Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νέο "τείχος" στο Αιγαίο! "Ξερνάει" η Ουάσινγκτον το τοξικό μίγμα του Ερντογάν και δίνει τα ρέστα της για την Ελλάδα

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, δημιουργεί  ένα "τείχος" στο Αιγαίο έναντι των βλέψεων της Τουρκίας αλλά της Ρωσίας στην περιοχή αναφέρουν αμερικανικές πηγές.

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Αθήνα ανησυχούν για τις ολοένα και αυξανόμενες πολεμικές ενέργειες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά μετά το σήριαλ με τους 10 πρέσβεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την πλευρά των ΗΠΑ, η συμφωνία επεκτείνει τη στρατιωτική πρόσβαση των ΗΠΑ σε ελληνικές στρατιωτικές βάσεις, παρέχοντας στην Ουάσιγκτον ένα “τείχος” έναντι της Μόσχας και της Άγκυρας, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να βάλει την Τουρκία να διαδραματίσει κακόβουλο ρόλο εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο fdd.org.

Το ίδιος συνεχίζει : οι Έλληνες, από την πλευρά τους, ελπίζουν ότι η ισχυρότερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα τους βοηθήσει να αποτρέψουν τις τουρκικές προκλήσεις.

Η Άγκυρα ασκεί την διπλωματία των κανονιοφόρων και της αλυτρωτικής ρητορικής της κυβέρνησης Ερντογάν με στόχο την αλλαγή των συνόρων που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923.

Σε όλα αυτά, ο Ερντογάν παρακινείται από ένα τοξικό μείγμα ισλαμιστικών, υπερεθνικιστικών και αντιδυτικών ιδεολογιών.

Το αγκάλιασμα του Ερντογάν με τις υπερεθνικιστικές και φιλορωσικές φατρίες στο εσωτερικό του έχουν στόχο την πολιτική επιβίωση, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της Τουρκίας το 2016, έχοντας φέρει Αθήνα και Άγκυρα σε πορεία σύγκρουσης.

Η εγκατάλειψη από τον Τούρκο πρόεδρο των συμβατικών θέσεων εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και οι επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις του στο Αιγαίο και στην Α. Μεσόγειο, που αναπτύχθηκαν από αρκετούς φιλορώσους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, προκάλεσαν τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, ενώ επίκεινται και νέες κυρώσεις.

Η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά φιλική προς τη Ρωσία, κυρίως λόγω των ισχυρών πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών.

Όμως, οι δύο χώρες είχαν μια διαμάχη το 2018, όταν η Αθήνα εκδίωξε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες για τις προσπάθειες τους να δωροδοκήσουν Έλληνες αξιωματούχους προκειμένου να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων πριν την συμφωνία των Πρεσπών.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει τον προσανατολισμό της Ελλάδας προς τη Δύση, και στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής όπως λιμάνια, ναυπηγεία και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, κάτι που  θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης της Αθήνας από τα κινεζικά κεφάλαια.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η νέα αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα παρέχει πολύτιμες πρόσθετες ευκαιρίες σε αντιστάθμισμα των ρωσικών δραστηριοτήτων στον Εύξεινο Πόντο και τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία στον στρατό των ΗΠΑ.

Οι αυξημένες στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ κοντά στην είσοδο του Εύξεινου Πόντου, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα διλήμματα στους Ρώσους στρατιωτικούς στρατιωτικούς, ενισχύοντας την αποτροπή του ΝΑΤΟ.

Η αυξανόμενη πολεμική του Ερντογάν είναι ένας λόγος που η Ελλάδα έχει κάνει μια σημαντική στροφή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η συμφωνία παρέχει στον στρατό των ΗΠΑ πρόσβαση σε βάση στην Αλεξανδρούπολη, μια πόλη-λιμάνι κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Αυτό ενισχύει τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και παρέχει ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Αυτές οι χερσαίες γραμμές επικοινωνίας ενισχύουν την υπάρχουσα θαλάσσια σύνδεση μέσω του Βοσπόρου και θα μπορούσαν ενδεχομένως να την αντικαταστήσουν σε περίπτωση κρίσης εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες στερηθούν την πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο, είτε από την Τουρκία είτε από τη Ρωσία.

Η παρατεταμένη διάρκεια της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας θα δώσει κίνητρο για πρόσθετες επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αυξήσει τη χωρητικότητα και τη στρατιωτική χρησιμότητα του λιμανιού. Για τη Ρωσία, ο Εύξεινος Πόντος, παρέχει ένα κρίσιμο ναυτικό δίαυλο προς τη Μεσόγειο και πέρα ​​από αυτήν.

Πρόσθετη πρόσβαση των ΗΠΑ στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου μέσω Ελλάδας, και ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ κοντά στα Στενά του Βοσπόρου είναι ανεπιθύμητα νέα στη Μόσχα.

Είναι σημαντικό η Ουάσιγκτον να συνεργαστεί με την Αθήνα για να διασφαλίσει ότι οι αμερικανικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες θα επεκτείνουν και θα διαχειρίζονται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό θα δώσει κίνητρο για επενδύσεις σε υποδομές του Πενταγώνου εκεί, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προβολή ισχύος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου  Κίνα και Ρωσία συντονίζουν ολοένα και περισσότερο τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες.

Οι τρομοκρατικές απειλές για την επεκτεινόμενη υπεράκτια ενεργειακή υποδομή της Ανατολικής Μεσογείου αυξάνονται επίσης.

Η Χαμάς επιχείρησε να βάλει στο στόχαστρο εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα τον Μάιο.

Ίσως αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η κοινή δήλωση του Μπλίνκεν και του Δένδια επανέλαβε την επιθυμία «να ενισχυθεί η συνεργασία μέσω του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες) σε θέματα ενέργειας, οικονομικής ανάπτυξης, αντιτρομοκρατίας και κλιματικής κρίσης".

Η αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, αντανακλά επίσης τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την στροφή της Άγκυρας προς τη Μόσχα.

Οι πρόσφατες απειλές της Άγκυρας για αγορά δεύτερης παρτίδας S-400, εκτός από τα προηγμένα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και Su-57, θα προκαλέσουν περαιτέρω κυρώσεις και θα δημιουργήσουν μια σημαντική νέα κρίση με την Άγκυρα για τη κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά και το ΝΑΤΟ.

Ακριβώς όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, συνήθιζε να ξεχωρίζει μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ για το έντονο αντιαμερικανικό της αίσθημα, τόσο στην πολιτική ελίτ όσο και στο ευρύ κοινό.

Η αυξανόμενη όμως πολεμική του Ερντογάν και η απομάκρυνση από τη Δύση και τις αξίες της, ήταν  ένας λόγος που η Αθήνα έχει κάνει μια σημαντική στροφή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ παράλληλα εμβαθύνει την περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα ​​από αυτήν.

Η στρατηγική μετατόπιση της Αθήνας, προσφέρει στην Ουάσιγκτον έναν ελκυστικό τρόπο για να μετριάσει τη ζημιά που σχετίζεται με τις ενέργειες του Ερντογάν, ενώ ταυτόχρονα αντισταθμίζει τις προθέσεις της Μόσχας και του Πεκίνου.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξακολουθεί να προσπαθεί να διατηρήσει μια στάση εξισορρόπησης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που πέρυσι προκάλεσε την έντονη επίπληξη από τον Γερουσιαστή των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είναι γνωστός για την έντονη κριτική του στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Ενώ υπάρχει δικομματική συναίνεση στην Ουάσιγκτον σχετικά με την προβληματική φύση των πολιτικών του Ερντογάν, υπάρχει πλέον μια γνήσια συζήτηση για το εάν όλα αυτά αποτελούν,  μια προσωρινή   ανωμαλία ή ένα σημάδι μακροπρόθεσμης μετατόπισης της Άγκυρας από την δύση.

Σε δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μπλίνκεν περιέγραψε την Ελλάδα ως «αξιόπιστο σύμμαχο» και «πυλώνα σταθερότητας».

Η Ελλάδα γίνεται επίσης πιο ικανή στρατιωτικά, αναλαμβάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, αγοράζοντας ταυτόχρονα εξελιγμένο στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ.

Αυτό οικοδομεί τη στρατιωτική ετοιμότητα και ικανότητα της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ, και αυξάνοντας την ικανότητα των δυνάμεων, ΗΠΑ και Ελλάδας, να επιχειρούν από κοινού.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα ξοδεύει τώρα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της για την άμυνα από οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έκθεση της συμμαχίας.

Η Αθήνα δαπανά επίσης ένα σημαντικό μέρος αυτών των δαπανών σε πραγματική στρατιωτική ικανότητα, διαθέτοντας σχεδόν το 40% των αμυντικών δαπανών για εξοπλισμό.

“Η Αθήνα, ωστόσο, θα χρειαστεί να ελέγξει το κόστος στρατιωτικού προσωπικού και να δαπανήσει περισσότερα για στρατιωτικές επιχειρήσεις και συντήρηση, εάν ελπίζει να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τις νέες της δυνατότητες και να διατηρήσει την ετοιμότητά της.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η αναζήτηση της Ελλάδας για ένα “τείχος” έναντι της Τουρκίας προσφέρει επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες μια μοναδική ευκαιρία να αποτρέψουν καλύτερα τις ρεβιζιονιστικές φιλοδοξίες της Μόσχας και να αυξήσουν το κόστος για την απομάκρυνση του Ερντογάν από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της”, αναφέρουν οι ειδικοί.

Πιθανότατα, η από κοινού δράση ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων, που αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο, δεν θα αφορά μόνο την Τουρκία αλλά και την Ρωσία, μόνο που τότε οδηγούμεθα σε κάτι πολύ πιο μεγάλο και σοβαρό όχι μόνο στην Α.Μεσόγειο αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ