Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Προβλέψεις "ξεπουλήματος" από την Άγκυρα: Θα αναγκαστεί να δώσει τους S-400 στις ΗΠΑ για να πάρει F-35

Το σήριαλ με το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 "Triumph" και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, είναι ένα πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει εναγωνίως η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, αναζητώντας  κάθε τρόπο να κρατήσει την Άγκυρα μέσα στο “μαντρί” του ΝΑΤΟ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 5 Φεβρουαρίου, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση των τουρκικών πυραύλων S-400, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι διαβεβαίωσε τη θέση της Ουάσινγκτον «δεν έχει αλλάξει»,ενώ πρόσθεσε ότι: «οι S-400 δεν είναι συμβατοί με το αεροσκάφος F-35, για αυτό και πρόγραμμα αυτό έχει ανασταλεί για την Τουρκία”. 

Η κομβική λέξη στο όλο τουρκικό πρόγραμμα παραλαβής των αεροσκαφών F-35 είναι “ανασταλεί”, κάτι που μεταφράζεται σε μια κατάσταση η οποία μπορεί να αλλάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή. 

Επισημαίνεται ότι μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας την περασμένη εβδομάδα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν Τζέικ Σούλιβαν δήλωσε για την δημιουργία «μιας πιο εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας», με την οποία θα επιλυθούν οι διαφωνίες τους «πιο αποτελεσματικά», υιοθετώντας μια «νέα προσέγγιση». 

Στην συνέχεια παρενέβη το Πεντάγωνο υπενθυμίζοντας την αδιαλλαξία του στο θέμα των τουρκικών πυραύλων S-400, ενώ ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερλφιλντ, υιοθέτησε έναν πιο ειρηνικό τόνο λέγοντας: «ελπίζουμε ότι το ζήτημα των S-400 μπορεί να επιλυθεί. Αν όχι, θα  επικεντρωθούμε σε άλλους τομείς της συνεργασίας μας που δεν επηρεάζονται άμεσα από τις κυρώσεις που έχουμε επιβάλει".

«Εκτιμούμε πολύ τη σχέση με την Τουρκία σε όλες τις διαστάσεις της. Στις σχέσεις ασφαλείας, η Τουρκία είναι πολύτιμος και ουσιαστικός εταίρος του ΝΑΤΟ, στρατηγικός σύμμαχος", είπε ο ίδιος.

Εδώ βλέπουμε ήδη μια διάσταση απόψεων μεταξύ Πενταγώνου και αμερικανικής διπλωματίας, η οποία είναι εμφανής και σίγουρα θα μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου σε ότι αφορά την Τουρκία, ειδικά αν αυτή δεν αλλάξει πορεία. 

Η Τουρκία έχει παραβιάσει ένα τεράστιο κατάλογο υποχρεώσεων  και “κόκκινων γραμμών” με τις στρατιωτικές σχέσεις της με Κίνα πρώτα και μετά με την Ρωσία, σύμφωνα με ξένες πηγές, και αυτό δεν “καταπίνεται” από κανέναν Αμερικανό ανώτατο αξιωματικό στο Πεντάγωνο. 

Ωστόσο, οι κυρώσεις κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και ο αποκλεισμός της από το πρόγραμμα F-35, κινδυνεύει να φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη και με ένα νέο εφιαλτικό σενάριο που αφορά την ιρανική πολεμική αεροπορία. 

Πριν από την ίδρυση της σημερινής ισλαμικής δημοκρατίας, το Ιράν ήταν ένας σημαντικός πελάτης της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων, και η χώρα που είχε αγοράσει αεροσκάφη  F-14 Tomcat, F-4 Phantom και το F-5 Tiger II. 

Μετά την πτώση του Σάχη, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τότε εμπάργκο στο Ιράν, το οποίο άφησε μετέωρη την ιρανική πολεμική αεροπορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι και η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν απέχει πολύ από το να βρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση, αφού ο στόλος των μαχητικών της αεροσκαφών, αποτελείται κυρίως από F-4 Phantoms και F-16C / D, ως επί το πλείστον. 

Η Τουρκία μπορεί να βασιστεί μόνο στον εαυτό της για να διατηρήσει λειτουργικά τα αεροσκάφη F-16 που διαθέτει σε μεγάλους αριθμούς. 

https://youtu.be/wbNkE09DqE0

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εκσυγχρονίζει την πολεμική αεροπορία της, με την αγορά σε χρόνο ρεκόρ, 18 Rafale από τη Γαλλία, ενώ  γίνεται λόγος και για την αγορά περίπου 20 F-35A.

Επομένως, ο χώρος ελιγμού της Τουρκίας είναι στενός σε αυτόν τον τομέα. Μια λύση θα ήταν αναμφίβολα να στραφεί η Άγκυρα στη Σουηδία και να αποκτήσει το JAS-39 Gripen E / F... Αλλά αυτό το αεροσκάφος διαθέτει αμερικανικά εξαρτήματα, γεγονός που καθιστά περίπλοκη την πιθανή αγορά. 

Μια άλλη λύση θα ήταν να στραφεί στη Ρωσία, και να αποκτήσει Su-35 ή Su-57. Μια τέτοια υπόθεση προτάθηκε από την Άγκυρα, αλλά αυτό θα σημάνει την έξοδο της από το ΝΑΤΟ.

Τέλος, η ανάπτυξη του TF-X, ενός μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, θα μπορούσε να είναι μια λύση με ορίζοντα όμως 10 χρόνων μετά και αυτό με την προϋπόθεση εύρεσης κινητήρα ικανού για τις δυνατότητες αυτού του μαχητικού.

Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά φοβούνται ότι η αγορά των S-400 θα βοηθήσει την Τουρκία να ξεπεράσει το ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές προχωρούν ακόμη περισσότερο, τονίζοντας ότι η Άγκυρα είναι ακόμη έτοιμη να πουλήσει τα ρωσικά πυραυλικά της συστήματα στην Ουάσινγκτον. 

Η Τουρκία παραμένει σταθερή στην απόφασή της μέχρι σήμερα, και ακλόνητη σε ότι αφορά τους ρωσικούς πυραύλους S-400. 

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατηγορηματικά ότι η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το S-400 βασίστηκε αποκλειστικά στην προστασία του τουρκικού εναέριου χώρου και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Εκτιμάται όμως ότι ο Ερντογάν ήδη έχει κάνει την δική του κυβίστηση και θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου. 

https://youtu.be/07kbExu56WQ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ