Εν όψει του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η γειτονική χώρα ανεβάζει τη ρητορική της και θέτει -για μία ακόμη φορά- θέμα μειονότητας στη Θράκη, βαφτίζοντάς την «τουρκική». Οι επιτελείς του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής επιχείρησαν να αξιοποιήσουν πολιτικά και διπλωματικά ακόμη και τις… πλημμύρες που σημειώθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στη Θράκη, όπως γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης στη εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής"
Ήθελαν να εμφανίσουν την Τουρκία ως συμπαραστάτη των μουσουλμάνων της περιοχής, τα σπίτια των οποίων επλήγησαν από τις πλημμύρες. Έτσι, σκέφτηκαν να εργαλειοποιήσουν τον στενό «συνεργάτη» τους στην περιοχή, δηλαδή τον ψευδομουφτή Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ. Το προξενείο δεν υπολόγιζε στη δράση της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας, η οποία δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό του και επέδειξε απίστευτα αντανακλαστικά. Τα στελέχη της Επιτροπής πήγαν βοήθεια στους πληγέντες στις 18 Ιανουαρίου, δηλαδή έξι μέρες μετά την καταστροφή. Αυτό εξόργισε ακόμη περισσότερο τους ιθύνοντες του προξενείου, οι οποίοι ζήτησαν από τον ψευδομουφτή να δράσει άμεσα. Στις 21 Ιανουαρίου, ο Ιμπραήμ Σερίφ έδωσε τρόφιμα και οικιακό εξοπλισμό στους πληγέντες.
Από το «πλάνο» δράσης του προξενείου έλειπε ένα κομμάτι… Πρόκειται για την πρόεδρο του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), Τσιντέμ Ασάφογλου. Και αυτή επιθυμούσε προβολή από την αποστολή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά συνολικά πέντε φορές πέρασε την πόρτα του τουρκικού προξενείου ζητώντας από τους Τούρκους διπλωμάτες χρήματα. Τους έλεγε ότι το DEB πρέπει να κάνει κάτι για να προβληθεί και καθώς το ταμείο είναι… μείον, το προξενείο έπρεπε να βάλει (και πάλι) το χέρι στην τσέπη για τη «διαφήμιση» του κόμματος. Η 34χρονη (πλέον) αρχηγός του ήταν έξαλλη τόσο με τη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας όσο και με τον ψευδομουφτή. Το προξενείο ζύγισε την κατάσταση και ενέδωσε στις πιέσεις της. Ετσι, για μία ακόμη φορά, έβαλε το χέρι στην τσέπη και «έχωσε τη μύτη του» σε δουλειές που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του, κινώντας πάντα υπογείως τα νήματα…
Περιχαρής, η Τσιντέμ Ασάφογλου άρχισε τις αγορές και στις 27 Ιανουαρίου έφτασε -τρίτη και καταϊδρωμένη- στα χωριά Λοφάριο, Βέλκιο και Μαυρομμάτι. Συνοδευόμενη από φωτογράφους, συνομίλησε με τους πληγέντες και μοίρασε τη βοήθεια. Ομως, έπρεπε να ανταποδώσει τη βοήθεια του προξενείου και έτσι ανήρτησε βίντεο και φωτορεπορτάζ στη σελίδα του DEB στο facebook. Στο 80 δευτερολέπτων βίντεο εμφανίζεται καθισμένη στο γνωστό γραφείο του κόμματος να κάνει δήλωση σχετικά με την κατάσταση που είδε στα τρία χωριά. Μίλησε για «βροχοπτώσεις στη Θράκη», ενώ στο τουρκικό κείμενο που συνοδεύει την ανάρτηση γίνεται λόγος για «βροχοπτώσεις στη… “Δυτική” Θράκη», δηλαδή έναν όρο που δεν αποδέχεται η ελληνική εξωτερική πολιτική. Επίσης, εντελώς αυτάρεσκα τονίζει ότι «εγώ και η ομάδα μου επισκέφθηκα προσωπικά τα τρία χωριά» και ισχυρίζεται: «Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες και κυριαρχεί μια αμελής συμπεριφορά. Ζητώ από τις Αρχές να δράσουν το συντομότερο δυνατόν και να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες». Η σελίδα του κόμματος έχει 7.500 ακολούθους, ενώ το βίντεο είχε 2.200 προβολές και μόλις 69 likes! Στην ανάρτηση του φωτορεπορτάζ, η 34χρονη εμφανίζεται και στις πέντε φωτογραφίες, ενώ υπάρχει κείμενο τόσο στην τουρκική γλώσσα όσο και στην ελληνική, αν και στην τελευταία «βγάζουν μάτι» τα ορθογραφικά λάθη. Η τουρκική ανάρτηση είχε 108 likes και η ελληνική 48.
ΠΩΣ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΤΣΙΝΤΕΜ ΑΣΑΦΟΓΛΟΥ: Η διαδοχή στο κόμμα όταν στέρεψαν οι τουρκικές λίρες
Η Τσιντέμ Ασάφογλου γεννήθηκε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 1987 στη Ξάνθη. Μεγάλωσε στο προάστιο Χρύσα, έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και Παιδαγωγική στο ΑΠΘ και δεν έχει δουλέψει ποτέ. Είναι ανιψιά του πρώην προέδρου του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας, Αχμέτ Καρά, και παντρεμένη με τον πρώην αντιδήμαρχο Ιάσμου και γυμναστή, Μεμέτ Οζτζιάν, με τον οποίο έχουν αποκτήσει ένα παιδί. Η Τσιντέμ Ασάφογλου εγγράφηκε ως μέλος στο ΚΙΕΦ μόλις το 2016 και της ανατέθηκαν καθήκοντα συντονίστριας δημοσίων σχέσεων. Για την ανάδειξή της στην ηγεσία του έβαλαν το χεράκι τους η τύχη, οι γνωστοί, το οικονομικό… αδιέξοδο της Τουρκίας και, φυσικά, το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Τα τελευταία χρόνια το ΚΙΕΦ αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς η Αγκυρα είχε κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.
Μάλιστα, ο προκάτοχός της, Μουσταφά Αλί Τσαούς, ήταν… ανεπάγγελτος και ζούσε από την επιχορήγηση της Αγκυρας. Οταν οι τουρκικές λίρες σταμάτησαν να έρχονται, ο Τσαούς παραιτήθηκε. Το προξενείο αναζητούσε εναγωνίως τον διάδοχο, αλλά είχε ήδη κυκλοφορήσει η φήμη πως είχαν τελειώσει τα χρήματα και ότι ο επόμενος πρόεδρος δεν θα πληρώνεται. Ο Αχμέτ Καρά απέρριψε τη σχετική πρόταση, όπως ακριβώς έκανε και ο πρώην πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης», Οζάν Αχμέτογλου. Τότε, ο Καρά έριξε στο τραπέζι το όνομα της ανιψιάς του. Το προξενείο αντέδρασε, καθώς η Ασάφογλου προέβαλλε ένα προφίλ μουσουλμάνας που δεν ταίριαζε στα δικά του μέτρα, αλλά τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να συμφωνήσει. Προτιμούσε άνδρα πρόεδρο στο ΚΙΕΦ, αλλά «στην αναβροχιά… καλό και το χαλάζι». Εκλέχθηκε πρόεδρος στις 5 Ιανουαρίου 2019 και ήταν η μοναδική υποψήφια.
Οπως το 2014, έτσι και πρόπερσι, το ΚΙΕΦ έκοψε πρώτο το νήμα των ευρωεκλογών σε Ξάνθη και Ροδόπη, ενώ πανελλαδικά κατέγραψε 0,75%. Στις εθνικές εκλογές δεν συμμετείχε, καθότι γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να αγγίξει το όριο του 3%. Ενα από τα πιο γνωστά ατοπήματα της Ασάφογλου έγινε πέρσι τον Ιούνιο, όταν έκανε συστάσεις στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για το ποιους έπρεπε να συναντήσει στην επίσκεψή της στη Θράκη!