Πριν από λίγες ημέρες σε άρθρο μας είχαμε αναφερθεί σε μαζικές παραιτήσεις Τούρκων Ερντογανικών Στρατηγών, ύστερα από δημοσίευμα του Τούρκου δημοσιογράφου Saygı Oztürk.
Το ιστορικό παραίτησης των Τούρκων Στρατηγών
Ο εν λόγω δημοσιογράφος επέστησε την προσοχή στις παραιτήσεις του Ταξίαρχου Metin Eştürk, του Ταξίαρχου Omer Faruk Bozdemir και του Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Υποστράτηγου Ercan Chorbaci αναφέροντας :
"Έμαθα ότι και οι τρεις Στρατηγοί υπέβαλαν τις αιτήσεις παραίτησής τους αυτές τις μέρες. Ωστόσο, η αναφορά τους δεν σημαίνει ότι θα φύγουν. Το Γενικό Επιτελείο μπορεί να μην κάνει αποδεκτή την παραίτησή τους".
Στο άρθρο του στο Sözcü, με τίτλο "Διοικητές που παραιτήθηκαν και οι μάρτυρές μας" ο Saygı Οüztürk ανέφερε εκτός των παραπάνω, ότι 77 άνδρες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) έγιναν μάρτυρες φέτος, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών που σημειώθηκαν στην περιοχής Ιντλίμπ.
Με τον τρόπο αυτό ο Τούρκος δημοσιογράφος διασύνδεε ευθέως τις αιτήσεις αποστρατείας των παραπάνω Τούρκων Στρατηγών, με τις σημαντικές απώλειες του προσωπικού των ΤΕΔ στο Ιντλίμπ και με όσα πρόκειται να επακολουθήσουν εκεί, τα οποία θα είναι μάλλον πολύ άσχημα για τους Τούρκους.
Επίσης η εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhuriyet, έδωσε στη δημοσιότητα ονόματα και καθήκοντα άλλων Στρατηγών που παραιτήθηκαν, οι οποίοι ήταν ο Υποστράτηγος Hakan Oztekin από τη Διοίκηση της Επιχείρησης Ασπίδας της Ειρήνης, ο Διοικητής Ταξιαρχίας 49ης Καταδρομής Bingöl Ταξίαρχος Mustafa Enis Koç και ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Καταδρομών Ταξίαρχος Orhan Akkurt.
Η απάντηση του Τουρκικού ΥΠΑΜ
Το θέμα προκάλεσε εύλογα ερωτήματα και αναστάτωση στις τάξεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) και για τον λόγο αυτό το τουρκικό ΥΠΑΜ ανέφερε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως εμφανίστηκαν στα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια
Πηγές του ανέφεραν ότι "θεωρούν φυσικό δικαίωμα για το προσωπικό που υπηρετεί στις ΤΕΔ να υποβάλει αίτημα για αποστρατεία μετά την απόκτηση του δικαιώματός του για συνταξιοδότηση" και συνέχισαν λέγοντας:
"Στο πλαίσιο των κανονισμών του νόμου περί προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάθε μέλος του προσωπικού των ΤΕΔ που επιθυμεί, με την προϋπόθεση ότι θα έχει αποκτήσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση αποστράτευσής του τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο ή τον Ιούλιο-Αύγουστο".
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πηγές ανέφεραν ότι η διαδικασία λήψης αίτησης συνταξιοδότησης ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου 2021 και είπαν:
"Μόνο δύο Στρατηγοί μας υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης για λόγους υγείας και για οικογενειακούς λόγους και τα αιτήματά τους έγιναν δεκτά. Είναι αδύνατο να εξηγηθεί καλή τη πίστη, ότι παρουσιάζονται οι αιτήσεις αποστρατείας των δύο Στρατηγών μας ως κάτι ασυνήθιστο , σαν να υπάρχει πρόβλημα στις ΤΕΔ, και να προσπαθήσει κάποιος να δημιουργήσει μια αρνητική αντίληψη δίνοντας βαθμούς και ονόματα.
Θεωρείται και για τους δύο Στρατηγούς μας ασέβεια για τα προσωπικά δικαιώματα του προσωπικού των ΤΕΔ που ζητά συνταξιοδότηση και ως προσπάθειες δημιουργίας αντίληψης για ύπαρξη προβλήματος στις τάξεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων".
Γιατί η "χλιαρή" απάντηση του τουρκικού ΥΠΑΜ δεν πείθει
Η χλιαρή έως υποτονική απάντηση του τουρκικού ΥΠΑΜ και των πηγών που πρόσκεινται σε αυτό, μάλλον πείθει περί του αντιθέτου, ότι δηλαδή τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ ήταν πράγματι αληθή και όχι ψευδή όπως αυτό ισχυρίζεται.
Ο λόγος είναι απλός και έγκειται στο γεγονός ότι αν τα δημοσιεύματα ήταν αναληθή θα ζητούσε το τουρκικό ΥΠΑΜ "επί πίνακι το κεφάλι" των δημοσιογράφων και των υπευθύνων της αντιπολιτευτικής εφημερίδας.
Αυτό όμως δεν έγινε
"Φως στα αίτια" για τα πραγματικά αίτια της παραίτησής τους δίνει ένα κοινό χαρακτηριστικό που παρουσιάζουν οι παραιτηθέντες και αυτό έχει να κάνει με τη τοποθεσία και την αποστολή που έχουν οι στρατιωτικοί Σχηματισμοί των οποίων είναι Διοικητές.
Έτσι 3 από τους 6 είναι Αξιωματικοί που Διοικούν Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ επίσης ένας εκ των υπόλοιπων τριών μετέχει στη Διοίκηση της Επιχείρησης Ασπίδας της Ειρήνης, κατά των Κούρδων και του στρατού του Άσαντ.
Επίσης γνωρίζουμε ότι κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων σε βάρος των Κούρδων της Συρίας (YPG) και των Κούρδων του ΡΚΚ, ότι το κύριο βάρος το σηκώνουν οι Ειδικές Δυνάμεις της Τουρκίας.
Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτει ότι οι παραιτήσεις των Τούρκων Στρατηγών αποτελούν είτε έκφραση διαμαρτυρίας προς το καθεστώς Ερντογάν διαφωνώντας με αποφάσεις του, είτε άρνηση εκτέλεσης διαταγής που τους δόθηκε από φόβο ή επίγνωση του αδύνατου να πραγματοποιηθεί αυτή με αποτέλεσμα η ευθύνη να βαρύνει τους ίδιους.
Ενδεχομένως διαβλέπουν την πιθανότητα οι απώλειές τους να αυξηθούν δραματικά ιδίως στην περιοχή του Ιλντίμπ, λόγω της σφοδρότατης αντίδρασης των Ρώσων και του Άσσαντ, φοβούμενοι μαζική επίθεση των παραπάνω.
Ίδωμεν!