Ελληνοτουρκικά

Ισραηλινός σύμβουλος: ''Ο Ερντογάν βρίσκεται σε απόγνωση αναζητά επεισόδια"

Το απώτερο “βρώμικο” σχέδιο της Άγκυρας μας αποκαλύπτει ο Ισραηλινός σύμβουλος, ειδικός και δημοσιογράφος στην Jerusalem Post, SETH J. FRANTZMAN, για το τι ακριβώς επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος με τα “τσαλίμια” του στην διπλωματία.   

“Τελικά, στόχος της Τουρκίας είναι να απομονώσει το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, μέσω των ισχυρισμών της για «συμφιλίωση. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία δοκίμασε ξανά την ιστορία της «συμφιλίωσης» με το Ισραήλ, προσποιούμενη ότι στέλνει νέο πρέσβη στο Ισραήλ.  Μόνο που αποδείχθηκε ότι το άτομο αυτό ήταν γνωστό για τις ακραίες πεποιθήσεις του κατά του Ισραήλ”, τόνισε ο ίδιος.

Το Al-Jazeera και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης λειτούργησαν και πάλι ως “μηχανές προπαγάνδας” για να διαδώσουν τις απόψεις του Τούρκου πρέσβη.

Έτσι οι τουρκικές δηλώσεις για δήθεν συμφιλίωση αποκαλύφθηκαν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ένας μεγάλος μύθος, ενώ η Άγκυρα προχώρησε ακόμα πιο μακριά. Παρουσίασε έναν χάρτη που έδειχνε την ΑΟΖ της Τουρκίας και του Ισραήλ να “συνορεύουν” διαγράφοντας την Κύπρο.

Η Τουρκία είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βλάψει τους δεσμούς του Ισραήλ με την Κύπρο, ενώ  στην πραγματικότητα δεν είναι γείτονας με το Τελ Αβίβ στη θάλασσα, αφού υπάρχει μια μεγάλη νησιωτική χώρα που ονομάζεται Κύπρος η οποία παρεμβάλεται πρώτα.

Η Άγκυρα εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και τώρα προσποιείται ότι η Βόρεια Κύπρος κατέχει τεράστια ΑΟΖ, απαιτώντας από Ελλάδα και Κύπρος να έχουν λιγότερες αξιώσεις στην περιοχή.

Η ουσία είναι ότι Κύπρος και Ισραήλ μοιράζονται τα αποθέματα φυσικού αερίου στη θάλασσα, ιδίως το πεδίο της Αφροδίτης.

Στις 9 Μαρτίου, προέκυψαν αναφορές για ένα νέο πλαίσιο για το πεδίο αυτό. Ο στόχος της Τουρκίας ήταν να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.

Ελλάδα και Αίγυπτος κατέληξαν επίσης σε συμβιβασμό στις 9 Μαρτίου, ενώ είχαν συνάψει συμφωνία συνολικά για την ΑΟΖ μεταξύ τους από το προηγούμενο έτος.

Οι προθέσεις της Άγκυρας δεν είναι διαφανείς. Απλώς οι Τούρκοι διαδίδουν ιστορίες σχετικά με δήθεν συμφιλίωση με Αίγυπτο-Ισραήλ για να δουν αν μπορούν να επιβραδύνουν τις σχέσεις του Ισραήλ με Κύπρο και  Ελλάδα ή τους δεσμούς με τα ΗΑΕ, κτυπώντας ατυτόχρονα τον άξονα Σαουδική Αραβία-Αίγυπτο-Ελλάδα.

 Δεν αποτελούν έκπληξη όλα αυτά, αφού οι Τούρκοι είναι σφοδρότατα απογοητευμένοι βλέποντας την Σαουδική Αραβία να συνεργάζεται στενότερα με την Ελλάδα.

Ότι και να υλοποιεί η Άγκυρα ωστόσο, κανένα από τα πρόσωπα γύρω από τον Ερντογάν δεν έχει αλλάξει πολιτική τα τελευταία χρόνια.

Η ίδια ομάδα που είναι υπεύθυνη για υποκίνηση ύποπτης πολιτικής εναντίον του Ισραήλ και της Αιγύπτου και των χωρών του Κόλπου, παραμένει στην εξουσία.

Η Τουρκία δεν παρουσιάζει παραχωρήσεις ή αλλαγές από την πλευρά της, αλλά απλά έχει “ωραιοποιήσει” τις απαιτήσεις της και τις ναυτικές αξιώσεις της, ενώ επουδενί δεν συμβιβάζεται.

Το Ισραήλ γνωρίζει ότι η Τουρκία στηρίζει τη Χαμάς και η Αίγυπτος βλέπει ότι στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ ο Κόλπος γνωρίζει ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης για να υπονομεύσει την περιοχή.

Η απόφαση της Τουρκίας να προσπαθήσει να επανέλθει με κάθε τρόπο στην περιοχή αποτελεί προοίμιο πιθανών  εξελίξεων και ευρύτερης συζήτησης”, τόνισε ο ίδιος.

Εκτίμηση υπάρχει όμως ότι εδώ και 5 τουλάχιστον χρόνια, οι νεο-οθωμανοί δείχνουν το πραγματικό προσωπείο τους, με την μορφή της προσπάθειας αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, με σκοπό τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας σε μια σειρά από κράτη.

Η προσπάθεια αυτή υπό το πρίσμα πλέον και της απόφασης Μπάιντεν, να μην επεμβαίνουν οι ΗΠΑ παγκοσμίως ( Ιράκ, Κουβέιτ κα),δημιουργεί μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στην Α.Μεσόγειο, η οποία θα οδηγήσει πολύ σύντομα πιθανότατα σε πολεμικές εξελίξεις με πρωταγωνιστές τους Τούρκους και τις χώρες της Μεσογείου.      

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ