Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

H Aθήνα προ μεγάλων αποφάσεων: Δυτικά της Λήμνου το "Τσεσμέ"

Η Τουρκία τόλμησε κι έκανε τελικά το προκλητικό βήμα, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση στο Αιγαίο. Πριν από λίγο το τουρκικό ερευνητικό Τσεσμέ, μπήκε στο κεντρικό Αιγαίο, εντός της θαλάσσιας περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX για έρευνες έως τις 2 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή κινείται με μικρή ταχύτητα με πορεία νοτιοοδυτική, και βρίσκεται δυτικά της Λήμνου.​

 

 

Αρχικό κέιμενο 

 

Τραβάει το σκοινί ακόμη περισσότερο η Άγκυρα, αφού κατηγορεί την Αθήνα για αύξηση της έντασης, ενώ συνεχίζει την προσπάθειά της να "γκριζάρει" το Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέουν τουρκικά μέσα, πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, κατηγορούν την Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου. Παράλληλα ισχυρίζονται πως στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί  συμπεριέλαβε  αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και τονίζουν πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

Οι πηγές τόνισαν ότι οι δραστηριότητες του TCG Çeşme είναι "επιστημονικές και τεχνικές μελέτες που πραγματοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τις αμοιβαίες συμφωνίες".

Μετά τις δηλώσεις της Αθήνας, η Άγκυρα ανακοίνωσε πως «To Tσεσμέ ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο. Οι οποίες είναι νόμιμες. Σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

Τονίζουν ακόμη πως οι δηλώσεις της Ελλάδας πως η Άγκυρα προβαίνει σε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως "Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των συμβουλευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών μας, αυτές οι προφανείς δηλώσεις της Ελλάδας με σκοπό την δημόσια παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας ακολουθούνται με λύπη και έκπληξη. Είναι μια σαφής ένδειξη της ασυμβίβαστης και ασυμβίβαστης στάσης του που δεν επιθυμεί να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου."

Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν πως «H Eλλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο με ασκήσεις και υποθαλάσσιες εργασίες. H Eλλάδα είχε κάνει παρόμοιες έρευνες μεταξύ Χίου και Ικαρίας τον Δεκέμβριο του 2000 με το πλοίο Ναυτίλος του Ελληνικού Ναυτικού».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «Mετά τις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα πραγματοποιεί υποθαλάσσιες εργασίες μεταξύ της Κρήτης και τη Πελοποννήσου, όπως και με νέα Navtex στις 18 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν υποθαλάσσιες εργασίες βόρεια της Κρήτης με άγνωστη ημερομηνία λήξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν έμειναν χωρίς σχολιασμό και οι ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς όπως τονίζουν οι Τούρκοι, «Η Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου( ημερομηνια διερευνητικών) πραγματοποίησε ασκήσεις βόρεια της Σκύρου (Κεραυνός-21) με τη συμμετοχή 20 πλοίων και αεροπορικών δυνάμεων. Εξέδωσε NAVTEX για δράση υποβρυχίων μεταξύ 10-17 Φεβρουαρίου και υπήρχαν περιοχές που περιλαμβάνουν χωρικά ύδατα νησιών όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, τα Ψαρά, το Καστελόριζο, η Ικαρία, ο Αγιος Ευστρατιος και η Σαμοθράκη τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης. Σε άσκηση και με πραγματικές βολές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 17 Μαρτίου και 17 Απριλίου, συμπεριέλαβε τα νησιά η Λήμνος, ο Αγιος Ευστράτιος, η Λέσβος,  το Καστελλόριζο, η. Σαμοθράκη καιη Χίος τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.  Αυτό δείχνει πως η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει την ένταση».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ενέργειες και την ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει στην επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ