Οι διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, θα επιβεβαιώσουν σήμερα οι ηγέτες ΕΕ και ΗΠΑ με κείμενο συμπερασμάτων που θα υιοθετήσουν τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες και το οποίο περιήλθε σε γνώση του ΚΥΠΕ.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου ΕΕ- ΗΠΑ, που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, θα υπάρχει και αναφορά στην Τουρκία στην παράγραφο 29, που αναφέρει ότι "είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Στόχος μας είναι μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία".
Σύμφωνα με το σχέδιο κειμένου που πρόκειται να εγκριθεί σύντομα, με τίτλο "Προς μια ανανεωμένη διατλαντική εταιρική σχέση", οι ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ δηλώνουν ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύουν 780 εκατομμύρια ανθρώπους που μοιράζονται δημοκρατικές αξίες και τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση στον κόσμο. Έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν με ασφάλεια, να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέσαμε τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες μετά τον Β `Παγκόσμιο Πόλεμο, με βάση το άνοιγμα, τον θεμιτό ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Μερικοί από τους κανόνες χρειάζονται επικαιροποίηση: να προστατεύσουμε την υγεία μας, το κλίμα και τον πλανήτη μας και να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία λειτουργεί και η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μας".
"Εμείς, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών συναντηθήκαμε σήμερα για να ανανεώσουμε τη διατλαντική μας εταιρική σχέση, θέσαμε μια κοινή Διατλαντική Ατζέντα για την μετά-πανδημική εποχή και δεσμευόμαστε σε τακτικό διάλογο για να αποτιμήσουμε την πρόοδο. Μαζί, σκοπεύουμε:
(i) σε τερματισμό της πανδημίας COVID-19, προετοιμασία για μελλοντικές παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία και προώθηση μιας βιώσιμης παγκόσμιας ανάκαμψης ·
(ii) να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να προωθήσουμε την πράσινη ανάπτυξη ·
(iii) ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και της τεχνολογικής συνεργασίας · και
(iv) οικοδόμηση ενός πιο δημοκρατικού, ειρηνικού και ασφαλούς κόσμου. Έχουμε δεσμευτεί να τηρούμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες στον πυρήνα των Ηνωμένων Εθνών, να αναζωογονήσουμε και να μεταρρυθμίσουμε τα πολυμερή θεσμικά όργανα όπου χρειάζεται και να συνεργαστούμε με όλους εκείνους που συμμερίζονται αυτούς τους στόχους. "