“Ζάλισε” Ευρωπαίους και Νατοϊκούς, εχθρούς και φίλους, πάλι ο Ερντογάν με την ανακοίνωσή του πως δήθεν ανακάλυψε 135 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ευθύς αμέσως εντόπισε τον αντιπερισπασμό του “σουλτάνου” τονίζοντας πως είναι προφανές πως θέλει να ρίξει ''στάχτη'' στα μάτια του κόσμου, την στιγμή που η τουρκική λίρα ''βυθίζεται'' και που ο λαός πεινάει.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή τα αποθέματα τώρα είναι συνολικά 540 bcm. Πέρυσι, είχαμε άλλο σενάριο με το τουρκικό Fatih να ανακαλύπτει υποτίθεται 405 bcm φυσικού αερίου στο πεδίο Sakarya της δυτικής Μαύρης Θάλασσας, περίπου 100 ναυτικά μίλια βόρεια της τουρκικής ακτής, και είχε παρουσιαστεί τότε ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη της χώρας. Είναι σαφές πως ο Τούρκος ηγέτης πουλάει “λαγούς με πετραχήλια” στον εξοργισμενο λαό του για να μην ξεσηκωθεί!
Η Τουρκία, η οποία έχει λίγο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν καθώς και τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νιγηρία και την Αλγερία. Εισήγαγε 48,1 bcm φυσικού αερίου πέρυσι, αύξηση 6% από ένα χρόνο πριν, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν από τη Ρωσία.
Τα...σπουδαία νέα του προέδρου Ερντογάν για το φυσικό αέριο καλύφθηκαν ευρέως από τον ξένο τύπο. Το Reuters έβγαλε “έκτακτο”, ενώ τα ΜΜΕ στην φιλικά προσκείμενη στο καθεστώς Ερντογάν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, έγραφαν διθυράμβους με πηχιαίους τίτλους όπως: "Ο Ερντογάν εκτρέφει την Τουρκία".
Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ανακοίνωσε την είδηση με πιο επιφυλακτικό τίτλο: "Η Τουρκία ανέφερε ότι βρήκε φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα".
Ο Αμερικανός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Bloomberg, από την άλλη πλευρά, κάλυψε την εξέλιξη με τη δήλωση "Ο Ερντογάν ανακοίνωσε μια νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα".
Ο γερμανικός Τύπος κάλυψε επίσης ευρέως τo γεγονός. To Der Spiegel μοιράστηκε τα νέα με τους αναγνώστες του με τον τίτλο "Ο Ερντογάν ανακοινώνει νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα". Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάλυψε επίσης την ανάπτυξη με τον ίδιο τίτλο.
Και ξαφνικά ο Ερντογάν που για κάποιους ήταν το....αποπαίδι, μπαίνει και πάλι στο ευρωπαϊκό οικονομικό κάδρο!
Αλλά και σε σχέση με το ΝΑΤΟ ο Ερντογάν παίζει πονηρά τα χαρτιά του. Γράφαμε πρόσφατα για το πως το ΝΑΤΟ εξελίσσεται σε Τουρκοβρετανικό "Δούρειο ίππο" για Ευρώπη-Ελλάδα
Άλλη μια επιβεβαίωση ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο καλύπτει την τουρκική επιθετικότητα, αλλά παζαρεύει με την Άγκυρα και προωθεί σχέδια συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έδωσε ο Στόλτενμπεργκ, όπως προαναφέραμε σε χθεσινό ρεπορτάζ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ , Στόλτενμπεργκ εγκωμίασε επίσης την Τουρκία υποστηρίζοντας ότι είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και είπε: «Μπορείτε να δείτε τη σημασία της Τουρκίας μόνο κοιτάζοντας τον χάρτη».
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που γειτονεύει με το Ιράκ και τη Συρία, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα παίζει κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση του ISIS και στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.
Μιλώντας στο διαδικτυακό πάνελ του αμερικανικού think tank Brookings Institute, ο Στόλτενμπεργκ έθεσε το θέμα αν δεδομένης της συμπεριφοράς της, μπορεί η Τουρκία να συνεχίσει να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αν έχει το ΝΑΤΟ μια καταναγκαστική δύναμη που θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ βασίζεται σε ορισμένες βασικές αξίες, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες, ο Στόλτενμπεργκ είπε: “Προσωπικά αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτές τις αξίες και ξέρω ότι οι σύμμαχοι κάνουν το ίδιο. Οι Σύμμαχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και το εξέφρασα στην Άγκυρα. Αυτό το ζήτημα έχει τεθεί και συζητηθεί πολλές φορές στο ΝΑΤΟ”
Δηλώνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου υπάρχουν διαφωνίες ή ανησυχίες μεταξύ των μελών του, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Για παράδειγμα, όταν ανησυχούμε για το βαθμό στον οποίο δεσμευόμαστε στις βασικές μας αξίες, καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι και εκφράζουμε τις απόψεις μας και ανησυχεί ανοιχτά και ειλικρινά ».
Ωστόσο, εφιστώντας την προσοχή στη σημασία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό: η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Μπορείτε να δείτε τη σημασία της Τουρκίας απλώς κοιτάζοντας τον χάρτη. Η Τουρκία είναι επίσης ο μόνος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που γειτονεύει με το Ιράκ και τη Συρία. Οι υποδομές και τα αεροδρόμια της Τουρκίας είναι εξαιρετικά σημαντικά για την καταπολέμηση του ISIS. "Η Τουρκία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο συνασπισμό κατά του ISIS και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία για τη σταθεροποίηση της νότιας περιοχής μας".
Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι επίσης μια σημαντική χώρα στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και είπε ότι ως ΝΑΤΟ, συνέβαλαν στην εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, και ότι το ναυτικό του ΝΑΤΟ ήταν παρόν στο Αιγαίο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε πως «ναι, υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Βλέπουμε παραδείγματα αυτού στις συζητήσεις μας στο πλαίσιο της Συμμαχίας για ορισμένα από αυτά τα θέματα. Αλλά πιστεύω επίσης ότι το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα για τέτοιες συζητήσεις και ανταλλαγές. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μαζί ».
Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε επίσης ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκε ειδικά πέρυσι και τόνισε τη συμβολή του ΝΑΤΟ στη μείωση των εντάσεων δηλώνοντας ότι σχετικά με την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας , το ΝΑΤΟ μπόρεσε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την αποτροπή συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο επανάληψης ατυχημάτων και συμβάντων παρόμοια με αυτά που σημειώθηκαν στη δεκαετία του 1990. "Για μένα, αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ συμμάχων" ανέφερε.
Δηλώνοντας ότι με την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, αξιωματούχοι από την Τουρκία και την Ελλάδα συναντήθηκαν καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ και ότι δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός, ο Στόλτενμπεργκ είπε: "Αυτό δεν είναι ένα μικρό πράγμα, είναι μεγάλο πράγμα γιατί έχουμε δει στο παρελθόν ότι τέτοιες εντάσεις μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις με θύματα”.
Δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι αυτός ο μηχανισμός για την πρόληψη των συγκρούσεων έχει προετοιμάσει το έδαφος για την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι εντάσεις έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες και η επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών συνέβαλε εν μέρει σε αυτό διεκδικώντας ρόλο σε αυτό.