Ελληνοτουρκικά

"Βόμβα" μεγατόνων: Μ. Βρετανία-Τουρκία "τα βρίσκουν" για την από κοινού κατασκευή αεροπλανοφόρου- Συνέπειες για Ελλάδα-Κύπρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πέρασε τέσσερις ημέρες στη Νέα Υόρκη, πραγματοποίησε σχεδόν όλες τις διμερείς συναντήσεις του στο "τουρκικό σπίτι" που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα.

Την ίδια μέρα, είχε συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις 5 μ.μ. Τοπική ώρα. Καθώς ο Τζόνσον αναχωρούσε μετά το πέρας της συνάντησης, σε ερώτηση που του έγινε πώς πήγε αυτή, απάντησε λακωνικά λέγοντας: «Πάντα καλά».

Εκτός από αυτό, καμία άλλη δήλωση δεν έγινε από καμία πλευρά.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές πιθανόν αξιόπιστες, η συνομιλία Ερντογάν-Τζόνσον όχι μόνο πήγε «πολύ καλά» αλλά ήταν  «πολύ ενδιαφέρουσα» επίσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να απηύθυνε επαίνους για τα τουρκικά drone κατά τη συζήτησή που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο σχετικά με θέματα αμυντικής βιομηχανίας.

Οι τουρκικές ρίζες του Τζόνσον εμφανίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπου αντιτάχθηκε στην καταγωγή από το Τσανκιρί , λέγοντας  ότι ήταν από το Καλφάτ, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα χωριό που συνδέεται με την περιοχή Ορτά του Τσανκιρί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συζητείται η από κοινού κατασκευή αεροπλανοφόρου

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε ήταν η από κοινού, Μ. Βρετανίας-Τουρκίας, κατασκευή «αεροπλανοφόρου», το οποίο συζητείται μεταξύ των δύο συμμάχων εδώ και λίγο καιρό. Καθώς άγγιζαν πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί το έργο, πράγματι συνέβη κάτι πολύ ενδιαφέρον, καθώς ο Τζόνσον είναι ένας τολμηρός πολιτικός που "δεν μασάει" τα λόγια του

Έτσι προέβη σε σχολιασμό  αναφερόμενος  σε ένα συμβάν εδώ και  107 χρόνια , που  διαπράχθηκε από τους Βρετανούς σε βάρος των Τούρκων μέσω ενός σαρκαστικού σχολίου, λέγοντας , «η πλευρά μας πήρε τα χρήματα και δεν έστειλε τα πλοία», ενώ έκανε  και κάποια χειρονομία....

Το συμβάν χρονολογείται από την περίοδο της  Οθωμανικής αυτοκρατορίας η οποία  ανέθεσε  την κατασκευή  για δύο πολεμικά πλοία της στη  Μ. Βρετανία, πληρώνοντας  σε μετρητά  χρήματα. Το 1914, τα πλοία είναι πλήρη.

Ακριβώς την ώρα που  τα πλοία “Sultan Osman-ı Evvel” και “Rashadiye” επρόκειτο να παραδοθούν, η βρετανική διοίκηση έκανε μια ξαφνική στροφή και αρνήθηκε να παραδώσει τα πλοία, τα οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε ήδη πληρώσει.

https://www.youtube.com/watch?v=_HkbLTojamE

Με άλλα λόγια, αυτά τα σκάφη κατασχέθηκαν, ενώ  τα χρήματα δεν επιστράφηκαν ποτέ.

Αυτή η απόφαση, η οποία είναι γνωστή ως «ο Τσόρτσιλ μαχαίρωσε τους Τούρκους στην πλάτη», δικαιολογήθηκε με τον ισχυρισμό ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν σε επαφή με τη Γερμανία.

Ένας άλλος ισχυρισμός είναι ότι, αντίθετα, αυτή ακριβώς η απόφαση οδήγησε τους Οθωμανούς  να αποκτήσουν με  τους Γερμανούς στενή σχέση.

Αυτή η ιστορία μοιάζει με τους Αμερικανούς που διώχνουν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 σήμερα, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία. Παρά την πληρωμή για αυτά τα αεροσκάφη, η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα και, επιπλέον, δεν μπόρεσε να ανακτήσει τα χρήματα που ξόδεψε.

Το αστείο είναι ότι μια άλλη ομολογία για το αμερικανικό διπλό χτύπημα προήλθε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη Σύνοδο Κορυφής των G-20 στην Οσάκα το 2020.

Καθώς υπερασπιζόταν τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τους πυραύλους S-400 μπροστά στις κάμερες, ο Τραμπ ουσιαστικά είχε παραδεχτεί ότι η Τουρκία είχε το δικαίωμα να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας, αφού οι ΗΠΑ όχι μόνο είχαν αναστείλει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, παρόλο που είχε πληρώσει αλλά, επίσης, αρνήθηκε στην Τουρκία το δικαίωμα αγοράς αμερικανικών πυραύλων Patriot.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τουρκικοί φόβοι μήπως επαναληφθεί η ιστορία

Οι Τούρκοι δεν κρύβουν πλέον ότι ένα κοινό σχέδιο αεροπλανοφόρου με τους Βρετανούς μπορεί να μην είναι τόσο κακή ιδέα.

Ωστόσο, τόσο η εμπειρία τους με το πρόγραμμα F-35 όσο και η όχι πολύ λεπτή νύξη του προέδρου Τζόνσον για την ιστορία 107 χρόνων εκβιασμού δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να δένονται τα πράγματα ιδιαίτερα σφιχτά σε αυτές τις καταστάσεις.

Πριν ο Ερντογάν συναντηθεί με τον Τζόνσον, μίλησε σε μια ομάδα δημοσιογράφων που προέρχονταν από τους New York Times.

Από ότι έγινε γνωστό, ο Ερντογάν ρωτήθηκε αν "άξιζε  τόσο πολύ η  αγορά των S-400 " αφού του υπενθύμισαν τις εξελίξεις που ακολούθησαν, όπως η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35.

Αφού απαρίθμησε τα γεγονότα που οδήγησαν την Τουρκία στη συγκεκριμένη απόφαση, ο Ερντογάν απάντησε: «Ναι, άξιζε τον κόπο».

https://www.youtube.com/watch?v=5FlF8ln47So

Η προσέγγιση Μ. Βρετανίας-Τουρκίας συνιστά  κίνδυνο για Ελλάδα-Κύπρο

Η Μ. Βρετανία μετά το Brexit προσπαθεί να ανακτήσει τον χαμένο γεωπολιτικό χώρο της και στην προσπάθειά της αυτή, ακολουθεί την τόσο γνωστή πλην όμως πάντα επικερδή για την ίδια μέθοδο του " διαίρει και βασίλευε".

Έπεισε έτσι η Μ . Βρετανία τις ΗΠΑ, ότι οι δυό τους μαζί με την Αυστραλία, η οποία ανήκει στις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και συνεπώς μπορεί να την επηρεάσει πάρα πολύ, έχουν τη δυνατότητα  να σχηματίσουν τη συμμαχία του AUKUS κατά της Κίνας.

Το παραπάνω εκτός των άλλων αποβλέπει στον εναγκαλισμό ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας. Αυτό θα ήταν πάρα πολύ βολικό για τους Βρετανούς προκειμένου χρησιμοποιώντας άλλες περιφερειακές δυνάμεις με τις οποίες θα συμμαχούσε σε Μεσόγειο και Μ. Ανατολή και με την στήριξη των ΗΠΑ, να επανακάμψουν γεωπολιτικά στις παραπάνω περιοχές που κάποτε κυριαρχούσαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ανησυχητικό και επικίνδυνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ότι η Μ. Βρετανία διατηρεί στην Κύπρο τις βάσεις της και το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας.

Η διένεξη Τουρκίας και της Κύπρου, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τη ΝΑ Μεσόγειο (ΑΟΖ-υδρογονάνθρακες), έχει τη δυναμική να χρησιμοποιηθεί από την Μ.Βρετανία προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της. 

Η Κύπρος στηρίζεται από την ΕΕ, όχι όμως και η Τουρκία, την οποία μπορεί να δεί ως χώρα ευκαιρία η Μ. Βρετανία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της, παρέχοντας της ως αντάλλαγμα οπλικά συστήματα και πρόσβαση στην  υψηλή τεχνολογία τους. 

Εδώ εντάσσεται και η από κοινού κατασκευή αεροπλανοφόρου Τουρκίας- Μ. Βρετανίας και μήπως τελικά ο Ερντογάν έχει κατά νου να παρακάμψει με αυτό τον τρόπο τις ΗΠΑ, παίρνοντας παράλληλα και δεύτερη συστοιχία S-400 από τους Ρώσους.

https://www.youtube.com/watch?v=6lWMkzjAJ30

Έτσι προσδοκά ο Τούρκος Πρόεδρος με τις  τεχνολογικά ανώτερες πλάτες της Μ. Βρετανίας, να αποκτήσει την κυριαρχία που επιθυμεί στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας αεροπλανοφόρο στο οποίο θα φέρονται βρετανικά αεροσκάφη

Yπενθυμίζουμε ότι δύο βρετανικά μαχητικά Τyphoon4+ γενιάς διόλου "τυχαία ", βρέθηκαν στις 16 Νοεμβρίου 2020 στην 3η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων που εδρεύει στο Ικόνιο.

Συνδυαζόμενο αυτό με την επίσκεψη του Αρχηγού της RAF Πτεράρχου Σερ Mike Wigston στις 19 Νοεμβρίου 2020, μας οδηγεί σε εύλογα συμπεράσματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ