Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι δέκα αιγυπτιακοί όροι προς την Τουρκία: ''Σεβασμός της ελληνική κυριαρχίας''

Ο αρχισυντάκτης της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας Al Watan (ο τύπος ελέγχεται πλήρως στην Αίγυπτο), έχει υποβάλει δέκα προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία προτού το Κάιρο συμφωνήσει να "επαναλάβει τις συνομιλίες" με την Άγκυρα. 

 

Οι “Δέκα πληγές του Ερντογάν” και το αδύνατο της προσέγγισης. 

 

Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος Ahmed Elkhateeb, απαριθμεί (μετά από κυβερνητική εντολή φυσικά) τους όρους που έχει ορίσει το Κάιρο μετά από μια σειρά συζητήσεων με Τούρκους αξιωματούχους για τον τερματισμό της διπλωματικής αντιπαράθεσης με την Αίγυπτο.

https://www.youtube.com/watch?v=TxprMwDHD6U

Οι προϋποθέσεις είναι:

1) Θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των δύο πλευρών με κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι απαραίτητο η Τουρκία να δεσμευτεί να τηρήσει το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Η Άγκυρα μέχρι στιγμής αρνείται να υπογράψει ή να αναγνωρίσει τον νόμο της Θάλασσας του 1982.

2) Δεν θα υπάρξει πολιτική επικοινωνία έως ότου το Κάιρο είναι σίγουρο για τη συμμόρφωση της τουρκικής πλευράς προς τη γενική τήρηση όλων των προυποθέσεων. Η ανακοίνωση θα παραμείνει αποκλειστικά σε χαμηλό επίπεδο ασφάλειας, καθώς δεν υπάρχει πολιτική επικοινωνία με κράτη που υποστηρίζουν την (ισλαμική) τρομοκρατία, σύμφωνα με την Αίγυπτο.

3) Δεν θα υπάρξει αιγυπτιακο-τουρκική συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο παρά μόνο μετά από πλήρη τουρκική συμφωνία με τους Ευρωπαίους συμμάχους και συγκεκριμένα με την ελληνική και την κυπριακή πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4) Ζητείται αποχώρηση της Τουρκίας από τη Λιβύη, από όλους τους τομείς (πολιτικό, στρατιωτικό αλλά και από άποψη ασφάλειας). εγκαταλείποντας εντελώς την Λιβύη, η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί να αποσύρει και τους μισθοφόρους που έφερε στα εδάφη της.

5) Προώθηση χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία και υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την ιρακινή κυβέρνηση που θα δεσμεύει την Άγκυρα να μην παρέμβει ποτέ στο ιρακινό έδαφος.

6) Οι διαπραγματεύσεις Αιγύπτου-Τουρκίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, με την Τουρκία να πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα αδικήματα που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά των κρατών του Κόλπου. Επιπλέον, το Κάιρο δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία με την Τουρκία, εκτός εάν η Άγκυρα δεσμεύονταν να μην επέμβει ποτέ στις υποθέσεις των αραβικών κρατών ειδικά στον τομέα της αραβικής εθνικής ασφάλειας.

7) Διακοπή όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που επιτίθενται κατά της  Αιγύπτου και γενικά στα κράτη του Κόλπου. Η Τουρκία θα απαγορεύεται επίσης να στηρίξει οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στα εδάφη της.

8) Ελεύθερη δράση της Ιντερπόλ για να αντιμετωπιστούν όλοι όσοι είναι παράνομοι και τυχαίνει να είναι παρόντες στο τουρκικό έδαφος, ειδικά Αιγύπτιοι εγκληματίες εξτρεμιστές της Αδελφότητας.

9) Οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας θα παρακολουθούν τη συμπεριφορά του τουρκικού καθεστώτος και θα ελέγχουν την έκταση της συμμόρφωσής του με αυτούς τους όρους κατά την επόμενη περίοδο.

Πριν εκδοθεί οποιαδήποτε άλλη ανακοίνωση, θα υποβληθεί έκθεση από το υπουργείο εξωτερικών προς την πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου σχετικά με αυτό.

10) Η Τουρκία δεν θα κληθεί να συμμετάσχει στο Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου προτού η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος συμφωνήσουν να οριοθετήσουν στη Μεσόγειο με τους προαναφερθέντες όρους. Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι αυτές οι προϋποθέσεις ( που αντιπροσωπεύουν μια λίστα επιθυμιών του καθεστώτος της Σίσι), είναι πολύ απίθανο να εκπληρωθούν ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν νομίζουμε να δεχθεί ποτέ ο Ερντογάν να αφήσει την “Γαλάζια Πατρίδα”, ή να δεχθεί την κύρωση του νόμου της Θάλασσας, για αυτό και το πιο πιθανό σύμφωνα με πολλούς αμυντικούς αναλυτές είναι μια μελλοντική “σύρραξη” στην περιοχή.

Αφορμή για αυτή την στρατιωτική σύγκρουση θα ήταν ο αγωγός East Med, ο οποίος θα γίνονταν αυτόματα μετά την κατασκευή του, στόχος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Όσο για την Τουρκία, εκτιμάται ότι η αποκάλυψη των νεο-Οθωμανικών σχεδίων της αφύπνισε τον αραβικό κόσμο και ειδικά την Αίγυπτο, που κατανόησαεότι μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, εισερχόμαστε σε μια περίοδο παρόμοια με αυτή του μεσαίωνα στην Α.Μεσόγειο.         

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ