Ελληνοτουρκικά

Τουρκικά ΜΜΕ προπαγανδίζουν σενάρια για υποθετική συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας-ψευδοκράτους κατά του Ελληνισμού

Η Τουρκία είναι μια χώρα με εξαιρετικά καλή παράδοση στην παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα, την οποία αναπτύσσει και εργαλειοποιεί πάντα όταν αντιμετωπίζει εσωτερικά μεγάλα προβλήματα, προκειμένου να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής της γνώμης, μακριά από αυτά, κατασκευάζοντας ευφάνταστα σενάρια κατά πραγματικών ή υποθετικών εχθρών.

Σε αυτή τη βάση εδράζεται προπαγανδιστικό τουρκικό δημοσίευμα το οποίο επικαλείται ανώνυμους ειδικούς να αναπτύσσουν θεωρίες για υποτιθέμενη συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας-Ψευδοκράτους σε βάρος του Ελληνισμού.

Συγκεκριμένα αναφέρουν οι Τούρκοι τα εξής:

"Μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων στη Μεσόγειο, η οποία πέρασε σχετικά ήσυχη περίοδο λόγω της επιδημίας του νέου τύπου κοροναϊού (Kovid-19), έστρεψαν τα βλέμματα πίσω στη γεωπολιτική της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου

Οι εξελίξεις στη Λιβύη, ο δεύτερος πόλεμος του Καραμπάχ, η αμοιβαία άμβλυνση των αντιθέσεων εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας, μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), οι δηλώσεις  της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) ) και της Ελλάδας, οι δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και η απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στην Τυνησία, είναι σημάδια νέων κινήσεων στα μεσογειακά ύδατα, που ήταν ήρεμα για για λίγο.

Όπως είναι γνωστό, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, στα τεμάχια της λεγόμενης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), τα οποία μονομερώς δήλωσε, έδωσε δικαιώματα  στις εταιρείες Exxon Mobil και Nobel, French Total, Italian Eni, South Korea Kogas , Qatar Petroleum, British British Petroleum (BP), στις ισραηλινές εταιρείες πετρελαίου όπως οι Delek και Avner για δραστηριότητες εξερεύνησης, εξερεύνησης και γεώτρησης.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει ξεκινήσει δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης με την τεχνική ομάδα της, την οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια, τόσο στην υφαλοκρηπίδα της όσο και στις περιοχές όπου η ΤΔΒΚ έχει αδειοδοτήσει την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO).

Τις τελευταίες ημέρες, η είδηση ​​ότι η Exxon Mobil ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκ νέου τις δραστηριότητές της, απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης. Εάν άλλες εταιρείες ξεκινήσουν τη δουλειά τους παράλληλα με τις εξελίξεις στον τομέα, δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι νέες εξελίξεις θα λάβουν χώρα  στη Μεσόγειο μετά από διετή παύση.

Οι κύριες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην περιοχή αναμένεται να επιταχυνθούν έως το 2022.

Δύο κράτη στην Κύπρο

Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν στην ΤΔΒΚ στις 19-20 Ιουλίου και οι δηλώσεις που έκανε είναι σημαντικές, καθώς τόνισαν για άλλη μια φορά τη θέση της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού.

Η ΤΔΒΚ και η Τουρκία υπερασπίζονται την άποψη ότι νέα μοντέλα πρέπει να είναι στο τραπέζι, με το σκεπτικό ότι εκατοντάδες συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μοντέλου της Ομοσπονδίας για σχεδόν μισό αιώνα απέτυχαν κάθε φορά.

Στην πραγματικότητα, η "περιπέτεια" της Ηνωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε στο νησί μετά την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας και διήρκεσε μόνο τρία χρόνια, έληξε λόγω των μεγαλεπήβολων Ελληνικών σχεδίων

Το να επιμένεις σε ένα δοκιμασμένο και ανεπιτυχές σχέδιο εδώ και μισό αιώνα δεν είναι τελικά μια λογική στάση.

Επιπλέον, είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοσπονδιακή κουλτούρα στο νησί, και ως εκ τούτου τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς ως προς αυτό είναι ασυμβίβαστα με την  πραγματικότητα.

Τα βήματα που προσπαθούν να κάνουν οι Ελληνοκύπριοι υποστηριζόμενοι από την ΕΕ  αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη ειρήνης με ίσους φορείς. Από την άλλη πλευρά, η τουρκική πλευρά και η Τουρκία, που συνεχίζουν επίμονα να εκφράζουν τις εκκλήσεις τους για συνεργασία για μια βιώσιμη λύση, δεν έχουν εγκαταλείψει την πρόσκληση για διεθνή διάσκεψη στην Κύπρο όπου όλοι οι παράγοντες θα είναι στο τραπέζι.

Σε αυτό το πλαίσιο, η είδηση ​​ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να αναγνωρίσουν επίσημα την ΤΔΒΚ ήταν επίσης στην ατζέντα πρόσφατα. Συζητήθηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και ορισμένες τουρκικές δημοκρατίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διπλωματικές επαφές με την ΤΔΒΚ.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι διεξήχθησαν συνομιλίες για το θέμα αυτό, ειδικά με το Αζερμπαϊτζάν.

Αναγνώριση ΤΔΒΚ

Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά την "αναγνώριση" από το διεθνές δίκαιο και ότι είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο ζήτημα από την άποψη της πολιτικής επιστήμης.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολιτικά, όχι νομικά, εμπόδια στην αναγνώριση της ΤΔΒΚ, η οποία πληροί ουσιαστικά τις βασικές προϋποθέσεις (όπως η ύπαρξη συγκεκριμένης επικράτειας, ανθρώπων και κυρίαρχων αρχών) για την αναγνώριση ενός κράτους στο διεθνές δίκαιο.

Το γεγονός  επίσης ότι η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στην ΤΔΒΚ μετά το δημοψήφισμα και συμπεριέλαβε την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στην Ένωση είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και πολιτικά υποκινούμενη απόφαση.

Από την άλλη πλευρά, μισό αιώνα αργότερα, η τουρκική πλευρά πήγε στο τραπέζι με μια νέα πρόταση αλλάζοντας το πρότυπο για τη λύση του προβλήματος στο Νησί. Όταν εξετάζουμε την πρόταση λύσης που παρουσίασε η τουρκική πλευρά στη Γενεύη , το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αναλάβει την πρωτοβουλία «για την έγκριση ενός ψηφίσματος που θα εγγυάται το ισότιμο διεθνές καθεστώς και την κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρές".

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται μια πρόταση για διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στα αποτελέσματα και χρονικά, δηλώνοντας ότι "οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών, την ιδιοκτησία, την ασφάλεια και τη ρύθμιση των συνόρων, καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ".

Όπως μπορεί να φανεί, αν και εδώ δίνονται έμφαση σε δύο κυρίαρχους φορείς με ίσο καθεστώς, δεν είναι προτεραιότητα η ΤΔΒΚ να κάνει βήματα μόνο για διεθνή αναγνώριση.

Αντίθετα, οι διαπραγματεύσεις για θέματα όπως η ιδιοκτησία, τα σύνορα και οι διμερείς σχέσεις εξακολουθούν να παρουσιάζονται ως εργαλείο λύσης για μόνιμη λύση στο Νησί , σε περίπτωση ισότιμου κυριαρχικού καθεστώτος.

Περιφερειακές εξελίξεις και διεθνείς παράγοντες

Η λεκάνη της Μεσογείου, η οποία ήταν στρατηγικής σημασίας σε όλη την ιστορία, γνώρισε σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Ενώ τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή και οι συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας καθιστούν την ασφάλεια της Μεσογείου ζωτικό ζήτημα, ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, η οικονομική κρίση στο Λίβανο, η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, οι συγκρούσεις στη Λιβύη και τέλος τα γεγονότα στην Τυνησία είναι οι κύριοι παράγοντες αστάθειας στην περιοχή. ξεχωρίζει ως.

Αφού η περιοχή της Μέσης Ανατολής και ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» έπαψαν να αποτελούν το πρωταρχικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και η παγκόσμια ανερχόμενη Κίνα καθορίστηκε ως ο κύριος στόχος, φαίνεται ότι άρχισαν να εμφανίζονται νέα δεδομένα  στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία, η οποία απέκτησε μια σφαίρα επιρροής με τη συμμετοχή της στον πόλεμο της Συρίας το 2015, είναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους παράγοντες που θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους στη Μεσόγειο.

Αναπτύσσοντας νέες τακτικές σε διαφορετικές κατευθύνσεις στη στρατηγική της κατά της Δύσης, ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Μόσχα αναζητά οικονομικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να δούμε τη Ρωσία στην εξίσωση που περιλαμβάνει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ ενάντια στις συμμαχίες μεταξύ της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων δυτικών χωρών.

Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να πούμε ότι η ΕΕ έχει μια ολιστική κυπριακή πολιτική.

Για παράδειγμα, ενώ η Γαλλία, προσπαθώντας να δημιουργήσει ευκαιρίες και να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της από την κρίση στον Λίβανο στην περιοχή, βρίσκεται στο πλευρό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στην Κύπρο, η Γερμανία, η οποία έχει αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, όπως φαίνεται στο Nord Stream 2, έχει δείξει πολλές φορές ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκτός από όλα αυτά, είναι πιθανό να παρατηρηθεί ότι οι διπλωματικές επαφές έχουν αποκτήσει δυναμική στην περιοχή ως αντανάκλαση της διοίκησης του Μπάιντεν στην εξουσία στις ΗΠΑ.

Παρόλο που Αίγυπτος και Ισραήλ ενεργούν αλληλέγγυα με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, υπάρχει σοβαρό δυναμικό συνεργασίας στην περιοχή, ειδικά με βάση τη μεταφορά ενέργειας και τη δημιουργία ασφάλειας.

Εδώ, είναι κρίσιμο τα σχετικά θεσμικά όργανα του ΟΗΕ, τα οποία απέτυχαν σε πολλές δοκιμές από την προσφυγική κρίση έως τη διαχείριση της πανδημίας, από τη διακοπή πολέμων έως τις περιβαλλοντικές καταστροφές και των οποίων η αποτελεσματικότητα έχει γίνει αμφισβητήσιμη, να λάβουν μέτρα που ενθαρρύνουν μάλλον το διάλογο και τη συνεργασία παρά να σταθούν πίσω από το αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ