γιαβουζ
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Δρούγος: Πού θα στείλει ο Ερντογάν το Γιαβούζ;

Απτόητος και επιμένων στις προκλήσεις, ως και στην εμπρηστική γλώσσα, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, όπως γράφει ο eleftherostypos.gr.

Για τη νέα έξοδο του «Γιαβούζ», που είναι εδώ και περίπου τρεις μήνες για εργασίες συντήρησης στο λιμάνι Τασούτζου -για την έξοδο του οποίου έχουμε γράψει εδώ και δύο μήνες- ο Ερντογάν υποστήριξε μιλώντας στη διάρκεια ειδικής τελετής σε περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (όπου ανακοίνωσε τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου) ότι «στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση σύντομα. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα το “Γιαβούζ” θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις».

Αποκάλυψη: Αυτή θα είναι η ρότα του Γιαβούζ 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος από την Άγκυρα, το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ενεργήσει σε δύο περιοχές. Η μία είναι νότια του συμπλέγματος Καστελλόριζου/Μεγίστης και η άλλη στο χώρο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου που υπέγραψαν Αγκυρα και Τρίπολη τον Νοέμβριο του 2019.

Και οι δύο επιλογές αναφέρθηκαν στην πρόσφατη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, του οποίοι προήδρευσε ο Ερντογάν και ήταν σε πλήρη σύνθεση. Επιπλέον επεσήμανε ότι μία τόσο ισχυρή χώρα όπως η Τουρκία «δεν ακούει κανέναν για το τι λέει αναφορικά με τις ερευνητικές και γεωτρητικές δραστηριότητές της».

Κατέληξε λέγοντας ότι «τώρα πια με τα δικά μας πλοία κάνουμε σεισμικές έρευνες, όπως και γεωτρήσεις. Και όταν τα κάνουμε αυτά δεν αναρωτιόμαστε ποιος θα πει τι. Διότι από εδώ και πέρα έχει σημασία το τι λέμε εμείς. Η απόφαση είναι δική μας και μόνο δική μας».

Στη Μαύρη Θάλασσα το «Φατίχ» και τα λοιπά συνοδευτικά πλοία ανακάλυψαν ένα νέο συμπληρωματικό στρώμα φυσικού αερίου συνολικής/εκτιμώμενης ποσότητας της τάξης των 135 δισ. κυβικών μέτρων, που συνολικά με το προηγούμενο (το οποίο είχε εντοπιστεί και αναφερθεί από τον Ερντογάν) φθάνει τα 540 δισ. κυβικά μέτρα (πρόκειται για το λεγόμενο Sakarya Field, και συγκεκριμένα τη νέα περιοχή Αmasra-1».

Αποστρατιωτικοποίηση νήσων

Στις γνωστές θέσεις του αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επανήλθε χθες ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, στρατηγός ε.α. Χουλουσί Ακάρ, με το πέρας της μεγάλης κλίμακας αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 2021». Και μάλιστα μία βδομάδα πριν από τις συναντήσεις κορυφής του Ερντογάν με τους Τζο Μπάιντεν, Κυριάκο Μητσοτάκη και Μπόρις Τζόνσον στη βελγική πρωτεύουσα (στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας). Ο Ακάρ παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στην εφημερίδα «Χουριέτ» και σχετικά με τα νησιά μας υποστήριξε ότι η Τουρκία σέβεται(!) τη διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, που τονίζει ότι τα νησιά πρέπει να είναι υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, αλλά η Ελλάδα παρανομεί(!) και έχει αναπτύξει σε αυτά υπολογίσιμες στρατιωτικές δυνάμεις.

Πέραν της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας, επανήλθε στο έτερο προσφιλές του θέμα, που αφορά το εύρος του εθνικού μας εναέριου χώρου, που είναι 10 ν.μ. (από τη δεκαετία του ’30). Οπως είναι γνωστό τα χωρικά μας ύδατα έχουν εύρος 6 ν.μ. Επί αυτού ο Ακάρ είπε «πέστε μου ένα μέρος του κόσμου ή μία από τις 193 χώρες του πλανήτη που στο ίδιο σημείο τα χωρικά ύδατα είναι 6 ν.μ. ενώ ο εναέριος χώρος είναι 10 ν.μ.

Ναι μεν αλλά…

Για πολλοστή φορά προσπάθησε διπλωματικά να φανεί διαλλακτικός υποστηρίζοντας τάχα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι υπέρ της επίλυσης όλων των περιφερειακών προβλημάτων μέσω διαλόγου και καλής διάθεσης σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο. Δήλωσε υποστηρικτής(!) της θετικής ατζέντας με στόχο το σεβασμό των δικαιωμάτων και των διεθνών κανόνων με σκοπό τη σταθερότητα και τις εποικοδομητικές σχέσεις. Κατέληξε λέγοντας ότι η Αγκυρα δεν έχει βλέψεις στα εδάφη, δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα καμιάς άλλης χώρας, αλλά «είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα πάγια δικά της συμφέροντα στις θάλασσές της, σε εφαρμογή του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, καθώς και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στο νησί».

H Ελβετία «σπόνσορας» στα τουρκικά drones

Πέραν των υπουργών Αμυνας της Μ. Βρετανίας, της Πολωνίας και του μακροσκελέστατου άρθρου για τις επιτυχίες των τουρκικών drones στα πεδία μάχης της Υπερκαυκασίας, της Λιβύης και της Συρίας, και το πρώτο κανάλι της ελβετικής τηλεόρασης αφιέρωσε περίπου 20 λεπτά στις νέες μορφές πολέμου.

Γίνεται λόγος για τα drones που κατασκευάζει η Τουρκία, με προσιτή ψηφιακή τεχνολογία, που διέλυσαν κυριολεκτικά τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως και συστήματα αεράμυνας, των προστατευόμενων της Ρωσίας στις μάχες που διεξήχθησαν στο Ιντλίμπ/Βόρεια Συρία, στην Τριπολιτάνα της Λιβύης ως και στο Αζερμπαϊτζάν στον Νότιο Κάυκασο, ενώ «αλλάζουν τους κανόνες του πολέμου». Ειδική μνεία γίνεται στο Bayraktar TB2, το οποίο, όπως ισχυρίζονται οι δύο Ελβετοί αναλυτές, τράβηξε τα βλέμματα για πρώτη φορά πετώντας στον ουρανό τής Βόρειας Συρίας τον Μάρτιο του 2020, διαλύοντας ρωσικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες μονάδες του Ασαντ.

Η άποψη του επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, δρος Ισμαήλ Ντεμίρ, καταγράφεται και επισημαίνει πως το κόστος κατασκευής τους είναι χαμηλό και επιτρέπει μεγάλα ρίσκα για τους χειριστές, καθώς δεν υπάρχουν ανθρώπινες ζωές/πιλότων που να κινδυνεύουν.

Καταλήγει λέγοντας ότι ήδη η Τουρκία έχει πουλήσει drones σε Κατάρ-Λιβύη-Αζερμπαϊτζάν και Ουκρανία ενώ προσεχώς 24 του συγκεκριμένου τύπου θα προμηθευτεί η Πολωνία, που είναι η πρώτη από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ