Ελληνοτουρκικά

Κατακόρυφη απειλή για τα νησιά μας η παραλαβή των ZAHA από τους Τούρκους πεζοναύτες - Πως θα τους ''χτυπήσουν'' οι ΕΔ

Σε μια δυσάρεστη ανακοίνωση για τη χώρα μας προέβη η τουρκική εταιρεία FNSS, αναφορικά με την πορεία του αμφίβιου θαλάσσιου οχήματος ZAHA  που κατασκευάζει.

Το θωρακισμένο αμφίβιο θαλάσσιο όχημα επίθεσης ZAHA αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου της Τουρκικής Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών για την κάλυψη των αναγκών των αμφιβίων τεθωρακισμένων οχημάτων της Διοίκησης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Το ZAHA εκτέθηκε πρόσφατα στην έκθεση  "IDEF2021".

Η κατασκευάστρια εταιρεία  FNSS προέβη σε επίσημη δήλωση σύμφωνα με την οποία θα παραδώσει  στους Τούρκους πεζοναύτες συνολικά 27 οχήματα, εκ των οποίων τα 23 είναι μεταφορείς προσωπικού, 2 από τα οποία είναι οχήματα Διοίκησης και ελέγχου και 2 από τα οποία είναι οχήματα περισυλλογής-διάσωσης.

Ο οπλισμός του οχήματος θα αποτελείται από έναν τηλεχειριζόμενο πύργο με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και ένα αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών.

Στη θάλασσα το ZAHA επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 13 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ στην ξηρά επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 70 χιλιομέτρων την ώρα. Το όχημα μεταφοράς προσωπικού θα μπορεί να μεταφέρει τριμελές πλήρωμα οδηγός-αρχηγός πληρώματος-πυροβολητής και ομάδα 18 στρατιωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δραστηριότητες ανάπτυξης μηχανικής ολοκληρώθηκαν και η φάση πιστοποίησης έχει ξεκινήσει.

Το πρώτο όχημα θα παραδοθεί εντός του 2021 μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών πιστοποίησης. Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2022.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών, πολλές δοκιμές μηχανικής και των υποσυστημάτων ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στο πρωτότυπο όχημα,  όπου εξετάστηκαν η ανθεκτικότητα, η απόδοση στη θάλασσα, και η απόδοση  του στην ξηρά

Το ZAHA διαθέτει υψηλότερη βαλλιστική προστασία και προστασία από νάρκες σε σύγκριση με τα αντίστοιχά του οχήματα και είναι εξοπλισμένο με πιο προηγμένο εξοπλισμό.

Όντας το ταχύτερο αμφίβιο όχημα που μπήκε στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το ΖΑΗΑ θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες τόσο ενός στρατιωτικού οχήματος όσο και ενός στρατιωτικού θαλάσσιου σκάφους, εξισορροπώντας τις χερσαίες και θαλάσσιες απαιτήσεις.

Απειλή για τα νησιά μας

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με την ολοκλήρωση παράδοσης των 27 ZAHA στους Τούρκους Πεζοναύτες το 2022, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 500 ανδρών περίπου σε μια διαδρομή, δηλαδή ενός Τάγματος πεζοναυτών.

Το παραπάνω συνιστά πολύ μεγάλη απειλή για τα νησιά μας στο Αιγαίο και ιδιαίτερα για εκείνα τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια, αφού πλέον τα ZAHA έμφορτα με πεζοναύτες θα μπορούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αιφνιδιαστικά και χωρίς να επιβιβαστούν σε αρματαγωγό ή στο  αμφίβιο πλοίο πολλαπλών χρήσεων "Anadolu", να καταλάβουν ένα ή και περισσότερα από τα μικρονήσια μας.

Επιπλέον μια τέτοια αποβατική δύναμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προωθημένη δύναμη στα πλαίσια αποβατικής τουρκικής ενέργειας ακόμη και σε κύρια νήσο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείνοντας αν στα παραπάνω προσθέσουμε τα πολυάριθμα τουρκικά UAV , την μεγάλη μεταφορική ικανότητα της τουρκικής αεροπορίας στρατού, τα επιθετικά ελικόπτερα, τις  17 Ταξιαρχίες καταδρομών που διαθέτει, καθώς και τα πολλά συστήματα πυροβολικού και ΠΕΠ της Τουρκίας, η απειλή μεγενθύνεται ακόμη περισσότερο.

Διαπιστώνουμε τόσο από την τουρκική εν ειρήνη διάταξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και  γενικότερα από τα οπλικά συστήματα που η Τουρκία διαρκώς εντάσσει στο οπλοστάσιό της, ότι προσπαθεί να μειώσει το χρόνο προσέγγισης είτε του Έβρου ή των νησιών μας, σε μια γενικευμένη προσπάθεια αποστέρησης χρόνου αντίδρασης από τα φίλια τμήματα και επίτευξης αιφνιδιασμού.

https://www.youtube.com/watch?v=K7XMLUIKgX4

Η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά τα παραπάνω προκειμένου να πάρει γρήγορες και σωστές αποφάσεις, αφενός ενίσχυσης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και μέσων στα νησιά μας, αφετέρου σε έλεγχο αξιοπιστίας των υπαρχόντων μέσων στην αντιμετώπιση της νέας απειλής.

Οπωσδήποτε η απόκτηση και ενίσχυση των υπαρχόντων συστημάτων εγκαίρου προειδοποιήσεως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, καθώς επίσης και η εξέταση αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων μέσων.

Για παράδειγμα οι γνωστοί θαλάσσιοι "φραγμοί πυροβολικού" θα είναι αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των ZAHA καταστρέφοντας τα ή προξενώντας απώλειες στο προσωπικό αυτών, ή αυτά θα περάσουν αλώβητα;

Υπάρχει ή δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για απόκτηση οπλισμένων UAV όχι μόνο εναέριων, αλλά και θαλάσσιων και χερσαίων;

Αυτά και πολλά άλλα ανάλογα ερωτήματα θα πρέπει να απασχολήσουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα σύντομα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ