Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν έχει ποτέ χάνει την ευκαιρία να δείξει το μίσος του για καθετί Ελληνικό. Αυτή τη φορά άδραξε την ευκαιρία και ειρωνεύτηκε μετά το πέρας της άτυπης πενταμερούς Συνόδου την ελληνοκυπριακή πλευρά - «Δεν υπάρχει λόγος για νέες συνομιλίες αν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος», διαμηνύει από την πλευρά του ο Τατάρ.
«Ήταν μια υπέροχη συνάντηση και η συμβολή του κ. Τσαβούσογλου έχει καταγραφεί στην ιστορία. Κάναμε επίσης ένα ιστορικό βήμα εδώ», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, Ερσίν Τατάρ μετά το τέλος της Πενταμερούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη για το Κυπριακό, που κατέληξε σε “ναυάγιο”, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, δεν δίστασε να ειρωνευτεί την ελληνοκυπριακή πλευρά λέγοντας ότι ακούγεται «σαν χαλασμένος δίσκος».
«Για πρώτη φορά στο πλαίσιο των κυπριακών συνομιλιών, καταγράψαμε ότι μπορεί να γίνει μόνιμη και σταθερή συμφωνία με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, με βάση την κυριαρχική ισότητα και αποδοχή της πολιτικής ισότητας. Αυτό ήταν μια επιτυχία για εμάς», πρόσθεσε ο Ερσίν Τατάρ στο νέο κρεσέντο. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο και τον ενημέρωσε για τα όσα διημείφθησαν στη Γενεύη.
Προσωπική επίθεση στον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τις κοινές δηλώσεις με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ με το πέρας της Πενταμερούς Διάσκεψης που έγινε στη Γενεύη. «Είπαμε ότι μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων», είπε προσθέτοντας: «Εμείς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πολύ ισχυρή υποστήριξη στη λύση δύο κυρίαρχων και ίσων κρατών που επιθυμεί η "τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"».
«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να φέρει νέο όραμα, επανέλαβε την παλιά του ρητορική σαν κολλημένο βινύλιο», είπε ακόμη ο Τσαβούσογλου. «Δεν θα συμβιβαστούμε για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ισότητα της ΤΔΒΚ», επισήμανε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα υπερασπίστηκε το μοντέλο της Ομοσπονδίας που δεν είχε αποτελέσματα για 50 χρόνια Η Βρετανία και ο ΟΗΕ αναζήτησαν έδαφος για ένα νέο μονοπάτι, αλλά δεν βρέθηκε νέο έδαφος. Ο ΟΗΕ αγωνίζεται για άτυπες συναντήσεις»