Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εκτόξευση πακιστανικού βαλλιστικού πυραύλου παρουσία Τούρκων μηχανικών

Το Πακιστάν εκτόξευσε σήμερα ένα βαλλιστικό πύραυλο ικανό να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές με την ονομασία «Ghaznavi», στο αποκορύφωμα των στρατιωτικών ασκήσεων από την Διοίκηση Στρατηγικών Δυνάμεων.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές, την εκτόξευση παρακολούθησαν πιθανότατα και Τούρκοι μηχανικοί, οι οποίοι ''μυούνται'' στις πακιστανικές πυρηνικές και βαλλιστικές τεχνολογίες, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν.   

https://twitter.com/eha_news/status/1357263613870891008

Πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, ο οποίος είναι ικανός να μεταφέρει πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές έως περίπου 180 μίλια. 

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας έχουν επιδεινωθεί, ειδικά μετά την αποστολή Τζιχαντιστών  σε Τζαμού και Κασμίρ, καθώς και Τούρκων ειδικών στο Πακιστάν.

Σε απάντηση το Πακιστάν είναι αποφασισμένο να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα για την αντιμετώπιση απειλών από την Ινδία, με την οποία έχει συγκρουστεί σε δύο πολέμους κατά του Κασμίρ. 

https://www.youtube.com/watch?v=vfvgOXyKOVw

 

Σχέδιο Κίνας-Τουρκίας για έλεγχο απο την Σαγκάη έως την Α.Μεσόγειο 

 

Ενώ η Κίνα είναι σύμμαχος του Πακιστάν εδώ και δεκαετίες, υπήρχε μια εποχή που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ασκούσε έντονη κριτική στο Πεκίνο για την μεταχείριση των Μουσουλμάνων Ουιγούρων. 

Αυτά τα χρόνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί πλέον. Η τουρκική ηγεσία μπόρεσε να καθησυχάσει την Κίνα, ακόμη και για το θέμα των Ουιγούρων, πολλές εκατοντάδες εκ των οποίων ζουν σε τουρκικό έδαφος. 

"Κίνα και Τουρκία συνδέονται τώρα σιδηροδρομικώς, παρακάμπτοντας την ζηλότυπη Ρωσία, με την Τουρκία να γίνεται ενθουσιώδης εταίρος των ευρασιατικών φιλοδοξιών της Κίνας. 

Τον Δεκέμβριο του 2020, το πρώτο τρένο από την Τουρκία στην Κίνα (μέσω του Αζερμπαϊτζάν) μετέφερε οικιακές συσκευές από την Κωνσταντινούπολη στην Κινεζική πόλη Xian σε μόλις δύο εβδομάδες, καλύπτοντας 5.402 μίλια, δύο ηπείρους, δύο θάλασσες και πέντε χώρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σχέση Τούρκων και Κινέζων δεν περιορίζεται στο εμπόριο και την αμοιβαία ενίσχυση των αμυντικών δεσμών. 

Η Κίνα έχει εμπλακεί σε μεταφορές τεχνολογίας πυραύλων στην Τουρκία, ενώ ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος Bora βασίζεται σε κινεζικό σχέδιο. 

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά του PKK στο Ιράκ το 2019. Αυτή η γνώση που αποκτήθηκε στο πεδίο της μάχης θα είναι χρήσιμη στην σχεδόν αναπόφευκτη τουρκική κατασκευή πυραύλων ακόμα μεγαλύτερης εμβέλειας. 

Η Τουρκία με την συνεργασία του Πακιστάν ετοιμάζεται να αποκτήσει και πυρηνική τεχνολογία για την δημιουργία πυρηνικών κεφαλών. Ο φόβος μιας Τουρκίας εξοπλισμένης με πυρηνικούς πυραύλους που αποκτήθηκαν με τη βοήθεια της Κίνας και του Πακιστάν δεν είναι τόσο μακρινός. 

Τουρκία και Κίνα, είναι  δύο χώρες που ονειρεύονται το αυτοκρατορικό τους παρελθόν. 

Ο κυβερνών συνασπισμός AKP / MHP στην Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στο εσωτερικό, αλλά εξακολουθεί να έχει μεγάλες περιφερειακές φιλοδοξίες, από την Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο έως την Κεντρική Ασία.

Χάνοντας τον μεγάλο ευεργέτη της, (ΠρόεδροΤραμπ), η ελίτ της Τουρκίας φαίνεται να αισθάνεται μοναξιά και ανησυχεί δεόντως.

Για αυτό επιχείρησε να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, το Ισραήλ και ακόμη και μερικά αραβικά κράτη. 

Αλλά τα όνειρα της αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πολύ πιο πέρα, μιας παντουρκικής  συμμαχίας όλων των τουρκόφωνων εθνών παραμένουν. 

https://www.youtube.com/watch?v=rjE_y9QDlb8&t=2s

Οι σχέσεις της Κίνας με αυτά τα κράτη μπορούν να εκτιμηθούν στο πλαίσιο των επιθετικών προσπαθειών της Άγκυρας για προβολή οικονομικής και πολιτικής δύναμης σε ολόκληρη την Ευρασία και πέραν αυτής μέχρι την Μεσόγειο. 

Η Κίνα προσφέρει στην Τουρκία μια αυξημένη και ενισχυμένη ασφάλεια, μια πολυμερή κατάσταση «win-win», χρησιμοποιώντας όλους τους τρόπους για αυτό.

Το Πεκίνο έχει πραγματικούς αντιπάλους, την Ινδία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εκτός από αυτούς, επιδιώκει υπομονετικά να σφυρηλατήσει σχέσεις πελατών με ένα ευρύ φάσμα κρατών, συμπεριλαμβανομένων και χωρών συμμάχων των Αμερικανών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Κινέζοι εφαρμόζουν στην πραγματικότητα ένα πολύπλευρο στρατηγικό όραμα, το οποίο ακολουθεί και ο ίδιος ο Ερντογάν μέχρι στιγμής. 

Η τουρκική επιθετικότητα όμως, έφερε την Ελλάδα, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακόμα πιο κοντά", αναφέρει ο Alberto M. Fernandez αντιπρόεδρος του ινστιτούτου MEMRI μεταξύ άλλων. 

Ο ίδιος τονίζει ότι το κομμάτι που λείπει εδώ είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον νέο Αμερικανό πρόεδρο. 

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα απομακρύνει την εστίασή της σε οριακά διμερή ζητήματα που δημιουργούν δυσπιστία στους υποτιθέμενους συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Δυτική Ασία; 

Ή θα επιδιώξει να προβάλει τη δύναμή της και να αναδείξει τις πολύπλευρες αμοιβαία επωφελείς συμμαχίες Ελλάδος, Ισραήλ, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ, Ινδίας, που μπορούν πιθανώς να χρησιμεύσουν ως ένας τύπος αντίβαρου στην τουρκο-κινεζική επέκταση;

Την απάντηση την αναμένουμε εδώ και πολλές ημέρες από την Ουάσιγκτον και πιθανότατα δεν θα αργήσει μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. 
 

https://www.youtube.com/watch?v=jy9ERWSgIPo&t=1s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ