Τσαβούσογλου
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εκβιασμοί Τσαβούσογλου πρός ΗΠΑ για F-16/F-35 και επίθεση στον Δένδια: "Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνεχίζει να κλαίει σαν παιδί "

Όσο πλησιάζει η Σύνοδος των G-20 στη Ρώμη και η Σύνοδος στη Γλασκώβη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) και δεν κλειδώνει η συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν, τόσο περισσότερο απελπισμένη και επιθετική γίνεται η Τουρκία.

Πρόσφατα μάλιστα η Τουρκία με αφορμή την  απειλή απέλασης από τον Ερντογάν 10 πρεσβευτών δυτικών κρατών, για την υπόθεση της απελευθέρωσης του ανθρωπιστή Καβάλα που κρατείται στις τουρκικές φυλακές, αντιμετώπισε ενδοκυβερνητικό πρόβλημα, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου να απειλεί τον Τούρκο Πρόεδρο με παραίτηση σε περίπτωση υλοποίησης της προαναφερόμενης απέλασης.

Τελικά, ο Ερντογάν κάτω από την εσωτερική πίεση τόσο του ΥΠΕΞ του όσο και της αντιπολίτευσης, αλλά και της Διεθνούς πίεσης , αναδιπλώθηκε και δεν προέβη στην απέλαση των  10 πρεσβευτών.

Μετά από αυτό ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε το αναμενόμενο, δηλαδή με δηλώσεις του να βγεί μπροστά, υπερασπιζόμενος τον Πρόεδρό του και τις θέσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Με το παραπάνω σκεπτικό ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στον ΥΠΕΞ μας Δένδια με αφορμή τις καταγγελίες στις οποίες αυτός προβαίνει  για την τουρκική επιθετικότητα στην Α. Μεσόγειο και την αποστροφή της Τουρκίας προς το Διεθνές Δίκαιο σε ομολόγους του της ΕΕ, και λοιπών δυτικών χωρών , δήλωσε υποτιμητικά ότι "Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει να κλαίει σαν παιδί " και συνέχισε απευθυνόμενος προς τις ΗΠΑ αυτή τη φορά, λέγοντας:

Οι ΗΠΑ θα πρέπει είτε να παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 για τα οποία πλήρωσε η Τουρκία είτε να επιστρέψουν τα χρήματα, είτε να δώσουν άλλο προϊόν, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να επιλύσουν το ζήτημα σχετικά με τα F35 ή εάν το αμερικανικό Κογκρέσο το μπλοκάρει, η Τουρκία θα εξετάσει άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ρωσικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών SU-35 ή SU-57», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο CNN Turk, σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος σχετικά με το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, ανακοίνωσε την Πέμπτη το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας της Τουρκίας και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν συνάντηση στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στην οποία συζήτησαν και οικονομικά θέματα.

Το 2019, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι έβγαζε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν αποτελούν απειλή για τη συμμαχία ή τον οπλισμό της.

Η Άγκυρα πρότεινε επίσης επανειλημμένα τη σύσταση επιτροπής για τη διευκρίνιση του θέματος.

Συρία

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Συρία και τις αυξημένες "τρομοκρατικές ενέργειες" στη χώρα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία τήρησαν την υπόσχεση που έχουν δώσει στο πλαίσιο των συμφωνιών που επετεύχθησαν μετά την αντιτρομοκρατική ώθηση της επιχείρησης Πηγή Ειρήνης για να κρατήσει τους τρομοκράτες PKK/YPG μακριά από τα τουρκικά σύνορα.

«Το PKK/YPG αύξησαν τις επιθέσεις τους. Ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ εκπλήρωσαν τις υποσχέσεις τους. Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο για εμάς», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το 2016, η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια τριάδα επιτυχημένων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στα σύνορά της στη βόρεια Συρία για να αποτρέψει το σχηματισμό τρομοκρατικού διαδρόμου και να επιτρέψει την ειρηνική εγκατάσταση των κατοίκων: Ασπίδα του Ευφράτη (2016), Κλαδί Ελιάς (2018) και Ειρήνη Άνοιξη (2019).

Στην 35χρονη και πλέον τρομοκρατική του εκστρατεία κατά της Τουρκίας, το PKK ,που καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ - είναι υπεύθυνο για το θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών. Το YPG είναι το συριακό παρακλάδι του PKK, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους.

Υπόθεση Καβάλα και  δηλώσεις 10 πρέσβεων

Όταν ρωτήθηκε για δηλώσεις 10 δυτικών πρεσβευτών σχετικά με την υπόθεση Οσμάν Καβάλα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν έχουν το δικαίωμα να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας και σίγουρα δεν δικαιούνται να δίνουν οδηγίες στην τουρκική δικαιοσύνη.

«Είχαμε κάνει τις προετοιμασίες για να τους κηρύξουμε persona non grata κατόπιν εντολής του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επρόκειτο να το παρουσιάσουμε στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα. Μετά την ομιλία του προέδρου μας, ο πανικός βάθυνε ακόμη περισσότερο, κάποιοι απεσταλμένοι άρχισαν να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και μετά έκαναν ένα βήμα πίσω», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για ανάμειξη στο τουρκικό δικαστικό σώμα.

Ο Ερντογάν διέταξε το Σάββατο τον υπουργό Εξωτερικών να κηρύξει αυτούς τους 10 πρεσβευτές persona non grata για τις δηλώσεις τους για την υπόθεση της Καβάλας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νωρίς τη Δευτέρα, οι 10 πρεσβείες στην Τουρκία ανακοίνωσαν ότι τηρούν το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, το οποίο καλεί τους απεσταλμένους να μην ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών που υπηρετούν.

Ο Καβάλα αντιμετώπισε κατηγορίες για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013, έναν μικρό αριθμό διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη που αργότερα μετατράπηκαν σε πανεθνικές διαδηλώσεις που άφησαν νεκρούς οκτώ διαδηλωτές και έναν αστυνομικό. Αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες τον Φεβρουάριο του 2020, ωστόσο, ένα εφετείο ανέτρεψε αυτή την ετυμηγορία τον Ιανουάριο.

Ο Καβάλα κατηγορήθηκε επίσης για συμμετοχή στο ηττημένο πραξικόπημα του 2016 που ενορχηστρώθηκε από την Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ (FETO) στην Τουρκία. Προφυλακίστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας τον Μάρτιο.

Αναφερόμενος στο θέμα των Κούρδων τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας και του Ιράκ είπε για τις ΗΠΑ:  "Αφού δημιουργήσατε συμμαχία με το HDP, δεν θα πολεμήσουμε ενάντια στο PKK/YPG; Αντισταθείτε μας, αλλά μην αντιταχτείτε στα συμφέροντα της χώρας".

Έκλεισε δε το παραλήρημα του δείχνοντας φραστικά  την απόλυτη πίστη  και υποταγή του πρός τον Ερντογάν λέγοντας αναφορικά με τυχόν νέα επίθεση κατά της Συρίας: "Ο Πρόεδρός μας λέει ένα ρητό: " θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά"

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της  πρόσφατης συνάντησης των  συμβούλων των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας για εξεύρεση τρόπων  επίλυσης των διαφορών τους. Συγκεκριμένα ο  Τούρκος Προεδρικός Εκπρόσωπος Πρέσβης İbrahim Kalın συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, όπου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το θέμα των F-35/F-16, η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Λιβύη, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Ελλάδα, η Ανατολική Μεσόγειος και άλλες περιφερειακές εξελίξεις.

Στη δήλωση της τουρκικής Προεδρίας που ακολούθησε σημειώθηκε ότι κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε η στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ και ότι τα μέρη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα στο πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού, κατανόησης και κοινών συμφερόντων και τη σημασία συμμόρφωσης με διεθνείς συμφωνίες.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι ο αποφασιστικός αγώνας θα συνεχιστεί "εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των PYD/YPG/PKK και ISIS, που απειλούν την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι όσο και αν οι Τούρκοι προσπαθούν, το θέμα  της απόκτησης των F-35 από τις ΗΠΑ έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα. Οι ΗΠΑ το μόνο που θα κάνουν είναι να εξετάσουν αρχικά πόσα χρήματα οφείλουν  πραγματικά να επιστρέψουν στην Τουρκία, αφού μπορεί οι Τούρκοι να πλήρωσαν προκαταβολή για την απόκτηση 100 F-35, ωστόσο στον ενδιάμεσο χρόνο από τότε μέχρι την ημερομηνία αποβολής τους από το πρόγραμμα από τις ΗΠΑ, τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας κατασκεύαζαν απάρτια των F-35 (περίπου 835), το οποίο τους απέφερε κέρδος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, οπότε το ποσό αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί και να αφαιρεθεί από το ποσόν της τουρκικής προκαταβολής.

Από αυτήν την αφαίρεση θα προκύψει το ποσόν που οι ΗΠΑ οφείλουν στην Τουρκία και αυτό μένει να συμφωνηθεί από τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ΗΠΑ-Τουρκίας. 

Στη συνέχεια ο Μπάϊντεν θα πρέπει να αποφασίσει με ποιό τρόπο θα επιστρέψει το οφειλόμενο ποσό στην Τουρκία, είτε υπό μορφή χρημάτων είτε υπό τη μορφή πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, εν προκειμένω 40 F-16 Block 70  και 80 κίτ για αναβάθμιση ισάριθμων υπαρχόντων F-16 στην τουρκική πολεμική αεροπορία.

Στην δεύτερη περίπτωση η Τουρκία πάλι θα πρέπει να πληρώσει τις ΗΠΑ , αφού το ποσόν που αναλογεί στην αγορά των  νέων F-16, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το οφειλόμενο από την Ουάσιγκτον ποσόν.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να πετύχουν πρώτον τη συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν στη Γλασκώβη και δεύτερον να συνδιαλλαγούν αναφορικά με τα F-16 μαζί του. Αυτός είναι και ο λόγος που απειλούν με επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Βόρεια Συρία κατά του YPG και με υποτιθέμενη αγορά ρωσικών μαχητικών.

Μια νέα  στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία είναι πολύ πιθανή, ωστόσο η αγορά  ρωσικών SU-35  ή SU-57 μοιάζει απίθανη από πλευράς Τουρκίας, αφού ΗΠΑ-ΕΕ θα διέλυαν την  κακή οικονομία της, με μια σειρά κυρώσεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ