Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία φοβάται τα Ελληνικά υποβρύχια και εξοπλίζεται με δεύτερο αεροσκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου P-72

Τον Δεκέμβριο του 2020, το πρώτο P-72 Maritime Patrol Aircraft εντάχθηκε στο τουρκικό οπλοστάσιο. Το δεύτερο αεροσκάφος P-3 Maritime Patrol παραδόθηκε στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων στο πλαίσιο του έργου MELTEM-72 που πραγματοποιήθηκε από το SSB πρίν λίγες ημέρες.

Το έργο, το οποίο εκτελείται υπό τον κύριο ανάδοχο της εταιρείας Leonardo, εκτελείται με την έντονη συμμετοχή της τουρκικής βιομηχανίας. Λεπτομερής παραγωγή εξαρτημάτων, τροποποίηση αεροσκαφών, προμήθεια υλικού, υποστήριξη δοκιμών εδάφους και πτήσης και δραστηριότητες Ολοκληρωμένης Υποστήριξης Logistics πραγματοποιούνται από την TAI.

Ενώ τα αεροσκάφη διαθέτουν συστήματα Link 11 και Link 16 που αναπτύχθηκαν από τη Milsoft, ο σταθμός Naval Patrol Ground παρέχεται από την Havelsan για υποστήριξη αεροσκαφών P-72. Συστήματα όπως ραντάρ, EDT και ακουστική δυνατότητα στα αεροσκάφη παρέχονται από την Thales Company.

Χάρη σε αυτά τα συστήματα, τα αεροσκάφη θα αναλάβουν σημαντικά καθήκοντα όπως ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος, ο πόλεμος επιφανείας, η επιτήρηση, η αναγνώριση, η στόχευση πέρα από τον ορίζοντα, η έρευνα και διάσωση.

Το 2021, σχεδιάζεται να παραδώσει 1 επιπλέον αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας και 1 αεροσκάφος  γενικής υποστήριξης θαλάσσης στη διοίκηση ναυτικών δυνάμεων.

Τα P-72 έχουν σχεδιαστεί για αποστολές πολλαπλών ρόλων για να ικανοποιήσουν την απαίτηση ναυτικής περιπολίας του Τουρκικού Ναυτικού. Το αεροσκάφος θα δει την ενσωμάτωση του συστήματος αποστολής Thales AMASCOS και θα περιλαμβάνει νέες λειτουργίες όπως το AIS, το Link 11 και 16 και τα οπλικά συστήματα τελευταίας γενιάς, όπως τα ελαφρές τορπίλες M 46 και Mk 54.

Το P-72 είναι η έκδοση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού του ATR 72ASW (Anti-Submarine Warfare), ένα πολύ αποτελεσματικό, μεσαίου μεγέθους, ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος με ανταγωνιστικό κόστος απόκτησης και λειτουργίας.

Το αεροσκάφος είναι το μόνο σύγχρονο αεροσκάφος μεσαίου μεγέθους που διατίθεται στην αγορά, εξοπλισμένο με προηγμένους αισθητήρες αποστολής και ικανό να εκτελεί καθήκοντα θαλάσσιας περιπολίας και ανθυποβρυχιακού  πολέμου.

Εκτίμηση

Είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια που καταβάλετε από την Τουρκία για να βρεί λύση ενάντια στα Ελληνικά υποβρύχια, τα οποία στοιχειώνουν την "Γαλάζια Πατρίδα". Η προσπάθεια που καταβάλουν είναι πολλαπλή, τόσο με την ένταξη στο οπλοστάσιο του ναυτικού της ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών όπως το P-72, όσο και αγοράς γερμανικών υποβρυχίων, αφού οι Τούρκοι πήραν ένα γερό μάθημα από τα υποβρύχια μας στην Α. Μεσόγειο το περασμένο καλοκαίρι, τα οποία στην κυριολεξία ήταν "αόρατα" και δεν μπορούσαν να τα εντοπίσουν.

Ωστόσο για να ενεργήσουν τα τουρκικά αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου θα πρέπει να εξασφαλιστεί τουλάχιστον τοπική αεροπορική υπεροχή στην περιοχή επιχειρήσεων από την τουρκική πολεμική αεροπορία, κάτι που φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο τώρα και σχεδόν αδύνατο σε λίγο, μετά την παραλαβή των  γαλλικών μαχητικών Rafale και F-16 Viper από την Πολεμική μας Αεροπορία.

Η Ελλάδα με antidrone  συστήματα ενταγμένα στις Ένοπλες Δυνάμεις της θα εξασφαλίσει πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο.

Ο καιρός γαρ εγγύς!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ