''Bράζουν'' οι Τούρκοι με την διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά του Ερντογάν στο ζήτημα των 13 Τούρκων νεκρών στο Β. Ιράκ.
ΜΜΕ, πολίτες, στρατιωτικοί ε.α. και πολιτικοί εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο. Τα ερωτήματα είναι τα εξής:
''Τι έκανες Ερντογάν για τους στρατιώτες μας; Τόσα χρόνια γιατί δεν κατάφερες να τους απελευθερώσεις;'' ''Κανένας στρατιώτης δεν έχει καμία αξία για εσένα!'' ''Μία μητέρα των Τούρκων στρατιωτών σας είχε εμπιστευτεί αλλά την πουλήσατε!''
Μάλιστα η ''βόμβα'' είναι για το τέλος. Το στέλεχος του AKP Şamil Tayyar δήλωσε τα εξής: ''Ο Ακάρ δεν μπορεί να ηγηθεί του στρατού!''
Θέλει επίθεση ο Μπαχτσελί
Ο αρχηγός του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος των γκρίζων λύκων του MHP, ζήτησε την Τρίτη μαζική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του ΡΚΚ στις περιοχές Καντίλ και Σιντζάρ του βόρειου Ιράκ.
"Η ένδοξη τουρκική σημαία θα πρέπει να υψωθεί στο Καντίλ την αυγή και οι ηγέτες της τρομοκρατίας θα πρέπει να θάβονται στις σπηλιές τους. Τα στρατόπεδα τρομοκρατίας που ιδρύθηκαν στο Μαχμούρ του Ιράκ πρέπει να καούν", δήλωσε ο Μπατσελί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στην πρωτεύουσα Άγκυρα.
Η περιοχή Σιντζάρ κοντά στα σύνορα του Ιράκ, όπου το ΡΚΚ χρησιμοποιεί για τις επικοινωνίες του και τις μεταφορές του, θα πρέπει να καταστραφεί σύντομα δήλωσε ο Μπαχτσελί.
"Ο καθαρισμός της συνοριακής πύλης Πεσαμπούρ μεταξύ Συρίας και βόρειου Ιράκ, που ελέγχεται από την τρομοκρατική ομάδα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου", πρόσθεσε.
Ο Μπαχτσελί είπε ότι ο αγώνας της Τουρκίας ενάντια στους τρομοκράτες δεν θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, αφού 13 Τούρκοι πολίτες μαρτύρησαν από τρομοκράτες του ΡΚΚ στη βόρεια περιοχή Γκάρα του Ιράκ.
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε την Κυριακή ότι τα πτώματα 13 Τούρκων αμάχων βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επίθεσης της Τουρκίας Claw-Eagle 2 στην Γκάρα.
Οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν την Επιχείρηση Claw-Eagle στις 10 Φεβρουαρίου για να εμποδίσουν το PKK και άλλες τρομοκρατικές ομάδες να αποκαταστήσουν θέσεις, που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή διασυνοριακών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία.
Οι επιχειρήσεις Claw-Tiger και Claw-Eagle ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών και των συνόρων της Τουρκίας.
Ο ηγέτης του MHP επανέλαβε το αίτημά του για διάλυση του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), το οποίο κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι έχει δεσμούς με το PKK.
"Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τελειώσει καταστρέφοντας το PKK προτού επιτύχουμε ανάλογα με το HDP. Από αυτή την άποψη, το κλείσιμο του HDP είναι απαραίτητο. Πιστεύω ότι το Γραφείο του Ανώτατου Εφετείου θα κάνει ότι είναι απαραίτητο", είπε.
Το πολιτικό παρασκήνιο
Όπως άλλωστε έχουμε αναφέρει σε προγενέστερα άρθρα μας, το MHP είναι υπέρ του κλεισίματος του κουρδικού κόμματος HDP με την κατηγορία ότι υποθάλπτει το ΡΚΚ και συνεπώς την τρομοκρατία.Την θέση του αυτή ο γκρίζος λύκος Μπαχτσελί την κατέθεσε στον Ερντογάν προς έγκριση και υλοποίηση.
Αυτό γίνεται γιατί δημοσκοπικά τόσο το κόμμα του Ερντογάν όσο και του Μπαχτσελί, είναι πολύ πεσμένα.Το ΑΚΡ συγκεντρώνει ποσοστό 36,7%, και το ΜΗΡ μόλις 8%, την ώρα που το κουρδικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 10.6%.
Υπενθυμίζουμε ότι ένα κόμμα στην Τουρκία θα πρέπει να συγκεντρώνει άνω του 10%, γεγονός που ανάγκασε το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί να προτείνει αναθεώρηση του Συντάγματος καταθέτοντας σχετικές προτάσεις.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται πρόταση για μείωση του ελαχίστου ποσοστού προκειμένου ένα κόμμα να μπεί στη βουλή, από το 10% που ισχύει σήμερα σε ποσοστό 7%. Έτσι θα έμπαινε στη βουλή το κόμμα του Μπαχτσελί αν γινόταν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να ανανεώσει την παραμονή του στην εξουσία, το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί.
Ως λύση βλέπουν τη διάλυση του κουρδικού κόμματος HDP και τον προσπορισμό έστω μέρους των ψηφοφόρων του, ή σε αντίθετη περίπτωση να μην μπορεί να κυβερνήσει η τωρινή αντιπολίτευση αν κερδίσει τις εκλογές.
Το επίσης εθνικιστικό κόμμα IYI party του οποίου ηγείται η Ασκενέρ, η οποία προέρχεται από το κόμμα των γκρίζων λύκων του Μπαχστελί από το οποίο αποχώρησε, σε ερώτηση που της έγινε αν τάσσεται υπέρ του κλεισίματος του κουρδικού κόμματος HDP απάντησε, ότι πιστεύει πως είναι πιθανόν οι βουλευτές της αν κληθούν να αποφασίσουν για αυτό ότι θα ήταν θετικοί, αλλά ανέφερε ότι επειδή δεν έχει τεθεί αυτό επισήμως δεν υπάρχει ακόμη και επίσημη θέση του κόμματός της.
Γιατί οι ΤΕΔ διεξήγαγαν τώρα την επιχείρηση απελευθέρωσης των 13 απαχθέντων από το ΡΚΚ;
Από τα παραπάνω συνάγεται πως η υλοποίηση του κλεισίματος του ΗDP προαλειφόταν στο τουρκικό πολιτικό σύστημα. Θα έπρεπε όμως να γίνει κάτι θεαματικό προκειμένου να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως ότι αυτό είναι μία πράξη εκλογικού μαγειρέματος.
Αν λοιπόν διεξαγόταν μια επιχείρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) για την απελευθέρωση των 13 απαχθέντων από το ΡΚΚ Τούρκων άμεσα, ποιός θα ωφελείτο και γιατί;
Οι περιπτώσεις θα ήταν οι εξής δύο:
Πρώτη περίπτωση, η επιτυχής κατάληξη της επιχείρησης και η απελευθέρωση των 13 απαχθέντων σώων και αβλαβών.
Πολύ δύσκολο εγχείρημα από στρατιωτικής άποψης με πολύ λίγες πιθανότητες επιτυχίας, δεδομένου του όγκου των δυνάμεων που συμμετείχαν σε αυτήν,όπως 40 μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ,πολλά UAV, ελικόπερα και δυνάμεις.
Αυτό σήμαινε ότι το κυριότερο στοιχείο επιτυχίας της επιχείρησης αυτό του αιφνιδιασμού εξέλειπε και συνεπώς θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να έχει αίσιο τέλος η επιχείρηση, με δεδομένη την αποφασιστικότητα του ΡΚΚ.
Παρόλα αυτά αν οι ΤΕΔ πετύχαιναν τότε τα οφέλη για το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί θα ήταν πολλά και απτά,αφού θα αναβάθμιζαν κατακόρυφα την εικόνα τους ως οι σωτήρες και προστάτες των απαχθέντων Τούρκων.
Το εθνικιστικό συναίσθημα θα κυριαρχούσε στους Τούρκους πολίτες, απομακρύνοντας τους από τα σκληρά και πολλά καθημερινά τους προβλήματα
Δεύτερη περίπτωση, η επιχείρηση να κατέληγε σε αποτυχία, όπως και ήταν το πιθανότερο και το οποίο έγινε.
Σε τέτοια περίπτωση το αίσθημα της οργής και αγανάκτησης θα κυριαρχούσε στον τουρκικό λαό κατά του ΡΚΚ και των Κούρδων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει στην Τουρκία ένας κύκλος διωγμών κατά των Κούρδων βουλευτών-πολιτευτών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης με τελική κατάληξη το κλείσιμο του κουρδικού κόμματος HDP.
Επιπλέον αυτό θα δικαιολογούσε να τεθεί η Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εκ νέου και να δικαιολογηθεί μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Β. Ιράκ για καταστροφή του PKK.
Βεβαίως πίσω από το τελευταίο κρύβεται η ανάγκη από την Τουρκία εδαφικού διαχωρισμού μεταξύ των Κούρδων του Β. Ιράκ και των Κούρδων της Συρίας, προκειμένου να μην μπορεί να συνενωθούν μελλοντικά και να δημιουργήσουν ένα ενιαίο κράτος, αφού αυτό θα ήταν ένα βήμα πριν την κήρυξη της αυτονομίας των 7 τουρκικών επαρχιών στη ΝΑ Τουρκία,όπου ζούν σχεδόν αμιγώς κουρδικοί πληθυσμοί.
Άρα όποια και αν θα ήταν η έκβαση της επιχείρησης Ερνοτγάν και Μπαχτσελί θα ήταν ωφελημένοι. Γι' αυτό και έγινε τώρα.