώσει τι ακριβώς ετοιμάζουν οι νεο-οθωμανοί Τούρκοι, οι οποίοι είναι πιθανότατο ότι κάτι σημαντικό ...ετοιμάζουν.