Η Τουρκία είναι γεγονός ότι διέρχεται μια πολύ άσχημη περίοδο τόσο στο εσωτερικό της όσο και σε Διεθνή θέματα, όπου σε Συρία, Λιβύη, ΝΑ Μεσόγειο δέχεται το ένα χαστούκι πίσω από το άλλο.
Η νωπή Γαλλοελληνική στρατιωτική συμμαχία , η οποία συνοδεύθηκε από την αγορά 3 υπερσύγχρονων φρεγατών και ισάριθμων κορβετών της Ελλάδας από τη Γαλλία, μαζί με τα 24 συνολικά γαλλικά μαχητικά Rafale 4+ που παίρνει η χώρα μας, αλλά κυρίως η ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ των 2 χωρών σε περίπτωση που η μια εκ των δύο δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, αλλάζει τελείως το σκηνικό σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Η δήλωση του Ερντογάν ότι ουδέποτε η Τουρκία είχε στο παρελθόν τόσο κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δείχνει την απομόνωση της Τουρκίας από τη Δύση, με μοναδική εξαίρεση την Μ.Βρετανία.
Οι Τούρκοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για στήριξή τους σε Ρωσία και Γερμανία.
Ωστόσο η Ρωσία έχει δείξει ότι θα τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας, απαιτώντας την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα, κάτι το οποίο δεν ασπάζεται η Τουρκία, με αποτέλεσμα πλήν συγκλονιστικού απροόπτου οι σχέσεις των δύο χωρών να ψυχρανθούν-επιδεινωθούν πολύ περισσότερο μελλοντικά, ακόμη και αν όντως ο Ερντογάν αγοράσει και δεύτερη συστοιχία S-400 από την Ρωσία, όπως έχει πεί δημόσια πριν λίγες ημέρες.
Συνεπώς μόνη ελπίδα της Τουρκίας ήταν οι γερμανικές εκλογές και η πιθανή εκλογή του " Τούρκο-Λάσετ", όμως και εδώ τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα, αφού ο εκλεκτός της Άγκυρας, έχασε τις εκλογές από τον ηγέτη του SPD Olaf Scholz, ο οποίος θα είναι εκείνος που θα σχηματίζει νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία.
Μετά από αυτή τη νέα πανωλεθρία ο τουρκικός τύπος, προσπαθεί να περισώσει ότι μπορεί και στο πλαίσιο αυτό φιλοξενεί αναλύσεις , τουρκικής καταγωγής ακαδημαϊκών που διαβιούν στη Γερμανία, προκειμένου να υποδαυλίσει την αναγκαιότητα συνεργασίας Σόλτς-Τουρκο-Λάσετ και το γεγονός ότι η νέα Γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να δεί την Τουρκία ως φυσικό σύμμαχό της.
Μάταια όμως
Στη συνέχεια παραθέτουμε την ανάλυση του τουρκικής καταγωγής ακαδημαϊκού που ζεί και εργάζεται στη Γερμανία, κυριότερα σημεία της οποίας είναι τα ακόλουθα:
"Αξιολογώντας τα ανεπίσημα αποτελέσματα των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Γερμανία, ο Πρόεδρος του Κέντρου Γερμανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ayvansaray (ALMAR), Καθ. Δρ. Celalettin Yavuz, δήλωσε:
«Εάν η νέα Γερμανική κυβέρνηση μπορεί να δει την αναξιοπιστία των ΗΠΑ και την αποστροφή της Γαλλίας, τότε θα λάβει υπόψη της την Τουρκία και θα συνειδητοποιήσει ότι θα είναι «φυσικός σύμμαχος της »
Ο Γιαβούζ είπε: «Αν και τα αποτελέσματα δεν είναι εκπληκτικά όταν κοιτάμε τις δημοσκοπήσεις, ο κυβερνητικός εταίρος Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ήρθε στην ατζέντα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.
Τα κόμματα Χριστιανικής Ενότητας, μετά από 16 χρόνια, πήραν λιγότερες ψήφους από το αναμενόμενο στις εκλογές με επικεφαλής τον Αρμίν Λασκέτ, γνωστό ως «Φίλος των Τούρκων», ο οποίος διαδέχθηκε την καγκελάριο Μέρκελ, στο Κόμμα.
Ο Γιαβούζ δήλωσε ότι το SPD, με επικεφαλής τον Olaf Scholz, τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD και επίσης τον Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης συνασπισμού, έλαβε το 25,7 % των ψήφων, τα Κόμματα Χριστιανικής Ενότητας (CDU-CSU) έλαβαν το 24,1 % των ψήφων, οι Πράσινοι πήραν το προβάδισμα, αυξάνοντας τις ψήφους τους από 8,9 % σε 14,8 % το 2017, οι Φιλελεύθεροι (FDP) πήραν 11,5 %, το ακροδεξιό κόμμα AfD πήρε το10,3 % και το Αριστερό Κόμμα (Σύνδεσμοι) 4,9 %".
Νέα εποχή στην Γερμανία: Κυβέρνηση τριών κομμάτων υπό την ηγεσία του SPD;
Δηλώνοντας ότι ένας τριμερής συνασπισμός αναμένεται να σχηματιστεί υπό την καγκελαρία του υποψήφιου SPD Olaf Scholz, ο Celalettin Yavuz είπε:
«Προς το παρόν, είναι ένα ερωτηματικό πώς θα σχηματιστεί η κυβέρνηση υπό την καγκελαρία του Σολτς, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε σωστά την ευκαιρία να γίνει υπουργός Οικονομικών και θεωρήθηκε επιτυχημένος και ξεχώρισε με τις υποσχέσεις του να γίνει« κοινωνικό κράτος »για τους Γερμανούς.
Εν τω μεταξύ, πριν από τις εκλογές, τα δύο μεγάλα κόμματα ανακοίνωσαν ότι δεν θα σχηματίσουν "μεγάλο συνασπισμό" μεταξύ τους.
Όμως οι εκλογές τελείωσαν και παρόλο που τώρα ξεκινούν οι συζητήσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, η κοινή λογική απαιτεί τη συνέχιση των δύο μεγάλων κομμάτων. Το αποτέλεσμα δείχνει ήδη αυτό. Παρ 'όλα αυτά, είναι πολύ πιθανό καθένα από τα δύο πρώτα κόμματα να σχηματίσει έναν τριμερή συνασπισμό με τους Πράσινους με 14,8 % των ψήφων και το FDP με 11,5 % των ψήφων ".
H Μέρκελ και η γερμανική οικονομία
Ο Γαβούζ δηλώνει, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι κατέβηκαν στις εκλογές με το σύνθημα "κοινωνικό κράτος", τις κέρδισαν και ήρθαν στην εξουσία. Ωστόσο η εφαρμογή των όσων υπόσχονται αναμένεται να εκτροχιάσει την γερμανική οικονομία την οποία έβαλε σε τάξη η Μέρκελ , μετά την επιδείνωση που αυτή παρουσίασε επί καγκελαρίας Σρέντερ και συνεχίζει λέγοντας:
Κατά τη διακυβέρνηση της Μέρκελ, η οποία έγινε καγκελάριος με το σύνθημα να διορθώσει την οικονομία της Γερμανίας, σημειώθηκε ένα πραγματικό οικονομικό επίτευγμα και η Γερμανία ήταν μεταξύ των 4 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου και έδωσε πλεόνασμα περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό εμπόριο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Μέρκελ δέχθηκε πλήγματα όπως όλες οι άλλες κυβερνήσεις, λόγω Covid.
Ειδικά στις αρχές του 2020, όπου η επιδημία του κορωνοϊού που έπληξε ολόκληρο τον κόσμο και κατά συνέπεια και τη τη Γερμανία , συνέπεσε χρονικά με την αποχώρηση της Μέρκελ αρχικά από την προεδρία του κόμματός της CDU, αποχαιρετώντας την καγκελαρία με αυτές τις τελευταίες εκλογές.
Με την παραίτηση της Μέρκελ από την προεδρία και την ανακοίνωση ότι θα αποχωρήσει από την καγκελαρία μετά από αυτές τις τελευταίες εκλογές, η πολιτική επιρροή της Γερμανίας στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο έχει αλλάξει σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ειπωθεί ότι αυτή η αβεβαιότητα μείωσε την επιρροή της Γερμανίας.
Κενό ηγεσίας;
Ο Γιαβούζ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, έπαψαν πλέον να σέβονται τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, η Γαλλία έχει αποδυναμωθεί υπό τη διοίκηση του Μακρόν και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ με το Brexit και συνέχισε λέγοντας : «Εάν η Γερμανία συνέχισε να ασκεί επιρροή, οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρούσαν από το Αφγανιστάν με αυτό τον τρόπο που έφυγαν, ενώ θα μπορούσε ακόμη και να διαπραγματευτούν οι ΗΠΑ με τη Γερμανία τουλάχιστον πριν από τη συμμαχία AUKUS που σχημάτισε με την Αγγλία και την Αυστραλία. Μπορεί να φανεί ότι το «κενό ηγεσίας» στη Γερμανία προκάλεσε επίσης κάποιες αλλαγές στην παγκόσμια τάξη.
Μπορεί ο Olaf Scholz να δεί στην Τουρκία ένα σύμμαχο της Γερμανίας;
Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα μπροστά στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Shcolz, ο Celalettin Yavuz ολοκλήρωσε τα λόγια του ως εξής:
«Εκτός από τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που επηρεάζουν τη χώρα, όπως η τρέχουσα επιδημία κορωνοϊού και η κλιματική αλλαγή, το μέλλον της ευρωατλαντικής σχέσης (ΗΠΑ) είναι κυρίαρχο.
Πόσο περισσότερη εμπιστοσύνη μπορούν να εμπνέουν οι ΗΠΑ;
Θα είναι δυνατόν να διαχειριστεί τη Γαλλία υπό τον Μακρόν με την υπομονή της Μέρκελ;
Τόσο η Μέση Ανατολή όσο και Τουρκία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία υπό τον Σρέντερ, ο οποίος έφυγε από την εξουσία πριν από 16 χρόνια, δεν ήταν καθόλου άσχημες. Θα μπορούσαν οι σχέσεις να είναι πολύ καλύτερες αυτή τη φορά, τουλάχιστον σε σύγκριση με την περίοδο της Μέρκελ;
Αναμφίβολα, τα κόμματα συνασπισμού υπό τη διοίκηση του Σολτς θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε αυτήν την εξέλιξη. Εάν η νέα Γερμανία δει την αναξιοπιστία των ΗΠΑ και την αποστροφή της Γαλλίας, η Γερμανία μπορεί να δεί ως περιφερειακή σύμμαχο της την Τουρκία ».
Επιπλέον, η Γερμανία θα πρέπει να προσέξει ότι αυτός ο "φυσικός σύμμαχος" της η Τουρκία, διαθέτει σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που διαβιούν σε αυτή "