Ελληνοτουρκικά

Όμηροι στα χέρια του Ερντογάν 15 Γάλλοι ακαδημαϊκοί- Η εκδίκηση των Τούρκων για την Ελληνογαλλική συμφωνία

Το καθεστώς Ερντογάν έχει ως συνήθη πρακτική να εφευρίσκει διάφορες αιτιάσεις, προκειμένου είτε να φυλακίζει είτε να κρατά σε κατάσταση ομηρίας πολίτες δυτικών κρατών, τα οποία εναντιώνονται στην αυταρχική εσωτερική του πολιτική και την υπερφίαλη επιθετικότατη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Στο παρελθόν επί κυβερνήσεως Τράμπ στις ΗΠΑ, το πικρο ποτήρι της ομηρίας και φυλάκισης είχαν γευθεί αρκετοί Αμερικανοί πολίτες οι οποίοι διέμεναν στην Τουρκία, με την επίφαση ότι στήριζαν και είχαν συμμετοχή στο πραξικόπημα  των "γκιουλενιστών "του Ιουλίου του 2016 , με ποιό χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του πάστορα Μπάνσον.

Υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος κληρικός αφέθηκε ελεύθερος να επιστρέψει στις ΗΠΑ μετά από πολύμηνη κράτησή του στις Τουρκικές φυλακές και μόνο κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του τότε Αμερικανού Προέδρου Τράμπ προς τον ίδιο τον Ερντογάν.

Η ομηρία των 15 Γάλλων ακαδημαϊκών στην Τουρκία

Τώρα σειρά έχουν πάρει δεκαπέντε (15)  Γάλλοι ακαδημαϊκοί, οι οποίοι έχασαν το δικαίωμά τους σε άδεια εργασίας ισοδύναμη με άδεια παραμονής, όταν το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης επέβαλε την απαίτηση για προηγμένη γνώση της τουρκικής γλώσσας.

Τονίζεται ότι οι άδειες διαμονής  των 15 Γάλλων πολιτών δεν έχουν ανανεωθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου 2020, με αποτέλεσμα να τελούν σε κατάσταση ομηρίας αφού  είναι αδύνατον να εγκαταλείψουν την Τουρκία, περιμένοντας την απόφαση  του Σουλτάνου για τον χειρισμό τους, που υπό κανονικές συνθήκες είναι η απέλασή τους η οποία όμως σκοπίμως δεν υλοποιείται.

Προφανώς το τουρκικό καθεστώς απεργάζεται άλλους σχεδιασμούς για την τύχη τους, αφού κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η χρονική σύμπτωση του παραπάνω συμβάντος με την υπογραφή του Ελληνογαλλικού συμφώνου.

Η απαράδεκτη συμπεριφορά από πλευράς τουρκικού κράτους προκάλεσε την αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου του Γαλατασαράι, που εξέδωσε δήλωση για την κατάργηση της πρακτικής «του τουρκικού επιπέδου Β2» που ασκήθηκε σε Γάλλους καθηγητές που εργάζονται στο πανεπιστήμιο.

Σε κοινή δήλωση, περίπου 50 ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων και οι Γάλλοι, ανέφεραν: «Θέλουμε να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό η απόφαση που καθιστά  προαπαιτούμενο για την άδεια διαμονής στην Τουρκία την γνώση ενός συγκεκριμένου επιπέδου τουρκικής γλώσσας» και συνέχισαν οι ακαδημαϊκοί αναφέροντας:

«Κανένα ακαδημαϊκό και πολιτιστικό ίδρυμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για πολιτικές εντάσεις».

Η δήλωση ζητούσε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) και των διπλωματικών αρχών της Γαλλίας.

Στη δήλωση, η οποία ανέφερε επίσης ότι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Γαλατασαράι «στερήθηκαν του δικαιώματός τους στην πρόσβαση στην εκπαίδευση», σημειώθηκε ότι οι Γάλλοι ακαδημαϊκοί αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυσκολίες, ήδη στην καθημερινότητα τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους, αναφέροντας:

"Αυτή η κατάσταση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επαγγελματική και καθημερινή ζωή αυτών των Γάλλων ακαδημαϊκών. Τους απαγορεύεται να διδάσκουν στην πανεπιστημιούπολη, να μπορούν να νοικιάσουν σπίτι σε νόμιμη σύμβαση, να συνάψουν συμβόλαιο με έναν πάροχο τηλεφωνίας ή πάροχο internet, να κάνουν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς με κάρτες σύμφωνα με τους νέους υγειονομικούς κανονισμούς, πλήττοντας τους ίδιους και ιδιαίτερα τις οικογένειές τους, καθιστώντας αδύνατο να φύγουν από την Τουρκία, ακόμη και να δουν τους συγγενείς τους και τους φοιτητές τους, δημιουργώντας συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον τους».

Στη δήλωση, υποστηρίχθηκε ότι η απόφαση της YÖK ήταν αντίθετη με τη συμφωνία EILE που υπεγράφη μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού:

«Λυπούμαστε που ξαφνικά αφαιρέθηκαν από το ακαδημαϊκό περιεχόμενο τα κριτήρια αξιολόγησης των Γάλλων πολιτών και περιορίστηκαν στη μέτρηση του γλωσσικού επιπέδου και αναρωτιόμαστε σε ποια νομικά έγγραφα βασίζεται αυτή η απόφαση. Εάν υπάρχει αμοιβαιότητα όπως αναφέρεται, υπογράφηκε η συμφωνία EILE από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών στις 31 Ιουλίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξή της έχει ξεχαστεί. Επιπλέον, αυτή η συμφωνία ρυθμίζει τις συνθήκες εργασίας των ξένων εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γαλλία. "

Αποτρεπτικός παράγοντας για όσους θέλουν να έρθουν στην Τουρκία

Στη δήλωση, η οποία ανέφερε ότι η απόφαση θα ήταν αποτρεπτική για τους Γάλλους εκπαιδευτικούς που θέλουν να έρθουν στην Τουρκία, τονίστηκε ότι το επίπεδο της γαλλικής εκπαίδευσης στο Γαλατασαράι θα μπορούσε επίσης να μειωθεί:

«Όσον αφορά τους νέους όρους που αναμένεται να πληρούν τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Galatasaray, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απαίτηση της τουρκικής γλώσσας σε επίπεδο Β2: το ήδη πολύ υψηλό επίπεδο Β2 δεν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη τη γαλλική γλώσσα εκπαίδευσης. Είναι σαφές ότι θα έχει αποτρεπτική επίδραση στους ακαδημαϊκούς που σκέφτονται να διδάξουν ή να έρθουν στην Τουρκία για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε μείωση του επιπέδου της γαλλικής εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιό μας, που είναι το μοναδικό γαλλόφωνο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Τουρκίας».

Το Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι, που ιδρύθηκε το 1992 με μια διμερή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των Προέδρων Φρανσουά Μιτεράν και Τουργκούτ Οζάλ, φιλοξενεί σήμερα περίπου 5000 φοιτητές.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σε «μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων» μετά την αύξηση της έντασης στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού πέρυσι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ