Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: ''Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποείται''

Στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος όπου και μίλησε για μια σειρά ζητημάτων που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με σημείο αναφοράς την αναβάθμιση και ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με την απόκτηση νέων φρεγατών.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειψε να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα, με τον ίδιο να «απαντά» στον Τούρκο ομόλογό Χουλουσί Ακάρ, επειδή αυτός ενοχλείται με τις επισκέψεις της ΠτΔ, του Πρωθυπουργού και του Νίκου Παναγιωτόπουλου στα ελληνικά νησιά λέγοντας πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται». 

 

Απάντηση σε Ακάρ  

 

Αναφερόμενος στην κριτική του Τούρκου υπουργού ‘Αμυνας Χουλούσι Ακάρ για τις επισκέψεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού αλλά και του ίδιου του Ν. Παναγιωτόπουλου σε ακριτικά ελληνικά νησιά, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί κανένας Τούρκος αξιωματούχος να υποδείξει σε Έλληνα αξιωματούχο που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα. Δεν δεχόμαστε αυτού του είδους τις υποδείξεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ότι απειλείται», πρόσθεσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «δεν αποστρατιωτικοποιείται. Υπάρχει μια υπαρκτή απειλή και βάση του κυρίαρχου δικαιώματος μας οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για την άμυνα τμημάτων της ελληνικής επικράτειας».

    


Η αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού  

 

Για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία δύο χρόνια.

«Έχουμε σχέδιο, προτεραιοποίηση και οικονομική δυνατότητα και οφείλουμε να το κάνουμε γιατί τα οπλικά συστήματα όσο περνά ο χρόνος παλιώνουν» υπογράμμισε και συμπλήρωσε αναφερόμενος στις φρεγάτες που θα προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό: «Είναι το πιο απαραίτητο και μεγάλο στοιχείο του εξοπλιστικού μας προγράμματος. Οι πιο παλιές φρεγάτες που διαθέτουμε είναι 50 ετών και οι λιγότερο παλιές 40 ετών. Ακόμη και αν δεν υπήρχε η ένταση με την Τουρκία θα προχωρούσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού στόλου». 


Η διαδικασία για τις φρεγάτες  

 

Τόνισε ότι υπάρχουν στο τραπέζι πολλές «ενδιαφέρουσες προτάσεις» τις οποίες «επεξεργάζεται το Πολεμικό Ναυτικό και οφείλει να επιλέξει τις καλύτερες και πιο ελκυστικές με βάση τις ανάγκες του». Επεσήμανε, ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος και «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα λάβουμε την τελική απόφαση».

Ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας έχει ζητήσει «την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας» με συμμετοχή ελληνικών εταιριών και ναυπήγηση των πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία.

Το διάστημα της ναυπήγησης, όπως είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «θα πάρει αρκετά χρόνια» και για το λόγο αυτό το Υπουργείο ζητά «τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση. Πλοία, δηλαδή, που θα παραδοθούν και θα καταστούν επιχειρησιακά και διαθέσιμα έως ότου παραδοθούν οι τέσσερις νέες φρεγάτες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ