Ελληνοτουρκικά

Το Αιγαίο «στοχοποιείται» : Συνάντηση των Αρχηγών στρατού Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας στην Άγκυρα παρουσία Ακάρ

Κορυφαίοι αξιωματικοί άμυνας του Αζερμπαϊτζάν και Τούρκοι, συζήτησαν τη διμερή στρατιωτική συνεργασία σε διαφορετικούς τομείς στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα,  έγινε γνωστό  με μια δήλωση  του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Αζερμπαϊτζάν Υποστράτηγος Καρίμ Βαλίγιεφ, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ στις 12 Σεπτεμβρίου. Τα μέρη συζήτησαν την ανάπτυξη της συνεργασίας σε στρατιωτικούς, στρατιωτικούς-τεχνικούς, στρατιωτικούς-εκπαιδευτικούς, μηχανικούς και άλλους τομείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημείωσαν την επιτυχή ανάπτυξη της συνεργασίας, μεταξύ των στρατών των δύο χωρών που βασίζονται σε φιλικές και αδελφικές σχέσεις. Οι Αζερμπαϊτζανοί και Τούρκοι στρατιωτικοί, πραγματοποιούν πρόσφατα κοινές διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορες μορφές. 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου 44 ημερών με την Αρμενία το 2020, η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες, που εξέφρασαν πολιτική υποστήριξη για το Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης το Αζερμπαϊτζάν, στην αποκατάσταση των ελευθερωμένων εδαφών της χώρας.

Στις 15 Ιουνίου 2021, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία υπέγραψαν ένα μνημόνιο συμμαχίας, που εδραίωσε την υπάρχουσα στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συνεργασία. Η δήλωση της Σούσα για τις συμμαχικές σχέσεις, που υπέγραψαν ο πρόεδρος Ιλχαμ Αλίεφ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Σούσα οκτώ μήνες μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο με την Αρμενία, εστιάζει επίσης στην αμυντική συνεργασία.

Επιβεβαιώνει τις κοινές προσπάθειες των δύο στρατών απέναντι στις ξένες απειλές. Η δήλωση δεσμεύεται επίσης, για κοινές προσπάθειες για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Επιπλέον, τα δύο έθνη επιβεβαιώνουν ότι ενθαρρύνουν την εκτέλεση κοινών έργων με στόχο, την ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της θάλασσας, του αέρα και του διαστήματος.

Εκτός από τη στρατιωτική σφαίρα, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία συνεργάζονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας και έχουν ολοκληρώσει από κοινού, γιγάντια έργα ενέργειας και υποδομής, όπως το Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, το Μπακού-Τιφλίδα-Καρς και το TANAP. Υπογράφηκαν έντεκα συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 18 Φεβρουαρίου. Οι συμφωνίες προβλέπουν την ανάπτυξη της αζερμπαϊτζανικής-τουρκικής συνεργασίας σε οικονομικούς, εμπορικούς και άλλους τομείς. 

Οι δύο χώρες έθεσαν στόχο, να φέρουν τον αμοιβαίο εμπορικό κύκλο εργασιών, στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής του Αζερμπαϊτζάν, ακολουθούμενος από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2021, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών, ανήλθε σε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

«Οι Ναυτικές Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, πραγματοποίησαν μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ολοκλήρωση των ασκήσεων Αζερμπαϊτζάν και Τούρκων υποθαλάσσιων  επιθέσεων και αμυντικών ομάδων»,  αναφέρει η Trend στις 13 Σεπτεμβρίου επικαλούμενη το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, αντιναύαρχος Subhan Bakirov μιλώντας στην εκδήλωση σημείωσε ότι τα καθήκοντα που ανατέθηκαν, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων εκτελέστηκαν επιτυχώς και επαγγελματικά από τους στρατιώτες των δύο αδελφικών χωρών.

Παρουσιάζοντας τιμητικά διπλώματα και πολύτιμα δώρα στους διακεκριμένους στρατιώτες, ο Μπακίροφ τους ευχήθηκε μεγαλύτερη επιτυχία στη μελλοντική υπηρεσία. Ο κύριος στόχος των κοινών ασκήσεων με τη συμμετοχή των στρατών των δύο αδελφικών χωρών, ήταν η βελτίωση της διαλειτουργικότητας των μονάδων κατά τη διάρκεια των μαχητικών επιχειρήσεων, η εξασφάλιση συντονισμού κατά την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων, καθώς και η ανάπτυξη επαγγελματισμού και δεξιοτήτων διαχείρισης μονάδων.

Σε προγενέστερο άρθρο μας, είχαμε επισημάνει ότι βαθαίνει επικίνδυνα για την Ελλάδα, η στρατιωτική συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της.

Υπενθυμίζεται ότι στην Διεθνή αεροπορική άσκηση "Anatolian Eagle 2021", η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου στην Τουρκία, συμμετείχαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν.

Η παραπάνω αεροπορική άσκηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Anatolian Eagle Training Center, στην τουρκική πόλη Konya, σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον μάχης για τη βελτίωση των δυνατοτήτων εθνικών και ξένων μαχητικών αεροσκαφών, δοκιμή νέων τακτικών και τεχνικών, ανάπτυξη κοινών και συνδυασμένων επιχειρησιακών διαδικασιών για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας, επαυξάνοντας την αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των συμμετεχόντων δυνάμεων.

Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο, αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη, τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας, κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

Στο παραπάνω πλαίσιο στις αρχές Μαρτίου 2021, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν, διάρκειας 6 εβδομάδων στην Ισπάρτα, ύστερα από την άφιξη Αζέρων στρατιωτικών.

Οι παραπάνω προβληματισμοί, θα πρέπει να απασχολήσουν το  στρατιωτικό επιτελείο και την πολιτική ηγεσία πριν είναι αργά. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το όραμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", μας ωθούν να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου  για το Αιγαίο . Τα στρατιωτικά επιτελεία μας, θα πρέπει να θεωρούν ως δεδομένη την στρατιωτική εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν, σε περίπτωση διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων  της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας.

Τέλος  να αναφέρουμε ότι το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και το Πακιστάν θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις από τις 12 ως τις 20 Σεπτεμβρίου στο Μπακού,  ενώ πρόκειται για τις πρώτες ασκήσεις αυτού του είδους μεταξύ των τριών χωρών.

«Ο σκοπός των ασκήσεων των "Τριών Αδελφών - 2021", είναι να βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στις ειδικές τους δυνάμεις και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρία», αναφέρει  το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν στην ανακοίνωσή του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ