Η Ελλάδα ''σφυρηλατεί'' συμμαχίες με τις χώρες τις αραβικής χερσονήσου. (Σ. Αραβία και ΗΑΕ) αλλάζοντας εντελώς τον χάρτη στην Α.Μεσόγειο, στην προσπάθεια αναχαίτησης των επικείμενων προκλητικών κινήσεων του Ερντογάν.
Ο Yπουργός Εξωτερικών N. Δένδιας και ο Yπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχουν υπογράψει σχετικά πρόσφατα ως γνωστόν στην πρωτεύουσα του Σαουδαραβικού Βασιλείου, μια τρομερά εποικοδομητική "συμφωνία για τη διευθέτηση του καθεστώτος των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων στην επικράτεια" της Σαουδικής Αραβίας.
Από τη Σαουδική Αραβία, παρίσταντο ο κληρονόμος του θρόνου, πρίγκιπας Mohammed bin Salman, ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας του Βασιλείου, πρίγκιπας Khalid bin Salman Al Saud, και ο υπουργός εξωτερικών, πρίγκιπας Faisal bin Farhan.
Η παρουσία Σαουδαράβων αξιωματούχων, αφορά την επίτευξη μιας επίσημης συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και Ριάντ για τη μίσθωση πυραυλικών συστοιχιών Patriot στην χώρα αυτή.
Η όλη διαδικασία, αυτό δεν αφορά μόνο την μεταφορά πυραυλικών συστημάτων στην Σ.Αραβία μαζί με συνολικά 120 Έλληνες στρατιωτικούς.
Οι Έλληνες στρατιωτικοί θα εκτελέσουν καθήκοντα τόσο εκπαιδευτών, όσο και χειριστών, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι καθήκοντα μάχης για την προστασία και την υπεράσπιση του εναέριου χώρου του Βασιλείου, ενάντια στις επιθέσεις των Χούθι.
Σύμφωνα με την ίδια συμφωνία, ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη θα ενταχθούν στις επιχειρήσεις της Πολυεθνικής Δύναμης (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ιορδανία και Πακιστάν) στην περιοχή "για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της άμυνας της Σαουδικής Αραβίας κατά της τρομοκρατίας".
Σύμφωνα με ρωσικό αμυντικό ινστιτούτο, “φαίνεται ότι οι Έλληνες κατάφεραν να πετύχουν πιο πολλά από όσα φαίνονται εκ πρώτης όψεως.
Υπέγραψαν αρχικά με τους Έλληνες για να καλύψουν τον εναέριο χώρο του Βασιλείου τους από χτυπήματα πυραύλων των Χούθι, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησαν λόγους επέκτασης τους στην Α. Μεσόγειο με άλλες παρεμφερείς συμφωνίες με την Αθήνα.
Όλα αυτά στρέφονται σαφώς εναντίον του Ιράν, το οποίο παρέχει στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στους Χούθι, (αλλά και εναντίον της Τουρκίας).
Στην πραγματικότητα, όμως, η ελληνο-Σαουδαραβική προσέγγιση συνδέεται με την ενίσχυση του αγωγού φυσικού αερίου East Med στη Μεσόγειο, του οποίου τα μέλη είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, το Ισραήλ και η Ιταλία.
Οι Έλληνες, προσελκύουν τους Σαουδάραβες στην Μεσόγειο, με στόχο να αποτρέψουν με αποτελεσματικό τρόπο την παρουσία των Τούρκων στον αγωγό αυτό.''
Έτσι, υπάρχουν σαφώς ορατά χαρακτηριστικά του σχηματισμού σε Μεσόγειο-Μέση Ανατολή, μιας συλλογικής πολυμερούς στρατιωτικής συμμαχίας, που θυμίζει οργανωτικά τη Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία, και στοχεύει αποκλειστικά κατά του Ιράν και της Τουρκίας”, αναφέρει το ρωσικό ινστιτούτο.
Το ίδιο εκτιμά ότι αυτή η στρατιωτική συμμαχία ενισχύεται ενεργά και με την αμυντική συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν κάποιο διάστημα η Ελλάδα υπέγραψε σύμβαση ύψους 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Τελ Αβίβ, διάρκειας 22 ετών για την ίδρυση στην Καλαμάτα ενός διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η υπηρεσία Τύπου του Ισραηλινού υπουργείου άμυνας χαρακτήρισε την σύμβαση την μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας.
“Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στον East Med εξακολουθεί να λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μέσης Ανατολής.
Ο νέος ενεργός στρατιωτικός άξονας με την συμμετοχή χώρας μέλους του ΝΑΤΟ εναντίον ενός άλλου μέλους της συμμαχίας, θα βοηθήσει πιθανόν στην αναχαίτιση των νεο-οθωμανικών σχεδίων της τουρκικής ηγεσίας”, καταλήγει το ίδιο.
Η παρουσία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην Σαουδική Αραβία, σε συνδυασμό με τα συμφέροντα του Ριάντ στην Μεσόγειο, έρχονται σαφώς σε αντίθεση με αυτά των Τούρκων που θέλουν έλεγχο της περιοχής.
Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου - ΗΑΕ - Σαουδικής Αραβίας, σημειώνουν διπλωμάτες, ενισχύει το μέτωπο απέναντι στον νεοοθωμανισμό της Τουρκίας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, που δημιουργεί νέες προοπτικές συνεργειών και συνεργασιών.