Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκική παραδοχή: ''Χάσαμε την αεροπορική ισχύ''

Την περασμένη εβδομάδα όλα τα κοινωνικά μέσα αστειευόντουσαν για το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας και την αποστολή Τούρκων στο φεγγάρι. 

“Την ίδια στιγμή το πρώτο αναβαθμισμένο μαχητικό αεροσκάφος F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας είχε πάρει το δρόμο για τις ΗΠΑ για τις τελικές δοκιμές, ενώ η αναβάθμιση του δεύτερου αεροσκάφους συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί στην Τανάγρα από την ελληνική αεροπορική βιομηχανία”, αναφέρει η Τουρκάλα δημοσιογράφος Barçın Yinanç. 

“Η Ελλάδα αναμένει να ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16 έως το 2027, τέσσερα χρόνια μετά την προγραμματισμένη αποστολή της Τουρκίας στη Σελήνη.

Όταν ρώτησα για το θέμα ορισμένους εμπειρογνώμονες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, αυτοί δεν είχαν διάθεση για αστεία. 

Οι ειδικοί, μου χτύπησαν καμπάνες συναγερμού λέγοντας μου ότι μέσα σε πέντε χρόνια, η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει την αεροπορική της υπεροχή έναντι της Ελλάδας. 

Αυτό φυσικά θα υλοποιηθεί εάν το αδιέξοδο σχετικά με την αγορά του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία παραμείνει άλυτο και στις σχετικές κυρώσεις προστεθούν και νέες. 

Τούρκοι ειδικοί μου ανέφεραν ότι τα αποτελέσματά των ελληνικών αμυντικών σχεδιασμών θα αρχίσουν να μας “πονάνε” μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. 

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι θα κατασκευάσει το δικό της  μαχητικό TF-X με ορίζοντα το 2035 και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο σε ένα πρόγραμμα που δεν έχει δει μέχρι στιγμής καμία πρόοδο. 

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία αντιμετωπίζει εμπόδια στον εκσυγχρονισμό του προβληματικού στόλου των αεροσκαφών F-16, καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ εφαρμόζει ένα “κρυφό” εμπάργκο, σύμφωνα με Τούρκους ειδικούς. 

Ο I. Demir, επικεφαλής της SSB, ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου ότι θα αυξήσει τη δομική ζωή των αεροσκαφών F-16, αλλά θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να καλύψουν την απόσταση από την Ελλάδα, με δεδομένη την αγορά 18 μαχητικών Rafale.

Η Τουρκία θα χάσει πιθανόν την αεροπορική της υπεροχή έναντι της Ελλάδας έως το 2025 και στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να την ανακτήσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τουρκική αντιπολίτευση εν τω μεταξύ, αντί να επισημάνει αυτόν τον κίνδυνο, είναι απασχολημένη στο να προκαλεί την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το σύστημα S-400, υποστηρίζοντας ότι η υποχώρηση μπροστά στις κυρώσεις των ΗΠΑ θα βλάψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. 

Ο υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ πρότεινε την μερική ενεργοποίηση ως λύση.

Σε συνέντευξή του ο ίδιος πρότεινε στις ΗΠΑ το «μοντέλο Κρήτης» υπενθυμίζοντας ότι οι S-300 που αγόρασε η Κύπρος ευρίσκονται στην Κρήτη και ενεργοποιούνται μόνο περιστασιακά.

Η δήλωση Ακάρ δεν άλλαξε την στάση των ΗΠΑ, οι οποίες αντέδρασαν αναφέροντας ότι δεν υπήρχε καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας για τους S-400. Η πρόταση Ακάρ  μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς έναν διάλογο για την εξεύρεση λύσης, η οποία δεν φαίνεται στον ορίζοντα, κατέληξε μεταξύ άλλων η ίδια. 

«Εάν η Άγκυρα είναι πρόθυμη να επεκτείνει αυτήν την προσφορά και να επιδείξει έναν μηχανισμό επιθεώρησης για να επαληθεύσει τη μη χρήση του συστήματος, τότε θα μπορούσε να προκύψει ένας δρόμος για τη βελτίωση των σχέσεων», έγραψε ο Aaron Stein, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής. 

Νομίζουμε ότι αυτό το μοντέλο είναι πιθανό να έδινε “συγχωροχάρτι” για τους S-400 στην Τουρκία, μόνο που το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι η γενικότερη πολιτική της Άγκυρας με την Μόσχα και αυτό δεν αλλάζει πλέον.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ