Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σύγκρουση Ινδίας-Τουρκίας στον ΟΗΕ: Πως η στάση του Ν. Δελχί ''μπλόκαρε'' τα σχέδια της Άγκυρας

Στις 9 Αυγούστου 2021, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC), υπό την ηγεσία του προέδρου της Ινδίας, πραγματοποίησε μια συνάντηση με τα πέντε μόνιμα μέλη και 10 μη μόνιμα μέλη του συμβουλίου με το όνομα "Διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας στη θάλασσα".

Αυτό που έκανε τη συνάντηση σημαντική ήταν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε υπό την Προεδρία της Ινδίας και εξέδωσε κοινή δήλωση για τη θαλάσσια ασφάλεια για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η παραπάνω δήλωση έχει αντίκτυπο στα ελληνοτουρκικά, γεγονός που δυσαρέστησε πολύ τον εμπνευστή της "Γαλάζιας Πατρίδας" απόστρατο Ναύαρχο Cem Gürdeniz, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Ο χρόνος της συνάντησης ήταν καθοριστικός. Στις 29 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο δεξαμενόπλοιο Mercer Street, σημαίας της Λιβερίας, ισραηλινής ιδιοκτησίας 50.000 τόνων, κοντά στις ακτές του Ομάν, σκοτώνοντας 2 μέλη του πληρώματος, ένα Ρουμάνο και ένα Βρετανό.

Την ίδια περίοδο, ορισμένα εμπορικά πλοία έχασαν τον έλεγχο του πηδαλίου στα ΗΑΕ στην Αραβική Θάλασσα. Ένα πλοίο με προορισμό το Ιράν για λίγο καταλήφθηκε από πειρατές  και αφέθηκε ελεύθερο στη συνέχεια.

Εν ολίγοις, ο ασύμμετρος πόλεμος στη θάλασσα επιταχύνεται. Υπάρχει ένας ασύμμετρος πόλεμος στη θάλασσα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν που δεν έχει κατονομαστεί τα τελευταία χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο, μυστηριώδεις εκρήξεις, τραυματισμοί, ακόμη και βυθίσεις συνέβησαν σε ιρανικά πλοία που μετέφεραν βοήθεια στη Συρία τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ινδίας

Σε αυτή τη συγκυρία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Ενώ όλα τα μέλη του συμβουλίου παρευρέθηκαν στη συνάντηση που φιλοξένησαν ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, οι πρόεδροι του Κονγκό, της Κένυας και του Νίγηρα, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  την παρακολούθησαν  μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο τέλος της συνάντησης, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ανακοίνωση(S/PRST/2021/15)

Να θυμίσουμε εδώ ότι 3 ημέρες πριν από τη συνάντηση, στις 6 Αυγούστου 2021, οι Υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέδωσαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας το Ιράν ως υπεύθυνο για το συμβάν στο δεξαμενόπλοιο Mercer Street

Οι θάλασσες επηρεάζουν άμεσα τη ζωή 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις ακτές. Συζητήσεις για τη θαλάσσια δικαιοδοσία σε ωκεανούς και θάλασσες, οι οποίοι μέρα με τη μέρα οδηγούνται σε, εξάντληση των φυσικών πόρων, τρομοκρατία, ένοπλες επιθέσεις, διασυνοριακά εγκλήματα, ναρκωτικά, λαθρεμπόριο ανθρώπων και όπλων, πειρατεία,  κλοπή πετρελαίου, παράνομη μετανάστευση και φυσικοί κίνδυνοι, βρίσκονται στο επίκεντρο.

Εκτός από την απώλεια ζωών, υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτηθεί μια αλυσίδα γεγονότων που θα κλιμακώσουν σοβαρές οικονομικές απώλειες και ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ εθνικών κρατών. Ακόμη και η αύξηση της πειρατείας κατά 20% τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τη μειωμένη θαλάσσια κίνηση λόγω του Covid, είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Η πειρατεία που πλήττει τη Δυτική Αφρική, τα Στενά της Μαλάκας και τη Σιγκαπούρη και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας συνεχίζει να δημιουργεί πρωτοφανή επίπεδα ανασφάλειας, ιδιαίτερα στον Κόλπο της Γουινέας. Εκτός από την απώλεια ζωών, πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων που θα κλιμακώσουν σοβαρές οικονομικές απώλειες και ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ κρατών.

Ακόμη και η αύξηση της πειρατείας κατά 20% τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τη μειωμένη θαλάσσια κίνηση λόγω του Covid, είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Η πειρατεία που πλήττει τη Δυτική Αφρική, τα Στενά της Μαλάκας και τη Σιγκαπούρη και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας συνεχίζει να δημιουργεί πρωτοφανή επίπεδα ανασφάλειας, ιδιαίτερα στον Κόλπο της Γουινέας.

Εκτός από την απώλεια ζωών, πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων που θα κλιμακώσουν σοβαρές οικονομικές απώλειες και ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ εθνικών κρατών. Ακόμη και η αύξηση της πειρατείας κατά 20% τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τη μειωμένη θαλάσσια κίνηση λόγω του Covid, είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Η πειρατεία που πλήττει τη Δυτική Αφρική, τα Στενά της Μαλάκας και τη Σιγκαπούρη και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας συνεχίζει να δημιουργεί πρωτοφανή επίπεδα ανασφάλειας, ιδιαίτερα στον Κόλπο της Γουινέας.

Προειδοποιήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Όταν εξετάζουμε τις ομιλίες που έγιναν στη συνάντηση, ξεχωρίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις, οι σημαντικότερες των οποίων ήταν οι παρακάτω:

Ο ρόλος του Μόντι

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι, ο οποίος ηγήθηκε της οργάνωσης της συνάντησης, υπονόησε στην ομιλία του ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει αξιόπιστο ρόλο διαμεσολαβητή μετά τις πρωτοβουλίες της Ινδίας για τη θαλάσσια ασφάλεια και τη συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που πέτυχαν με το Μπαγκλαντές.

Η Ινδία δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο της Ασίας -Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού, που είναι οι σημαντικότερες πιθανές περιοχές σύγκρουσης αυτού του αιώνα.

Στην ομιλία του, ο Modi δίνει έμφαση σε πέντε αρχές για την ειρήνη και τη σταθερότητα στους ωκεανούς:

1. Κατάργηση των εμποδίων στο θαλάσσιο εμπόριο.

2. Επίλυση θεμάτων δικαιοδοσίας στη θάλασσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

3. Να ενεργούν από κοινού στον αγώνα κατά των φυσικών καταστροφών και των απειλών που προέρχονται από μη κρατικούς παράγοντες.

4 Προστασία της θαλάσσιας φύσης και πόρων.

5. Προώθηση των διακρατικών σχέσεων που θα παρέχουν συνεργασία στον θαλάσσιο τομέα.

Είναι πολύ δύσκολο για τον Μόντι να αντιληφθεί αυτά τα πράγματα στην τρέχουσα συγκυρία της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και στον αγώνα των μεγάλων δυνάμεων.

Ωστόσο, στην εποχή της Ασίας, είναι γνωστό ότι και οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα θέλουν να τραβήξουν την Ινδία στο πλευρό της. Η Ινδία προσπαθεί να παίξει αυτό το πλεονέκτημα που έχει, στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας που θα φέρει όλους μαζί.

Η προσέγγιση του Πούτιν στην Ινδία

Ο Πούτιν, ο οποίος έδωσε κύρος στον Μόντι παρευρέθηκε προσωπικά στη συνάντηση μέσω βιντεοδιάσκεψης, εξήρε την ηγεσία της Ινδίας στη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή. Τονίζοντας τον ρόλο της Ρωσίας στην καταπολέμηση της πειρατείας στην αφρικανική ακτή, ο Πούτιν υπενθυμίζει επίσης ότι ενδιαφέρονται για συνεργασία με την Ινδία για τη θαλάσσια ασφάλεια στον Ινδικό Ωκεανό.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν δεν φέρνει το ζήτημα στον αγώνα των μεγάλων δυνάμεων και τονίζει συνεχώς τους κανόνες του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Η υπονοούμενη στο θέμα της συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα με την Ινδία, μπορεί να ερμηνευθεί ως προσπάθεια να προσελκύσει τον παλιό της φίλο Ινδία, η οποία πλησιάζει τις ΗΠΑ, στο Quac Pacific (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία και Ινδία), η οποία γίνεται πιο ενεργή. κάθε μέρα.

Η γνωστή στάση των ΗΠΑ

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκιν λέει ότι παρόλο που οι ΗΠΑ δεν είναι υπογράφοντες, η διεθνής κοινότητα έχει επωφεληθεί εδώ και καιρό από τη θαλάσσια τάξη που βασίζεται στους κανόνες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία θέτει το νομικό πλαίσιο για τις θαλάσσιες δραστηριότητες.

Ωστόσο, δεν παραμελεί να υπενθυμίσουμε ότι είναι οι ηγεμόνες των ωκεανών παρά τη συρρίκνωση και τη μείωση του ναυτικού τους στα επόμενα λεπτά, και τους προειδοποιεί κάτω από την ατμόσφαιρα του μεγάλου αγώνα δυνάμεων.

Λέει ότι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου επικίνδυνες συναντήσεις μεταξύ πολεμικών πλοίων, απειλείται, σαν τα αμερικανικά πλοία να μην προκαλούν το FONOPS (Επιχείρηση Ελευθερίας της Πλοήγησης).

Τονίζει ότι οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται για την προκλητική συμπεριφορά της Κίνας, υπενθυμίζοντας επίσης την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου (PCA) των Ηνωμένων Εθνών της Νότιας Κίνας της 12ης Ιουλίου 2016. (Ας τονίσουμε ότι οι Φιλιππίνες κατέθεσαν αυτήν την υπόθεση μονομερώς και η Κίνα δεν αναγνώρισε την απόφαση.)

Ο Μπλίνκεν επικρίνει τις προσπάθειες επίλυσης των διαφορών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη βία. Καλεί τα μέρη σε ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο της κυριαρχικής ισότητας των κρατών. Αυτή είναι μια τυπική αμερικανική προσέγγιση.

Εάν είναι συμβατό με τα δικά του συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο χρησιμοποιείται στο έπακρο. Διαφορετικά παραμένει σιωπηλός. (Για παράδειγμα, πρακτικές του Ισραήλ στο Γκολάν, τη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ κ.λπ.)

Από την άλλη πλευρά, στις 29 Ιουλίου, ανοιχτά του Ομάν, επικαλούμενος την επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Mercer Street το 2021, κατηγορεί ευθέως το Ιράν και λέει ότι αποτελεί μέρος μιας προκλητικής συμπεριφοράς.

Ταυτόχρονα, ασκεί έντονη κριτική στη Ρωσία για τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ σε ένα περιβάλλον όπου ο Πούτιν παρίσταται στη συνάντηση. Επιβεβαιώνει τελικά την υποστήριξή του στην κυριαρχία της Ουκρανίας.

Έμφαση  Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντριάν δηλώνει αποφασισμένος να μειώσει τις εντάσεις στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ, καταδικάζοντας παράλληλα τη φονική επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Mercer Street

Παρεμπιπτόντως, είναι το μόνο άτομο που δίνει έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο σε όλη τη συνάντηση, καθώς αφορά την Τουρκία, λέγοντας : "Επιπλέον, πρέπει να συνεχιστεί η εστίαση στις εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την ανατολική Μεσόγειο,  όπου υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές από κοινού".

Μ. Βρετανία

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δείχνει ανοιχτά το Ιράν ως ένοχο για την επίθεση στο Ομάν και συνεχίζει: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αποτρέψει και να τιμωρήσει την εχθρική κρατική δραστηριότητα και την απαράδεκτη συμπεριφορά στη θάλασσα».

Προειδοποίηση  Κίνας προς ΗΠΑ

Στην ομιλία του, ο Κινέζος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει την «κοινή θαλάσσια ασφάλεια» και επικρίνει τις συγκεκριμένες περιφερειακές στρατηγικές ορισμένων χωρών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Καλεί επίσης την Ιαπωνία να ανακαλέσει την απόφασή της να απελευθερώσει τα λύματα της Φουκουσίμα στον ωκεανό.

Η πιο σημαντική έμφαση στην ομιλία είναι η επισήμανση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να συζητηθεί το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Τονίζει περαιτέρω ότι η κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι σταθερή με τις κοινές προσπάθειες της Κίνας και των χωρών του ASEAN.

Ενώ λέει ότι όλες οι χώρες έχουν ελευθερία ναυσιπλοΐας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Εκπρόσωπος σημειώνει ότι η Κίνα και οι χώρες της ASEAN είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν πλήρως τη Δήλωση Θέσης των Μερών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας του 2002, και δηλώνει: «Η Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν αυθαίρετα στρατιωτικά πλοία και αεροπλάνα στην περιοχή για πρόκληση. Αυτό είναι απάτη. Το να φέρουμε το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι καθαρά μια πολιτική επίδειξη ».

Η αξιοθρήνητη κατάσταση της Ελλάδας

Από την άλλη πλευρά, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που παρουσιάζουν τη συνάντηση ως αποτρεπτικό μήνυμα προς την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια εξέλιξη που "προκαλεί το μυαλό".

Μπορεί να έγιναν αποικία των ΗΠΑ, αλλά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (που συνοψίζω παραπάνω) έδωσε την ομιλία του στον ιστότοπο του GreekReporter ως "Ο υπουργός Μπλίνκεν χαστούκισε τους Τούρκους" είναι πέρα ​​για πέρα ​​γελοίο."

Οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί του απόστρατου Τούρκου Ναύαρχου σε βάρος της Ελλάδας, δείχνουν το πόσο πολύ ενοχλούνται οι Τούρκοι από τη συμμαχία των χωρών Ελλάδας-Γαλλίας-ΗΠΑ-Ινδίας, αλλά και από την προσήλωση τους στο Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση των διαφορών μεταξύ κρατών  σε θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας .

Φυσικά το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας είναι έννοιες άγνωστες στον απόστρατο Τούρκο Ναύαρχο, ο οποίος τραβώντας αυθαίρετες γραμμές στο χάρτη του Αιγαίου Πελάγους και της Μεσογείου Θαλάσσης  και υιοθετώντας θεωρίες επιστημονικής φαντασίας, όπως είναι η  "Γαλάζια Πατρίδα", προσπαθεί να δώσει νομική υπόσταση στα δημιουργήματα του

Αυτά δεν ισχύουν και δεν πρόκειται ποτέ να ισχύουν, αφού δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ