Η Τουρκία, εν μέσω διερευνητικών επαφών φαίνεται πως έχει αρχίσει να πλέκει εκ νέου το "γαϊτανάκι" της προκλητικότητας.
Σήμερα ξεκινά η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας, σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Όπως σας έχουμε αναφέρει σχετικά, σκοπός της άσκησης είναι να εκτιμήσει την ετοιμότητα των αρχηγείων, των μονάδων και των πλοίων που συνδέονται με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, να δοκιμάσει τους βασικούς τύπους επιχειρήσεων σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας, Ναυτικών Επιχειρήσεων και από κοινού να βελτιώσει τις δυνατότητες της τακτικής λειτουργίας, τις μεθόδους διαλειτουργικότητας με άλλες δυνάμεις δυνάμεων και την ικανότητα αμοιβαίας υποστήριξης, αυξάνοντας την ετοιμότητα μάχης των μερών που θα συμμετάσχουν.
Στη γραπτή δήλωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι η άσκηση Blue Vatan-2021 ήταν μία από τις προγραμματισμένες ασκήσεις της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.
Στην άσκηση, από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων θα έχουν συμμετοχή 82 πλοία, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, 12 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Amphibious Marine Corps, Underwater Assault, Underwater Defense ομάδες, ελικόπτερα γενικής χρήσης και επιθετικά ελικόπτερα , F-16, F-4 και ιπτάμενα ραντάρ.
Πρόκειται για τον τουρκικό «Παρμενίωνα», τη μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Να σημειώσουμε πως η εν λόγω άσκηση είχε δύο χρόνια να πραγματοποιηθεί καθώς το 2020 είχε ματαιωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει επίσης και ως προς την ονομασία της δεδομένου ότι η φράση «Γαλάζια Πατρίδα» χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια από την τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, προκειμένου να επισημάνει τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Τουρκίας οι οποίες εκτείνονται σε μία περιοχή 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που χαρακτηρίζεται ως «τουρκική επικράτεια».
Στο Αιγαίο ο στόλος – Υπό επιτήρηση η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»
Στην ενίσχυση των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούν στο Αιγαίο, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή τη διεξαγωγή της τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Παρτρίδα» (Mavi Vatan).
Στο πλαίσιο αυτό, ένας σημαντικός αριθμός πλοίων του στόλου έχει λάβει εντολή απόπλου από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας με κατεύθυνση τις περιοχές όπου πρόκειται να αναπτυχθούν οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, με σκοπό τη διακριτική παρακολούθησή της δραστηριότητάς τους, αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν προκλητικών συμπεριφορών σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας.
Στο Πεντάγωνο επικρατεί προβληματισμός εάν και κατά πόσο η Άγκυρα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη άσκηση προκειμένου να αυξήσει για μία ακόμη φορά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ίδια στιγμή που το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» εξακολουθεί να πλέει στο κεντρικό Αιγαίο πραγματοποιώντας θαλάσσιες έρευνες.
Πρόκληση Ερντογάν με το Αιγαίο
Για «προβοκάτσιες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος με έμμεσο τρόπο στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ενώ για πρώτη φορά άλλαξε την ονομασία του Αιγαίου, το οποίο αποκάλεσε και «θάλασσα των νησιών». Πρόσφατα, ένας από τους βασικούς σχεδιαστές της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί, είχε ζητήσει την αλλαγή της ονομασίας του Αιγαίου, καθώς είναι ελληνική (οι Τούρκοι το αποκαλούν Ege), και είχε μιλήσει για τη «θάλασσα των νησιών».
Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την ομιλία του σε συνέδριο του AKP στην Κωνσταντινούπολη, διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του ότι δεν χρειάζεται να «ανησυχούν για την παρουσία της Τουρκίας στις περιοχές αυτές». Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και στο Αιγαίο, το οποίο οι παλιοί το αποκαλούσαν “η θάλασσα των νησιών”, θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας, όπως και σε όλα τα ύδατα που μας περικλείουν. Μου λένε κάποια πράγματα, όμως μην σας απασχολεί τίποτα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εμείς έχουμε παρουσία με όλη μας την ισχύ, με όλες μας τις δυνατότητες και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί. Οποιος, οτιδήποτε και να πει. Ολα αυτά δυστυχώς είναι προβοκάτσιες».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε και το δόγμα που έχει στα σχέδιά του, τονίζοντας πως από τα Βαλκάνια μέχρι και τον Καύκασο, από την Κεντρική Ασία μέχρι και την Αφρική, η Τουρκία θα ενισχύσει τους δεσμούς της «με τα αδέλφια της που βρίσκονται στις γεωγραφικές περιοχές που φθάνει ο πολιτισμός μας».
Ο κ. Ερντογάν έκανε αναφορά και στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και συνέδεσε την εξέλιξη αυτή με το τρομοκρατικό χτύπημα σε τέμενος στη Νέα Ζηλανδία το 2019. «Ακούστε! Στη Νέα Ζηλανδία είπαν πως θα λυτρώσουν την Αγία Σοφία από τους μιναρέδες κι εμείς δώσαμε την απάντησή μας και μετά 86 χρόνια ανοίξαμε την Αγία Σοφία και την κάναμε τζαμί».
Αναφορά στη Σμύρνη
Ο Τούρκος πρόεδρος σε πρόσφατη ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1922 στη Σμύρνη και είπε ότι είχε γίνει εισβολή και ομαδικές σφαγές, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι της πόλης «γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη πριν από 100 χρόνια». Πρόσθεσε δε ότι «χαλάσαμε τα όνειρά τους και παράλληλα θα χαλάσουμε και τα όνειρα παρόμοιων ενεργειών». Επιπλέον, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν έβαλε κατά της Ευρώπης, κατηγορώντας τη ότι είναι «στο ίδιο κρεβάτι με τρομοκρατικές οργανώσεις».
Εντύπωση προκάλεσε το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης ΤRT, το οποίο έχει τίτλο «Πόνος 200 ετών. Η σφαγή του Μοριά» και κάνει αναφορά «σε σφαγή 40.000 Τούρκων από τους Ελληνες».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε από την Ελλάδα να σταματήσει άμεσα τις οικοδομικές εργασίες σε οθωμανικό νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανέγερσης κτιρίου στο χωριό Σήμαντρα στη Χαλκιδική, ενώ κλήθηκε για εξηγήσεις και ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα.