Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα περιοριστεί στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου

Η Τουρκία δεν λέει όχι σε προσφυγή στη Χάγη - Μια αμοιβαία αποδεκτή θέση επί του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής

Παραμονή της άφιξής του στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλουεκτιμά σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, ότι υπάρχει περιθώριο για θετική ατζέντα, χωρίς να λέει όχι σε προσφυγή στη Χάγη, αφού προηγηθούν ωστόσο, διμερείς διαπραγματεύσεις στη βεντάλια των θεμάτων που υποστηρίζει η Τουρκία πως πρέπει να τεθούν, τονίζοντας ότι «μια αμοιβαία αποδεκτή θέση επί του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα», αλλά και πως είναι λάθος να πιστεύει η Ελλάδα ότι η Τουρκία θα περιοριστεί στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.


Μια αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο συνιστά ένα από τα «κλειδιά» που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την συνολική διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, ξεκαθαρίζει στην συνέντευξή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας πως μεγάλος στόχος είναι η σύγκλιση μιας συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη - Erdogan  στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Προσθέτει δε, πως η Άγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όμως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά αφού προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις, προτείνοντας τρία βήματα για την καλή γειτονία:
1. Τον ειλικρινή διάλογο
2. Την αποφυγή λαϊκίστικης ρητορικής και προκλήσεων
3. Την πολιτική βούληση επίλυσης όλων των θεμάτων

Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. - Ελλάδας


Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια θετική ατζέντα σε σχέση Τουρκίας ΕΕ.
Θα βοηθήσει στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης και θα οδηγήσει σε μια εποικοδομητική προσέγγιση, ώστε να ξεπεράσουμε τις διαφορές.
Υπάρχει έδαφος για τέτοια ατζέντα και η πολιτική βούληση από την ουρά της ΕΕ με την εξαίρεση μερικών κρατών.
Η θετική ατζέντα θα έπρεπε να βασιστεί σε αμοιβαία συμφωνηθέντα, συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα, όπως:
1ον. Ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας
2ον. Εναρξη της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ
3ον. Αναζωογόνηση του διαλόγου υψηλού επιπέδου και τον σύνοδο κορυφής Τουρκία ΕΕ.
4ον. Ενθάρρυνση της απελευθέρωσης θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες
5ον. Να υπάρξει καλύτερη συνεργασία στην διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης και,
6ον. Ενίσχυση της συνεργασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Προσέγγιση Τουρκίας - Ελλάδας


Όσον αφορά την προσέγγιση Ελλάδας- Τουρκίας πιστεύω ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την συναλλακτική προσέγγιση και να υιοθετήσουμε μια πιο ολιστική γεωπολιτική προοπτική
Η Ελλάδα θα έπρεπε να απέχει από την χρήση της ΕΕ ως μοχλό εναντίον της Τουρκίας και να εναγκαλιστεί το τρέχον θετικό momentum.
Μόνο Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα εκκρεμή τους ζητήματα όχι η ΕΕ με ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, όπως αναφέρει η bankingnews.gr.

Προσφυγή στην Χάγη

Η Τουρκία δεν απέκλεισε ποτέ κατηγορηματικά καμία μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους που να βασίζεται σε αμοιβαία συγκατάθεση.
Πρωτίστως ομως πρέπει να διεξάγουμε διμερείς διαπραγματεύσεις που ορισμένοι κύκλοι στην Ελλάδα δεν εγκρίνουν.
Ακόμα όμως και να φέρουμε τα ζητήματα ενώπιον του δικαστηρίου της Δ.Δ. της Χάγης χρειάζεται να διαπραγματευτούμε μια ειδική συμφωνία αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε να δίνουμε έμφαση στην σημασία του διαλόγου.
Να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα που εισήγαγε επιφύλαξη στην δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα όπως το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς νησιών, το εύρος του εναέριου χώρου, ο καθορισμός θαλάσσιων ορίων, η εφαρμογή και ερμηνεία των άρθρων 74 και 83 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το Oruc Reis διεξήγαγε τις δραστηριότητές του σε περιοχές εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Eίμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Tουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Eλληνοκυπρίων
Το Oruc Reis αγκυροβόλησε δύο φορές για λόγους επιμελητειακής υποστήριξης αυτές ήταν ευκαιρίες για άμβλυνση της τεταμένης κατάστασης είναι ανατολική Μεσόγειο και αρχής και είχαμε συνεχίσει Να καλούμε σε διάλογο αλλά οι εκκλησίες μας αγνοήθηκαν από την Ελλάδα

Προς μια Βέρνη Νο 2

Αν η Ελλάδα μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κοινή κατανόηση.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε επιμαχο ζήτημα με την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να αποκηρύξει τον Χάρτη της Σεβίλλης, όπως δεν τον έχουν υιοθετήσει ΗΠΑ και ΕΕ.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι θα ήταν λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζει ο κ. Cavusoglu.

Η διάσταση των θέσεων όσον αφορά στα θέματα προς συζήτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.
Σε μία υποθετική κατάσταση στην οποία θα οριοθετήσουμε μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα.
Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε, τονίζει ο τούρκος ΥΠΕΞ.
Δεν απορρίπτουμε κατηγορηματικά χωρικά ύδατα μέχρι 12 ναυτικά μίλια όπου το επιτρέπουν οι περιστάσεις.
Η Μαύρη θάλασσα και το Ιόνιο
 αποτελούν τέτοια παραδείγματα.
Ωστόσο με 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο θα επηρεαζόταν καταρχάς σοβαρά η ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση
Η διαφωνία επί του νομικού καθεστώτος νησιών, νησίδων και βράχων και τα αποστρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά με βάση τις συνθήκες Λωζάνης, 1923 και Παρισίων, 1947, δεν μπορούν επίσης να απομονωθούν και να αγνοηθούν.
Όπως σας ειπα ο τελικός μας στόχος είναι η επίλυση όλων των εκκρεμών θεμάτων με την Ελλάδα και επίτευξη μιας οριστικής λύσης όχι απλώς να βελτιώσουμε τα πράγματα

Παραμένει ζήτημα casus beli η μονομερής επέκταση

Αν η Ελλάδα δεν επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης δεν θα εφαρμοστεί και θα θέλαμε να παραμείνουν έτσι τα πράγματα.
Η τουρκική εθνοσυνέλευση υιοθέτησε αυτή την απόφαση (περί casus beli) μία εβδομάδα μετά από απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, (δηλαδή την κύρωση της UNCLOS).
Aπό την άλλη πλευρά είναι αλήθεια ότι μια αμοιβαία αποδεκτή θέση του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα.
Η ελληνική θεση σε σχέση με το Καστελόριζο είναι απλά παράλογη.
Οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας όπως ελπίζουμε να επιτύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάσει της αρχής ευθυδικίας.
Αυτό είναι ακόμα πιο αναγκαίο για το ενοίκιο εξαιτίας των ειδικών συνθηκών του .ίστας και επιμονή μας σε αυτές τις αρχές παραμένει αναλλοίωτη.

Δύο κράτη στην Κύπρο

Οικοδόμηση μιας εταιρικής σχέσης το νησί δεν ήταν δυνατή λόγω της απόρριψης από την ελληνοκυπριακή πλευρά να μοιραστεί την εξουσία και το κοινό καλό με τους τουρκοκύπριους.
Αυτή η νοοτροπία οδήγησε στην κατάρρευση, το 1963 της κυπριακής Δημοκρατίας του 1960.
Ήταν οι ελληνοκύπριοι που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν το 2004 και διατήρησαν την ίδια άτεγκτη στάση στο Kran Montana το 2017.
Οι παράμετροι του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφωνήθηκαν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τη δεκαετία του 1970.
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία σήμερα.
Οι Τουρκοκύπριοι εξέλεξαν τον Ερσίν Τατάρ που υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα.
Επομένως στον πρόεδρο Τatar έχει ανατεθεί από τους τουρκοκύπριους η εξουσία να διαπραγματευτεί αυτή την πρόταση.
Η επιμονή σε ξεπερασμένα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας μας οδηγούν μόνο σε φαύλο κύκλο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...