Ελληνοτουρκικά

Το καζάνι...βράζει! Νέο σενάριο πολέμου Ελλάδος-Τουρκίας από αμερικανικό think tank

Μυρίζει “μπαρούτι” στην γειτονική Τουρκία για πιθανή λέμε ενέργεια κατά Ελλάδος-Κύπρου το επόμενο απροσδιόριστο διάστημα, και αυτό πιστοποιείται πλέον από πολλές και διαφορετικής εθνικότητας πηγές.

Χθες ήταν Γάλλος αξιωματικός με θητεία σε Ελλάδα και Τουρκία, σήμερα, σύμφωνα με τα toyrkikanea.gr, ο Τούρκος δημοσιογράφος Βενιαμίν Αϊγκούν δηλώνει σε σχετικό βίντεο:

“Πώς αποκαλούμε εμείς την Ελλάδα ;  Την αποκαλούμε κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, και κακομαθημένη χώρα της Ευρώπης.

Όχι δεν είναι η κακομαθημένη χώρα της Ευρώπης, είναι μια  χώρα -μαριονέτα της Ευρώπης.Αυτή την στιγμή η Ελλάδα για την Γαλλία και την Αμερική είναι η χώρα-πιόνι στα σχέδια τους.

Ζούμε την πιο σοβαρή κρίση απ’ το 1974 και μετά, γνωρίζετε ότι από το 1974 και μετά, υπήρξε η κρίση των Ιμίων, αλλά σε σχέση με εκείνη την κρίση, τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και διαρκούν πολύ περισσότερο”, καταλήγει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Στεκόμαστε μόνο στην επισήμανση του Τούρκου εγκάθετου δημοσιογράφου, ότι αυτή η περίοδο που διανύουμε "είναι η χειρότερη μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας αμέσως μετά τα γεγονότα του 1974 και την εισβολή στην Κύπρο".

Οι Τούρκοι για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, καλλιεργούν “πολεμικά κλίμα” κατηγορώντας δήθεν την Ελλάδα για φιλοπολεμικές διαθέσεις, τις οποίες όμως έχουν μόνο αυτοί.   

Την ίδια επίσης περίοδο, το αμερικανικό think tank 19FortyFive, αναρωτιέται και αυτό με σχετικό άρθρο, αν “είναι δυνατός ένας πόλεμος μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, αναλύοντας με ποιες στρατιωτικές δυνατότητες θα κλιμακώνονταν ταχύτατα η αντιπαράθεση.

Το αμερικανικό think tank αναφέρει ότι "η προϊστορία των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν και είναι μία από τις παλαιότερες συγκρούσεις στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Οι δύο χώρες παραλίγο να εισέλθουν σε πόλεμο πέρυσι, όταν η Τουρκία ξεκίνησε την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως μέλη του ΝΑΤΟ, και οι δύο χώρες έχουν στρατηγική σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αμερικανικά πυρηνικά όπλα είναι αποθηκευμένα στη βάση του στο Ιντσιρλίκ, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είναι παρόντα σε αρκετές βάσεις στην Ελλάδα.

Η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να προκύψει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους:

Α. Οι δύο χώρες μπορούν να ξεκινήσουν πόλεμο για την διαμάχη σχετικά με την κυριότητα εκατοντάδων νησιών τα οποία βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος.

Β. Σύγκρουση μπορεί να προκύψει μετά από μια κλιμάκωση που θα οφείλονταν για παράδειγμα σε κάποιο ατύχημα μαχητικού αεροσκάφους ή καταστροφής πολεμικού πλοίου σε Αιγαίο ή Α.Μεσόγειο.

Γ. Στην περίπτωση της Τουρκίας, ο πόλεμος μπορεί να εξαπολυθεί στην προσπάθεια της Άγκυρας να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα, που μπορούσαν να προκληθούν από μία ακόμη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε όλα τα παραπάνω σενάρια, η Τουρκία θα είναι η επιτιθέμενη. Σε αντίθεση με την Άγκυρα, η Αθήνα δεν έχει αναθεωρητικές ή επεκτατικές βλέψεις », γράφει το 19FortyFive.

Σύμφωνα με Αμερικάνους ειδικούς, “ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών είναι πιθανό να είναι πολύ σύντομος, επειδή η εξωτερική πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει παρατεταμένες εχθροπραξίες.

Έτσι, μια πιθανή ελληνοτουρκική σύγκρουση θα διαρκούσε από μερικές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες, με κυρίαρχη την δράση της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού των δυο χωρών.Δεν θα χρησιμοποιούνταν σε καμία περίπτωση μεγάλοι χερσαίοι στρατιωτικοί  σχηματισμοί.

Συγκρίνοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες Ελλάδος-Τουρκίας, έχουμε την Τουρκία να  διαθέτει 251 μαχητικά, πολλών τύπων του F-16 και αρκετών παλαιότερων αεροσκαφών F-4 Phantoms, ενώ ο ελληνικός στόλος αποτελείται από  233 μαχητικά, ενώ πλέον διαθέτει και τα πρόσφατα αποκτηθέντα αεροσκάφη F3R Rafale, μετα παλαιότερα Mirage 2000-5Mk2.

Σημειώνεται ότι μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και μια σειρά εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποδυναμώθηκαν σημαντικά, αλλά η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα.

Πάνω από το 60% των πιλότων και του προσωπικού εδάφους εκδιώχθηκαν. Ως αποτέλεσμα, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν βρίσκονται στην καλύτερη τεχνική κατάσταση, κάτι που σίγουρα οδηγεί σε πτώση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες πιλότοι έχουν επιλεγεί επανειλημμένα ως οι καλύτεροι άσοι του ΝΑΤΟ (τουλάχιστον στο ευρωπαϊκό τμήμα του) στο πλαίσιο του Προγράμματος Τακτικής Ηγεσίας (TLP) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανότητας για Αερομαχίες".

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο, ούτε και στην θάλασσα υπάρχει σαφής υπεροχή κάποιας χώρας. Υπάρχουν ναι μεν περισσότερα τουρκικά πολεμικά πλοία, αλλά η καλύτερη ικανότητα των Ελλήνων ναυτικών δίνει σε αυτούς το πλεονέκτημα σε πιθανή πολεμική εμπλοκή.

Πέρυσι, όταν οι δύο χώρες βρίσκονταν ήδη στα πρόθυρα πολέμου, μια ελληνική φρεγάτα εμβόλισε μια τουρκική φρεγάτα  αφού η τελευταία προσπάθησε να συμπεριφερθεί επιθετικά.Στην ίδια περίοδο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθούσε συνεχώς τα τουρκικά υποβρύχια, ενώ οι Τούρκοι δεν είχαν ιδέα πού βρίσκονταν τα ελληνικά υποβρύχια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, στο σενάριο μιας βραχυπρόθεσμης σύγκρουσης Ελλάδος-Τουρκίας για τα νησιά, οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων θα παίξουν τον μεγαλύτερο ρόλο.Μετά την κρίση του 1996 γύρω από τα νησιά Ίμια, και οι δύο χώρες διπλασίασαν τις ναυτικές ειδικές δυνάμεις τους.

Σημειώνεται επίσης ότι η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να επεκταθεί στην Κύπρο ή ακόμη και να ξεκινήσει από εκεί”, καταλήγει το αμερικάνικό think tank.

Τονίζουμε ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ειδικά στο εσωτερικό της Τουρκίας δείχνει τρομερό αδιέξοδο, και για αυτό οι Τούρκοι προσπαθούν με ψυχολογικές επιχειρήσεις να κάμψουν το ηθικό στην Αθήνα.

Δεν νομίζουμε ότι μπορούν να πετύχουν οτιδήποτε, ενώ οποιαδήποτε μετάβαση στο επόμενο στάδιο μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας θα σήμαινε και το τέλος της χώρας αυτής όπως την γνωρίζουμε τουλάχιστον σήμερα.       

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ