Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τουρκικές ΕΔ αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας- Ο ρόλος του Ακάρ

Η πρόσφατη δήλωση από απόστρατους Ναυάρχους από το τουρκικό ναυτικό έδειξε ότι ο στρατός αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας , δήλωσε ο καθηγητής Ryan Gingeras της  Ναυτικής Μεταπτυχιακής Σχολής.

Ο Τζίνγκερς, είπε ότι υπήρχαν δύο σημαντικές πτυχές στην πρόσφατη δήλωση που υπέγραψαν 104 απόστρατοι Ναύαρχοι, καταδικάζοντας τις συζητήσεις για ενδεχόμενη απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Μοντρέ.

Οι απόστρατοι Ναύαρχοι δήλωσαν ότι η Σύμβαση του Μοντρέ δεν ήταν διαπραγματεύσιμη και επέκριναν την κυβέρνηση για την έναρξη της συζήτησης, δήλωσε ο Tζίνγκερς. Σύμφωνα με τη δήλωση,  βλέπουν τη σύμβαση που ρυθμίζει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων από τα στενά της Τουρκίας ως  μια νίκη που κέρδισε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής της σύγχρονης δημοκρατίας.

Ένα άλλο παράπονο που διατύπωσαν στη δήλωσή τους, ήταν ο εξισλαμισμός του τουρκικού στρατού, επικαλούμενοι την επίσκεψη ενός Υποναυάρχου στον ηγέτη ενός Ισλαμικού Τάγματος.

Οι ανησυχίες για τον εξισλαμισμό δεν είναι καινούργιες για τον τουρκικό στρατό, είπε ο Τζίνγκερς και ορισμένοι απόστρατοι έχουν ήδη υιοθετήσει μια ισλαμική πολιτική προοπτική.

Επιπλέον, Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ προήγαγε αξιωματικούς με βάση την πολιτική πίστη τους, και όχι την απόδοση, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Αρχηγού του μεταξύ 2015 και 2018.

Πολλά διοικητικά ζητήματα εντός του στρατού ήταν προηγουμένως υπό τη δικαιοδοσία του, δήλωσε ο Μπαϊντάρ, ωστόσο, έκτοτε έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Άμυνας μέσω τροποποιήσεων των κανονισμών λειτουργίας των στρατιωτικών σχολών αλλά και του Επιτελείου.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, είπε ο Γκίνγκερς, «είναι δύσκολο να πούμε τίποτα για τις μελλοντικές σχέσεις».

Σύμφωνα με τον Τζίνγκερς, υπάρχουν δύο διαφορετικές τάσεις στον τουρκικό στρατό.

Η πρώτη είναι η πιο παραδοσιακή που θέλει τον στρατό να  λειτουργεί ως «οργανισμός οικοδόμησης έθνους» κάτω από τη σύγχρονη δημοκρατία, ενώ η δεύτερη είναι η ισλαμική τάση, η οποία ευνοείται τώρα από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο βαθμός στον οποίο τέτοιες διαμάχες επηρεάζουν την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατού δεν είναι ακόμη γνωστός, πρόσθεσε ο καθηγητής, λέγοντας ότι είναι νωρίς για να πει  κάποιος ότι η παραδοσιακή ταυτότητα του στρατού θα αλλάξει σε νέα

Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η συνέχιση άσκησης της εξουσίας στην Τουρκία από τον Ερντογάν, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην ισλαμοποίηση του στρατεύματος, αφού την κερκόπορτα κατά του Κεμαλισμού άνοιξε η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και ο  τάχιστα προσαρμοζόμενος στα νέα δεδομένα νυν ΥΠΑΜ Ακάρ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ