Σύμφωνα με ιστοσελίδες σχετικές με μετακινήσεις αεροσκαφών εντοπίστηκαν δύο τουρκικά μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη Airbus A400M με αριθμό 17-0080-κωδικός TUAF221 και αριθμός 15-0051-κωδικός TUAF220 με πορεία προς την Λιβύη.
Πρόκειται για δύο βαρέως τύπου μεταγωγικά τα οποία πέταξαν από την Άγκυρα, σε πτήση πάνω από τη Μεσόγειο, με προορισμό τη δυτική Λιβύη.
Ο τελικός προορισμός αυτής της πτήσεως ήταν κατά πάσα πιθανότητα η αεροπορική βάση Al-Wattia.
“Αυτές οι κινήσεις έρχονται σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις οποίες επιβεβαίωσε την προσήλωση της Τουρκίας στη διατήρηση της στρατιωτικής της παρουσίας στη Λιβύη, σε μια εποχή που ο φάκελος των «λιβυκοτουρκικών» στρατιωτικών συμφωνιών έχει γίνει εύθραυστος.
Η κυβέρνηση της Λιβύης αγνοεί κάθε συζήτηση που εγείρεται σχετικά. Από την άλλη πλευρά, τα πολιτικά κόμματα στη Λιβύη επιμένουν στην ανάγκη ακύρωσης των τουρκικών στρατιωτικών παρεμβάσεων και αποχώρησης των μισθοφόρων, πριν από τις εκλογές στο τέλος του έτους, και το θέτουν ως βασική προϋπόθεση για την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, εκτός από τις διεθνείς και διεθνείς εκκλήσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εκλογών από οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση”, αναφέρει Λίβυος ειδικός.
Η Τουρκία έχει διττό στόχο αυξάνοντας την παρουσία της στην Λιβύη:
Α. Έχοντας χαλαρώσει τους στενούς της δεσμούς με την Μουσουλμανική Αδελφότητα σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τους σημαντικότερους παράγοντες του αραβικού κόσμου, η Τουρκία στηρίζει την συμμετοχή μελών της οικογένειας του πρώην Λίβυου ηγέτη Moammar Gadhafi και των υποστηρικτών του στις εκλογές.
Μιλάμε για τον υιό του πρώην Λίβυου δικτάτορα, Σαάντι Καντάφι, και του Αχμέντ Ραμαντάν, ο οποίος ήταν γνωστός ως το δεξί χέρι του νεκρού συνταγματάρχη Καντάφι.
Η Τουρκία φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στην απελευθέρωσή του Σαάντι Καντάφι, αφού μετά την αποφυλάκισή του, ο ίδιος ταξίδεψε αμέσως στην Κωνσταντινούπολη με ιδιωτικό αεροσκάφος.Μια λιβυκή πηγή ανέφερε ότι ο Καντάφι έφυγε από την Κωνσταντινούπολη για το Κάιρο. Γιατί όμως ο Καντάφι δεν πέταξε απευθείας στο Κάιρο;
Οι τουρκικές αρχές φέρονται να θεώρησαν μια απευθείας πτήση από την Τρίπολη στο Κάιρο ως δήθεν «ανασφαλή», επομένως οργάνωσαν την διαδρομή μέσω Κωνσταντινούπολης.
Τελικά η Άγκυρα προσπαθεί να βρει εναγωνίως ερείσματα στην διάδοχη της σημερινής κυβέρνησης κατάσταση πάση θυσία, αφού έχει βασίσει τα πάντα στην Α.Μεσόγειο στην παρουσία της στην Λιβύη.
Β. Πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να μεταφέρει στην βάση Al-Wattia αντιαεροπορικά συστήματα (HİSAR-A) για να καταστήσει την βάση ικανή να αντεπεξέρχεται σε όλες τις απειλές.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν να αναβαθμίζεται πυρετωδώς και η ναυτική βάση στην Μισράτα, για λογαριασμό του τουρκικού ΠΝ, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να μεταφέρει μονάδες επιφανείας και υποβρύχια στα νότια της Ελλάδος και δίπλα στην Αίγυπτο.
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Μισράτα, που αναβαθμίζεται σε μεγάλη ναυτική βάση, θεωρείται “απαραίτητη για την ασφάλεια των... δραστηριοτήτων γεώτρησης στην περιοχή”.
Το λιμάνι της Μισράτα θα είναι διαθέσιμο στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με την αεροπορική βάση Al Watya.
Ουσιαστικά ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει βάσεις στην Λιβύη για να παρενοχλεί την Ελλάδα, κάνοντας επίδειξη δύναμης ταυτόχρονα στην Αίγυπτο, με απώτερο στόχο τον αγωγό East Med, παράλληλα με δικές του εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Η Τουρκία πέρα από όλα όμως, επιδιώκει να ελέγξει ολόκληρη την Α. Μεσόγειο, κάτι που αποτελεί μέρος του ακόμα πιο μεγαλεπήβολου σχεδίου της, να αναβιώσει την πάλαι ποτέ εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, που ήταν η πιο μισητή και αιματοβαμμένη στην ανθρώπινη ιστορία.