Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

O Kαναδάς "κατέρριψε" τα Βayaraktar

Η απαγόρευση εξαγωγών του Καναδά για την κρίσιμη τεχνολογία απεικόνισης θα βλάψει την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας, δήλωσε ο Δρ Chris Kilford, απόστρατος αξιωματικός της Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας και πρώην Ακόλουθος Άμυνας στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, στο Ahval την Πέμπτη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Καναδικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε ακυρώσει τις άδειες εξαγωγής στην Τουρκία για ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται σε drone μετά τh χρήση του  από το Αζερμπαϊτζάν στις πρόσφατες συγκρούσεις με την Αρμενία σχετικά με την αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Kilford είπε ότι είχε καταθέσει στην καναδική κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας drone από την Τουρκία και κατά πόσον οι άδειες εξαγωγής πρέπει να καταργηθούν.

https://www.youtube.com/watch?v=glNNy4QmDS8

Ο Απόστρατος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας είπε ότι μια καναδική κυβερνητική  διαπίστωσε ότι τα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία, η οποία είχε χιλιάδες  απώλειες  σε μια περίοδο μόλις έξι εβδομάδων. "Τα  drone Bayraktar ήταν ένα από τα πλέον αποτελεσματικά οπλικά συστήματα του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο με την Αρμενία."

Τα συστήματα απεικόνισης που κατασκευάστηκαν από την καναδική εταιρεία Wescam ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο των Drone Bayraktar, αλλά ο Καναδάς είχε δώσει άδεια στην Τουρκία μόνο για χρήση της εν λόγω  τεχνολογίας αποκλειστικά για αυτοάμυνα, δήλωσε ο Kilford.

Τα drone της Τουρκίας αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά ενάντια στο παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), το οποίο εμπλέκεται σε εσωτερική σύγκρουση με το κράτος από τη δεκαετία του 1980. Αφού αποδείχθηκε αποτελεσματική η χρήση τους, η τεχνολογία εφαρμόστηκε για τις τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις αλλού, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και της Λιβύης.

Ωστόσο, οι καναδικές αρχές έθεσαν αρχικά μια προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών των απαρτίων των drone στην Τουρκία, μετά τη χρήση του Bayraktar TB2 εναντίον των Κούρδων μαχητών, που είναι γνωστοί ως μονάδες προστασίας των ανθρώπων (YPG) στη Συρία. Η Τουρκία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση όπως και  το PKK και ξεκίνησε  μια σειρά διασυνοριακών επιθέσεων εναντίον  το 2019, μια κίνηση που είδε ευρεία καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά.

https://youtu.be/BoV4oXdDIDk

Ο Κίλφορντ είπε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η καναδική κυβέρνηση επέβαλε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Το 1974, η καναδική κυβέρνηση προέβη σε ανάλογη ενέργεια  μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Ο Καναδάς δεν είναι επίσης η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που περιορίζει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στους αξιωματούχους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν  την Τουρκία ,εκτός του προγράμματος των  μαχητικών F-35 επόμενης γενιάς. 

https://youtu.be/gMnk6C7ve_I

Καταδικάζοντας την απαγόρευση εξαγωγών του Καναδά, ο Τούρκος κατασκευαστής drone Baykar, αρνήθηκε ότι  το εμπάργκο του Καναδά στα απάρτια  απεικόνισης θα επηρεάσει την παραγωγή του Bayraktar TB2. Σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας Selçuk Bayraktar δήλωσε ότι τα εξαρτήματα που εισάγονται από τον Καναδά έχουν ήδη αναπτυχθεί στο εσωτερικό.

Παρ 'όλα αυτά, η κρίσιμη φύση της τεχνολογίας Wescam, η οποία αναμφισβήτητα αποτελεί τον «εγκέφαλο» των Bayraktar TB2s, σημαίνει ότι η καναδική στάση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατασκευή των τουρκικών drone, δήλωσε ο Kilford.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η στέρηση πρός την Τουρκία της κρίσιμης φύσης της τεχνολογίας απεικόνισης της Καναδικής  εταιρείας Wescam η οποία αναμφισβήτητα αποτελεί τον «εγκέφαλο» των  drone Bayraktar TB2s, σημαίνει ότι η καναδική στάση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατασκευή των τουρκικών drone και κατ΄επέκταση στην στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ