Γράφαμε και χθες πως προκαλούν με χάρτες της ''ανεξάρτητης Θράκης'' στα social media οι Τούρκοι, ενώ και σε προ δεκαημέρου ρεπορτάζ το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αναφέρει πως οι Τούρκοι προετοιμάζουν κρίση λέγοντας πως ''θα προστατεύσουμε την μειονότητα στη Θράκη''!
Ιδίως μετά το ρεσιτάλ Δένδια στην Άγκυρα κατά πως φαίνεται έχουμε πολλά ακόμη να δούμε!
Τώροι οι τουρκόψυχοι ισχυρίζονται πως : "Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί την τουρκική πολιτισμική ταυτότητα των Τούρκων της Ρόδου και της Κω, καθώς και των Τούρκων της Δυτικής Θράκης."
Ο Mumin Durmuş, επικεφαλής του τμήματος Σμύρνης της αυτοαποκαλούμενης Ένωσης Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, ο οποίος δρα στη Σμύρνη, ο καθηγητής Dr. Mustafa Kaymakçı, Πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των Τούρκων της Ρόδου, της Κω και των Δωδεκανήσων ( ROİSDER), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Μεταναστών της πΓΔΜ hlhami Yıldız, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού και Τουρισμού Τέχνης του Κοσσυφοπεδίου umbrahim Şengöz και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης της Bosna Sancak, Abdullah Gül, με αφορμήτ τις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα κατέθεσαν συμβολικά ένα μαύρο στεφάνι μπροστά από το Προξενείο μας στην Σμύρνη.
Στην κοινή τους δήλωση αναφέρουν: «Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, είναι η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας που ζει στην Ελλάδα. Η στάση της Ελλάδας έναντι της τουρκικής μειονότητας επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις και των δύο χωρών. Η Ελλάδα εφαρμόζει μια πολιτική πολιτισμικής γενοκτονίας ενάντια στις υλικές και ηθικές αξίες της τουρκικής μειονότητας”.
Και συνεχίζουν το προπαγανδιστικό κρεσέντο τους:
“Στην πραγματικότητα, ήταν η ίδια η Ελλάδα που ήθελε και εξασφάλισε ότι η λέξη Τουρκική θα πρέπει να χρησιμοποιείται παντού στη Δυτική Θράκη μετά το 1923. Η λέξη Τούρκος εμφανίστηκε σε δημοτικά πιστοποιητικά γέννησης, σχολικά διπλώματα, πινακίδες μειονοτικών σχολείων και στα ονόματα των ενώσεων. Το έργο του συλλόγου, που συνεχίστηκε ακόμη και κατά τη χούντα των συνταγματαρχών, σταμάτησε μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981. Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ), η οποία αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, σήμερα, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ότι “οι Τούρκοι της Ρόδου και της Κω, καθώς και οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, είναι Τούρκοι και εφαρμόζει πολιτιστική γενοκτονία”.
Οι διαμαρτυρόμενοι διατείνονται πως υπάρχουν νόμοι και πιέσεις που τους εμποδίζουν να οργανωθούν με βάση την πολιτιστική τους ταυτότητα, ενώ εμποδίζουν και “το δικαίωμα των Τούρκων παιδιών να μάθουν Τουρκικά, τουλάχιστον στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με βάση τη δίγλωσση, με άλλα λόγια, το δικαίωμα στη μητρική γλώσσα”.
Συνεχίζουν ισχυριζόμενοι πως “ η «τουρκική» μειονότητα φοβάται να εκφράσει ότι είναι «Τούρκοι» σε κοινότητες και σε άτομα που δεν γνωρίζουν”.
Η Ελλάδα έχει μια λανθασμένη αντίληψη, πιο συγκεκριμένα, μια εκτίμηση που αγνοεί, παρόλο που τη γνωρίζει, και δεν θέλει να την εκπληρώσει.
“Δεδομένου ότι τα δεδομένα στην Ελλάδα ήταν ότι τα νησιά βρίσκονταν υπό την ιταλική κατοχή όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, αναφέρεται ότι το άρθρο 45 της Συνθήκης συνδέεται μόνο με την πολιτιστική ταυτότητα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και όχι με τους Τούρκους της Ρόδου και της Κω.”λένε και συμπληρώνουν πως “οι Τούρκοι της Ρόδου και της Κω, υπάγονται κι αυτοί σε Διεθνείς συνθήκες, όπως το πρωτόκολλο αριθ. 3 σύμφωνα με τη συνθήκη των Αθηνών του 1913, η συνθήκη των Σεβρών στις 10 Αυγούστου 1920, η συνθήκη ανταλλαγής της 30ης Ιανουαρίου 1923, τα άρθρα 37-45 της συνθήκης της Λωζάνης, το Πρωτόκολλο των Αθηνών το 1926 και το 1930 και το 1933 στην Άγκυρα και η Συνθήκη του Παρισιού του 1947”
Εκτός από αυτές τις συνθήκες, αναφέρονται στην απόφαση του 1978 του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών (1978) και υποστηρίζουν ότι η έννοια του «καθεστώτος του εδάφους της χώρας» πρέπει να ερμηνεύεται κατά τρόπο που να καλύπτει και τα εδάφη της χώρας που αποκτήθηκαν αργότερα, όχι μόνο τα εδάφη κατά τη στιγμή της συνθήκης.
Καταλήγουν συμφωνώντας με την δήλωση του “Υπουργού Εξωτερικών μας Mevlüt Çavuşoğlu και καλούμε τον Έλληνα Υπουργό Νίκο Δένδια, ο οποίος δεν αποδέχεται την τουρκική πολιτιστική ταυτότητα των Ελλήνων Τούρκων, να δει τα γεγονότα”.
“Η Ελλάδα υποχρεούται να παραχωρήσει τα κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα της, τα οποία κατοχυρώνονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τα Ηνωμένα Έθνη, τις Διεθνείς Συνθήκες και το Σύνταγμα της Ελλάδας, καθώς και πολλές διμερείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Λωζάνης. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εκπληρώσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης” καταλήγουν στην κοινή δήλωση.