Η Άγκυρα φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού το τελευταίο διάστημα, στον απόηχο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, την οποία το τουρκικό πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο χαρακτηρίζει "έντονα αντιτουρκική".
Οι διαδοχικές διοικήσεις των ΗΠΑ και τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από τις ιδεολογίες τους. Η Αθήνα αναπτύσσει μια στρατηγική σχέση με την Ουάσιγκτον, εφαρμόζοντας σημαντικές διμερείς συμφωνίες με την ηγέτιδα δύναμη του πλανήτη.
Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Άγκυρας στο Πεντάγωνο, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την πορεία και τη συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν.
Επιπλέον, η υψηλού συμβολισμού επίσκεψη Μητσοτάκη στο "USS Dwight de Eisenhower" που έπλεε στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην Άγκυρα. Όπως και το τηλεφώνημα μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Μητσοτάκη, στο οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε την χώρα μας για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον. Αξίζει να σημειωθεί και το ιδιαίτερα θερμό μήνυμα του Μπάιντεν προς τον ελληνικό λαό και την επικοινωνία του με εξέχοντα μέλη της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας μας.
Υπάρχει σαφώς ένας διάχυτος φόβος για την ελληνοαμερικανική προσέγγιση από ορισμένους στην Τουρκία. Ωστόσο, ο Ερντογάν στην προσπάθειά του να "γαντζωθεί" στον θώκο της τουρκικής ηγεσίας, ξεκίνησε "επιθέσεις" φιλίας ως πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και φέρεται να αναπαράγει μια πιο ήπια ρητορική στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
Ασφαλώς η ελληνική πλευρά οφείλει σε κάθε περίπτωση να λάβει τα μέτρα της και να μην πέσει στην γνώριμη πλέον παρελκυστική πολιτική του "σουλτάνου"