Ο Τζαν Ντουντάρ, ένας τούρκος δημοσιογράφος, που έχει διαφύγει στο Βερολίνο κυνηγημένος από τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι σίγουρος ότι ο τούρκος Πρόεδρος δεν θα είναι στη θέση του για πολύ καιρό ακόμα. Ο Ντουντάρ θεωρεί κομβικό σημείο την διπλή ήττα του Ερντογάν στις εκλογές για την δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη, όταν το δικαστήριο διέταξε επαναληπτικές εκλογές, καθώς στις πρώτες, είχε χάσει ο υποψήφιος του τούρκου Προέδρου.
Τελικά, στις επαναληπτικές εκλογές, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, αντίπαλος του Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά. Ήταν μια πολύ σημαντική νίκη, λέει ο Ντουντάρ στους Times καθώς μετά από «20 άγονα χρόνια», εμφανίστηκαν ικανοί αντίπαλοι του Ερντογάν, όπως οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.
Τώρα ο τουρκικός τύπος βλέπει μια Βρετανική συνωμοσία και μάλιστα στην Αθήνα!
Αναφέρουν ότι η Εστία, η 127χρονη ελληνική δεξιά εφημερίδα, έγραψε ότι οι Βρετανοί πρεσβευτές στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Άγκυρα συγκέντρωσαν εκπροσώπους των Ελλήνων πολιτικών και ΜΜΕ και έγραψαν: «Οι μέρες του Ερντογάν είναι μετρημένες, περνάμε σε μια αναίμακτη μετάβαση». Επισημαίνοντας ότι τα «σενάρια πραξικοπήματος» συζητήθηκαν επίσης στη συζήτηση, η εφημερίδα Eστία έγραψε: «Σε ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα στο παλάτι, έγιναν αναφορές σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ειρηνική παράδοση της εξουσίας, με εγγυήσεις για την προστασία και την ασφάλεια των οικογενειών τους».
Σύμφωνα με τις ειδήσεις της εφημερίδας Akşam, η Εστία, η παλαιότερη εφημερίδα της συντηρητικής δεξιάς στην Ελλάδα, παρουσίασε τους Βρετανούς πρέσβεις στην Αθήνα, την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και την Άγκυρα, τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσώπους του κόμματος του αντιπολιτευόμενου Σύριζα , συντάκτες εφημερίδων και αρθρογράφους και αναλυτές που συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας , ότι συζήτησαν για την Τουρκία και μίλησαν για "αναίμακτη αποχώρηση του προέδρου Ερντογάν".
Η εφημερίδα, χρησιμοποιώντας την έκφραση "Η ανταλλαγή απόψεων τριών σημαντικών Βρετανών Πρεσβευτών σε καίριες θέσεις όπως η Αθήνα, η Λευκωσία και η Άγκυρα για την κατάσταση στη γειτονική χώρα Τουρκία, δεν είναι συνηθισμένη πρακτική, επιπλέον, με τόσο μεγάλη συμμετοχή", η οργάνωση της συγκέντρωσης έγινε από τον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα, Μάθιου Λοτζ, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική».
Η συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί να παραμείνει εμπιστευτική. Ωστόσο, η συνάντηση διέρρευσε. Η τουρκική εφημερίδα, επικοινώνησε με τουλάχιστον τέσσερις πηγές και προσπάθησε να μάθει τι ειπώθηκε στη συνάντηση και τους πλήρεις συμμετέχοντες της, καθώς και το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης "και μετέφερε τις πληροφορίες που έλαβε ως εξής:
"Το θέμα είναι ότι, η συγκέντρωση που έγινε από τους πρεσβευτές είχε μεγάλη συμμετοχή. Ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα (Ντόμινικ Τσίλκοτ), μπροστά σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, λέει τώρα ότι οι μέρες στην εξουσία του Ερντογάν είναι μετρημένες, και δεν απέκλεισε το γεγονός ότι είναι δυνατή μια αναίμακτη μετάβαση σε μια νέα κατάσταση. Στη συνέχεια, έγινε μια λεπτομερής συζήτηση σχετικά με τις φήμες για την υγεία του (του Ερντογάν) ".
Επισημαίνοντας ότι τα «σενάρια πραξικοπήματος» συζητήθηκαν επίσης στη συζήτηση, η εφημερίδα Eστία έγραψε: "Σε πραξικόπημα στο παλάτι, έγιναν αναφορές σε άτομα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ειρηνική παράδοση της εξουσίας με εγγυήσεις, για την προστασία και την ασφάλεια των οικογενειών τους". Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι "από τις συζητήσεις έγινε κατανοητό ότι αυτά τα ονόματα ήταν ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και δύο νυν αξιωματούχοι".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Βρετανοί διπλωμάτες, ειδικά ο Πρέσβης της Άγκυρας, είπαν:" Η Τουρκία είναι σημαντική για την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντική για την Τουρκία. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάζει, επειδή ο Ερντογάν μπορεί να επιχειρήσει ηρωική έξοδο προκαλώντας θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ή το αντίθετο. Είπαν, "Μπορεί να εκμεταλλευτεί το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και να το χρησιμοποιήσει για να παραμείνει στην εξουσία".
Η εφημερίδα σημείωσε, ότι στη συνάντηση εκφράστηκαν επίσης αντίθετες απόψεις ότι "ο Πρόεδρος Ερντογάν θα καταφέρει ξανά να βγεί αλώβητος στις προβλέψεις τους και ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας, θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της 2023".
Σύμφωνα με την Εστία, συζητήθηκε επίσης στη συνάντηση ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κηρύξει πρόωρες εκλογές τον επόμενο Μάιο και ότι θα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία έναν «πόλεμο με την Τουρκία».
Γεγονός είναι ότι η πτώση της δημοτικότητάς του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας, μαζί με την ενίσχυση της αντιπολίτευσης, οι συνέπειες της πανδημίας και η αδύναμη οικονομία της χώρας, σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και γίνονται όλο και πιο εμφανή, φαίνεται ότι κλυδωνίζουν τη θέση του στην εξουσία.
Σε αυτό ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, διευθυντής του προγράμματος για την Τουρκία του Washington Institute προσφέρει μια ματιά στην επόμενη φάση της διακυβέρνησης Ερντογάν.
«Η πτώση της δημοτικότητάς του στο εσωτερικό της Τουρκίας, μαζί με την ενίσχυση της αντιπολίτευσης, οι συνέπειες της πανδημίας και η αδύναμη οικονομία της χώρας φαίνεται ότι κλυδωνίζουν τη θέση του στην εξουσία». αναφέρει
Ο Τσαγκαπτάι πιστεύει πως ο Ερντογάν, θα παραμείνει γραπωμένος στην εξουσία με κάθε τρόπο και με μεγάλο κόστος για τους πολίτες, τους θεσμούς και τους συμμάχους της χώρας.
Η ίδια η εικόνα του 67χρονου Ερντογάν δεν προμηνύει κάτι καλό. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει γίνονται όλο και πιο εμφανή, με τις φήμες για τη διαδοχή του, να οργιάζουν και πολλούς να κάνουν λόγο για το «φθινόπωρο του σουλτάνου».
Τα τελευταία χρόνια στον διεθνή Τύπο, είναι πολλές οι αναφορές για τα προβλήματα αυτά, τα οποία παρά τις διαψεύσεις, φαίνεται να πληθαίνουν. Η εγχείρηση για καρκίνο του εντέρου, πριν από λίγα χρόνια και τώρα οι φήμες που οργιάζουν για ένα σοβαρό αυτοάνοσο.
Το περιβάλλον του επιμένει πως «χαίρει άκρας υγείας», όμως όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά όπου αδυνατεί να παραμείνει όρθιος για αρκετή ώρα, αποκοιμιέται μπροστά στις κάμερες και δείχνει να χάνει τον ειρμό του και να αναζητά λέξεις.
Υπερσύγχρονη κλινική εντός
Οι φήμες θέλουν μέσα στο νέο παλάτι που έχει κατασκευάσει στην Άγκυρα, να έχει φτιαχτεί μια υπερσύγχρονη κλινική για τη φροντίδα του από κορυφαίους γιατρούς.
Πιο έντονο ήταν το περιστατικό πριν από λίγες ημέρες, όταν μιλώντας σε μαθητές, φάνηκε να χάνει τις λέξεις. Ήθελε να καλέσει τους μαθητές να πάρουν όλοι από ένα και να τα χτυπήσουν μαζί. Ωστόσο, βρέθηκε να ψάχνει να βρει την λέξη «κουδούνι» εναγωνίως. Ένας μαθητής έσωσε την κατάσταση, λέγοντάς του: «Θα πάρουμε αυτό το κουδούνι».
Η εικόνα δεν είναι ωραία για τους πολίτες μιας χώρας, που βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση με τον πληθωρισμό να έχει πλήξει τα περισσότερα νοικοκυριά.
Πιθανοί διάδοχοι
Στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις – ποτέ όμως επίσημα – για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο πιθανός διάδοχός του, με τα ονόματα του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, να ακούγονται περισσότερο.
Εν μέρει και στο πλαίσιο αυτό, ο Ακάρ τον τελευταίο καιρό επιστρέφει στις ακρότητες εναντίον της Ελλάδας, αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, ζητά την αποστρατιωτικοποίησή τους και ανακοινώνει τη συνέχιση των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ουσιαστικά επιμένει, στην προώθηση του νεοπαγούς και άκρως επεκτατικού σχεδίου της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η αντιπολίτευση δείχνει να ενισχύεται μετά τις νίκες της σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, η εκλογική βάση του ΑΚΡ να μειώνεται και η δημοτικότητα του Ερντογάν να πέφτει, ενώ ο πρόεδρος καλείται με τις επιλογές του να πρέπει να διατηρήσει πολύ εύθραυστες ισορροπίες, μεταξύ της συμμαχίας του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν (που μοιάζει όλο και περισσότερο με λυκοφιλία) και τη συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ.