Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Ελλάδα αιφνιδιάζει την Τουρκία: Έρχονται αεροσκάφη-τάνκερ για την ΠΑ - Παρέμβαση ΗΠΑ για τις φρεγάτες

Τη δυνατότητα όπως η Πολεμική Αεροπορία να αποκτήσει στο μέλλον αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού καυσίμων (αεροσκάφη-τάνκερ) καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στην ισχύουσα Δομή Δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποκάλυψε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του είχε υποβληθεί από τον Πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκο βελόπουλο, με θέμα: «Η Τουρκία αυξάνει το στόλο των εναερίων τάνκερ της με νέα “Α-330”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Από την ισχύουσα Δομή Δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει προβλεφθεί η προμήθεια αεροσκαφών ρόλου Air-to-Air Refueling» σημείωσε επί λέξει στην απάντησή του ο ΥΕΘΑ, προσθέτοντας τα εξής:

«1) Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας καταρτίζονται σύμφωνα με τις διαδικασίες του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού (ΕΑΣ) και αποβλέπουν στη συστηματική βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Κλάδου, μέσω του καθορισμού των αναγκαίων μέσων και της βέλτιστης διαχείρισης των πόρων.

2) Επιπρόσθετα, η Πολεμική Αεροπορία εφαρμόζει συγκεκριμένες μεθόδους, με τις οποίες παρακολουθούνται, μελετώνται και αναλύονται οι εξελίξεις, προκειμένου να προσδιορίζονται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση οιασδήποτε απειλής.

Ως εκ τούτου τα σχετικά εξοπλιστικά προγράμματα διαμορφώνονται ως απόρροια μεθοδευμένων θεσμικών ενεργειών, λαμβάνοντας υπόψη την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, για την υλοποίηση των σχεδίων της ΠΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=8pAkp0TGL5I

Προς επίτευξη των ανωτέρω, παρέχονται κατευθύνσεις από την ισχύουσα Δομή Δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία έχει προβλεφθεί η προμήθεια αεροσκαφών ρόλου Air-to-Air Refueling» τόνισε χαρακτηριστικώς.

Αν τα όσα αποκάλυψε σήμερα στη Βουλή ο ΥΕΘΑ υλοποιηθούν τότε η ΠΑ θα ενισχυθεί σημαντικότατα αυξάνοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές της δυνατότητες καθώς θα έχει στη δύναμή της τόσο αεροσκάφη-τάνκερ, όσο και αεροσκάφη «ιπτάμενα ραντάρ», ενώ από μαχητικά θα διαθέτη Rafale, αναβαθμισμένα F-16V ενώ είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει και F-35.

https://youtu.be/-VFxXNEYMUU

 Η «ναυμαχία» για τις φρεγάτες μόλις άρχισε

Για «κυρίαρχη απόφαση της Ελλάδας» έκανε λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ αναφερόμενος στο ζήτημα απόκτησης φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό. Και με ιδιαίτερη μνεία στην πρόταση της Lockheed Martin δεν παρέλειψε να τονίσει τόσο την «ενδιάμεση λύση» για παραχώρηση στην Ελλάδα μεταχειρισμένων πλοίων όσο και το ζήτημα της κατασκευής των καινούργιων πλοίων σε Ελληνικά ναυπηγεία, αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο newpost.gr.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έπειτα από τους Γάλλους και οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να ρίξουν όλα τους τα «όπλα» στη μάχη διεκδίκησης για τα νέα πλοία του Στόλου. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού άμυνας Φλοράνς Παρλί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα σχετικά με τις φρεγάτες αλλά και του πρέσβη της Γαλλίας  Πατρίκ Μεζονάβ ο οποίος την περασμένη Πέμπτη από την Τανάγρα εξέφρασε την ελπίδα εκτός από τα Rafale να δει και Γαλλικές φρεγάτες στο οπλοστάσιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τόσο το Παρίσι όσο και η Ουάσιγκτον δείχνουν ότι όχι απλά ενδιαφέρονται έντονα να προχωρήσουν σε μια συμφωνία με την Αθήνα για τα νέα πλοία του Στόλου αλλά να την εντάξουν σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας με την Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλία συνδέει ένα ενδεχόμενο «deal» με την Ελλάδα για τις νέες φρεγάτες με το αμυντικό σύμφωνο το οποίο επιθυμεί να υπογράψει με τη χώρα μας. Η συμφωνία σε χρόνο ρεκόρ για τα 18 μαχητικά Rafale αποτελεί ήδη για το Παρίσι οδηγό για να συνεχίσει με την Αθήνα και να κάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα προμηθεύοντας το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με μεγάλες Μονάδες επιφανείας οι οποίες θα αποτελούν τα βασικά πλοία του Στόλου για τις επόμενες δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις επόμενες ημέρες τόσο οι Γάλλοι της Naval Group όσο και οι Αμερικανοί της Lockheed Martin αναμένεται να έχουν συζητήσεις και να δώσουν νέες προτάσεις στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλοίων που προσφέρουν, τον οπλισμό, το κόστος , τον τρόπο χρηματοδότησης αλλά και το ενδεχόμενο κάποια από αυτά τα πλοία να «χτιστούν» σε Ελληνικά ναυπηγεία. Με το Παρίσι να ενημερώνει για τις φρεγάτες Belhara και τους Αμερικανούς για τις φρεγάτες MMSC.

Ταυτόχρονα η Αθήνα περιμένει απαντήσεις για τις προτάσεις των δύο κρατών όσον αφορά τα πλοία «ενδιάμεσης λύσης», τις μεταχειρισμένες Μονάδες δηλαδή τις οποίες έχει άμεση ανάγκη το Πολεμικό Ναυτικό μέχρι να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των καινούργιων πλοίων. Εκτός από τις φρεγάτες La Fayette οι Γάλλοι διαθέτουν ως «άσσο στο μανίκι» της φρεγάτες Fremm προκειμένου  να κάνουν την υπέρβαση ενώ η Αθήνα περιμένει κάτι εντυπωσιακό και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ελπίζοντας σε αλλαγή στάσης της νέας κυβέρνησης Mπάϊντεν. Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να ρίξουν στο τραπέζι ζήτημα ακόμα και πώλησης μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών Arleigh Burke στην Ελλάδα αν αποφασίσουν να στείλουν σκληρό μήνυμα προς την Άγκυρα είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει όλα τα δεδομένα. Ενώ η Αθήνα έχει ζητήσει πρόσφατα από τις ΗΠΑ ακόμα και μεταχειρισμένα αεροσκάφη F-35.

Φυσικά στην «κούρσα» της διεκδίκησης των καινούργιων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν να παραμένουν και άλλες χώρες με πιο ισχυρή πρόταση να είναι αυτή των Ολλανδών με τις φρεγάτες SIGMA και τις M ως ενδιάμεση λύση. Η Αθήνα πάντως φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ζητήσει άμεσα τελικές προτάσεις με περιθώριο το πολύ δύο μηνών στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να τις αξιολογήσει και να λάβει την τελική της απόφαση στην οποία τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχει το Πολεμικό Ναυτικό.

https://youtu.be/g-OZRhBy0bU

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ