Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Διπλωματικές πηγές στο Πενταπόσταγμα: ''Δεν έρχονται κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο της ΕΕ''

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Αίγυπτο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για μια ακόμα επαφή της Αθήνας με το Κάιρο στην ολοένα ενισχυόμενη συμμαχία.

Βέβαια σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν θα πρέπει να περιμένουμε από αυτήν την επαφή κάποια εξέλιξη στο θέμα τhς υπόλοιπης ΑΟΖ με την Αθήνα που μένει να οριστεί, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και εκπλήξεις.

Είναι γεγονός ωστόσο πως την περασμένη εβδομάδα η Αίγυπτος έριξε ένα ακόμα «άκυρο» στην Τουρκία όταν ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sada Al-Balad, τόνισε πως η Αίγυπτος αξιολογεί επί του παρόντος την πολιτική που ασκεί η Άγκυρα, δεδομένου ότι το Κάιρο πρότεινε ήδη ορισμένα θέματα που η Τουρκία θα έπρεπε να λάβει υπόψη, για την άρση όλων των εμποδίων που δυσχεραίνουν την οικοδόμηση αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Να θυμίσουμε πως κατά κύριο λόγο το Κάιρο ζήτησε από την Άγκυρα να εναρμονιστεί με το Διεθνές Δίκαιο και να απέχει από κάθε πράξη που «αποσταθεροποιεί την ασφάλεια της Αιγύπτου» προσθέτοντας πως για κάθε τι που συμβαίνει ενημερώνει πάραυτα Αθήνα και Λευκωσία.

Την ώρα εντωμεταξύ που ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Αίγυπτο, ο Νίκος Δένδιας θα πετάει για Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Λατινική Αμερική, καθώς και το Ιράκ, με τον Υπουργό Εξωτερικών του οποίου προβλέπεται γεύμα εργασίας.

Αναμένεται, επίσης, να υιοθετηθούν νέες κυρώσεις για τη Λευκορωσία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός θα συμμετάσχει σε πρωινό εργασίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου,  με την ηγέτη της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης, κα Τσιχανούσκαγια.

Γεγονός είναι πως η Αθήνα λίγο έως πολύ έχει δώσει «πράσινο φως» στην ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο στις 24-25 Ιουνίου ώστε η Τουρκία να πέσει και πάλι στα μαλακά, εφόσον δεν υπάρξει κάποια κίνηση αρκούντος προκλητική και παραβατική.

Σε κάθε περίπτωση επεσήμαναν διπλωματικές πηγές μιλώντας στο «Πενταπόσταγμα» πως ακόμα και μετά τη συγκεκριμένη Σύνοδο της ΕΕ έχει φτιαχτεί πλέον ένα ρεύμα στις Βρυξέλλες το οποίο επιτηρεί συνεχώς τις τουρκικές ενέργειες και είναι έτοιμο να κινητοποιηθεί, χωρίς βέβαια δραματικές κινήσεις καθώς όπως επεσήμαναν: «Η Ευρώπη παραμένει η Ευρώπη με τις ιδιαίτερες αδυναμίες και κωλύματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Νίκος Δένδιας ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Εξωτερικής Πολιτικής» είχε πει χαρακτηριστικά:

«Με δεδομένες τις δυνατότητες που είχε η χώρα, το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και την γεωγραφική της θέση,  πρέπει να δηλώσω ότι είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι για αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι αντιμετωπίστηκε, στο βαθμό που μπορούσε να αντιμετωπιστεί, μία μεγάλη τουρκική επιθετικότητα, ένας μη πραγματικά γνωστός σε εμάς, μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, νεοοθωμανισμός. Μπορέσαμε και χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν «όπλο» εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, δηλαδή η ίδια η Τουρκία μας βοήθησε στο να δημιουργήσουμε κατανοήσεις και συμμαχίες. Αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε με την ίδια τακτική και με τη συνεχή κινητικότητα να διευρύνουμε τους ορίζοντες και να δημιουργήσουμε τελικά αυτό το οποίο είναι το απόλυτο ζητούμενο για τη χώρα,  που είναι οι συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ