Ελληνοτουρκικά

"Εφιάλτης" οι πρόωρες εκλογές για τον Ερντογάν - Πρόταση από Μπαχτσελί για ενίσχυση του Προεδρικού συστήματος

Τα τύμπανα πρόωρων εκλογών σήμαναν για την Τουρκία. Αυτό δείχνει η πρόσφατη κίνηση του Προέδρου του Εθνικιστικού  Κόμματος (MHP) Μπαχτσελί, ο οποίος συγκυβερνά μαζί με τον Ερντογάν και πρότεινε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του προεδρικού συστήματος της Τουρκίας, αναφέροντας 14 σημεία που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο νόμος σχετικά με τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αναθεωρηθεί, σύμφωνα με τον Μπαχτσέλι, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να επιτραπεί σε κάθε κόμμα να καθορίσει την οργανωτική του δομή και να ενισχύσει τη διακομματική δημοκρατία.

Οι όροι δημόσιας χρηματοδότησης για πολιτικά κόμματα πρέπει επίσης να αναθεωρηθούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του MHP, ο οποίος πρόσθεσε ότι το κράτος πρέπει να εφαρμόσει σχολαστικά κανονισμούς που απαγορεύουν στα κόμματα να ασκούν εμπορικές δραστηριότητες.

Το δεύτερο σημείο αφορούσε αναθεωρήσεις του εκλογικού νόμου, καθώς ο Μπαχτσελί υποστήριξε ότι το κατώφλι εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή πρέπει να «μειωθεί σε λογικό επίπεδο» και πρέπει να εφαρμοστεί όταν τα κόμματα σχηματίζουν πολιτικές συμμαχίες.

Εδώ κρύβεται η "κερκόπορτα", αφού Ερντογάν και Μπαχτσελί βλέπουν ως πολύ πιθανό με το ισχύον σύστημα να χάνουν έδαφος από την Αντιπολίτευση, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε τα λεγόμενα του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάϊντεν, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τον Ερντογάν "αυτοκράτορα", τόνισε την ανάγκη στήριξης της Αντιπολίτευσης στην Τουρκία, προκειμένου να μπορέσει αυτή να αναλάβει την εξουσία.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, επιτρέπεται η δημιουργία «συμμαχιών» μεταξύ των κομμάτων στις Βουλευτικές Εκλογές. Ως βάση για το εκλογικό μέτρο του 10% θα υπολογίζονται οι συνολικές έγκυρες ψήφοι που εξασφάλισαν τα συνεργαζόμενα κόμματα και οι βουλευτικές έδρες της συμμαχίας θα διαμοιράζονται ανάλογα με το ποσοστό που εξασφάλισε κάθε κόμμα που συμμετέχει σε αυτήν.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από αυτή την ρύθμιση μπορούν να επωφεληθούν τα μικρά κόμματα που προηγουμένως δεν θα εξασφάλιζαν το εκλογικό μέτρο του 10% για να εισέλθουν στην βουλή ή κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα όπως το ΜΗΡ, το εθνικιστικό κόμμα των Γκρίζων Λύκων, το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι έχασε από την δύναμη που εξασφάλισε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, λόγω κυρίως της εμφάνισης του Καλού Κόμματος (İYİ Parti) της Μεράλ Άκσενερ που αποτελούσε σημαίνον στέλεχος του ΜΗΡ.

Ο Μπαχτσέλι τόνισε επίσης τη σημασία της δημιουργίας ενός νόμου πολιτικής ηθικής, ο οποίος θα αφορά τους κανονισμούς για τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Ο νόμος πρέπει επίσης να περιγράφει τα δώρα που επιτρέπεται να αποδεχτούν και να δηλώσουν όλες τις μορφές εισοδήματος που έχουν.

Όσον αφορά την άρση των κοινοβουλευτικών ασυλιών, ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τα υπάρχοντα αρχεία που προετοιμάστηκαν για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επαγγελματικές οργανώσεις πρέπει να συμμορφώνονται με το Σύνταγμα, σύμφωνα με τον Μπαχτσέλι, ο οποίος είπε ότι τέτοιες δημόσιες οργανώσεις πρέπει να ασκούν δραστηριότητες στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Όσον αφορά τις δημόσιες δημοσκοπήσεις, ο Μπατσέλι δήλωσε ότι αυτές έχουν καταστεί ζωτικής σημασίας πτυχή της κοινωνίας και ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποτρέψει την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης από όλους τους τύπους ερευνών .

Ένα σχέδιο «Νόμου για την ψυχική υγεία» έχει υποβληθεί στο Κοινοβούλιο για την προστασία της δημόσιας υγείας, δήλωσε ο Μπαχτσέλι.

Ο πρόεδρος του MHP πρότεινε επίσης ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να "συμμορφωθεί" με το Προεδρικό Σύστημα Διακυβέρνησης, αν και δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Όσον αφορά τη δικαστική μεταρρύθμιση, ο Μπαχτσέλι είπε ότι το υπάρχον έγγραφο στρατηγικής μεταρρύθμισης πρέπει να εφαρμοστεί με αποφασιστικό τρόπο.

Εν τω μεταξύ, ανέφερε τον νόμο περί δημόσιας διοίκησης, λέγοντας ότι πρέπει να περιλαμβάνει θεμελιώδεις κανόνες που περιγράφουν τις λειτουργίες του κράτους σύμφωνα με το συνταγματικό πλαίσιο.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να θεσπιστεί νόμος διοικητικής διαδικασίας για την ενίσχυση της κρατικής οργάνωσης και της δομής του προσωπικού και πρέπει να διασφαλιστεί η διαφάνεια.

«Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αξία και στα προσόντα για να βελτιωθεί η ποιότητα του κρατικού εργατικού δυναμικού», δήλωσε ο Μπαχτσέλι.

Το Κοινοβούλιο χρειάζεται επίσης ένα νέο σύνολο εσωτερικών κανονισμών για την αποτελεσματική διεξαγωγή δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τον Μπαχτσέλι, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική συμβολή στη διαδικασία νομοθεσίας.

«Πρέπει να οικοδομηθούν μηχανισμοί που θα διευκολύνουν τη συνεργασία και τη συναίνεση», είπε.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, καθώς και για το δίκαιο μερίδιο του εισοδήματος, την καταπολέμηση της φτώχειας, την ανάπτυξη της γεωργίας και στους άλλους τομείς  εργασίας.

Η Τουρκία άλλαξε από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό σύστημα το 2017, εννέα μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το MHP υποστήριξε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Party) και έχει σχηματίσει τη Λαϊκή Συμμαχία για να διεξαχθεί στις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του 2023.

Εκτίμηση είναι ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός AKP-MHP, δηλαδή το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί, επιχειρεί να αλλάξει επί της ουσίας τον εκλογικό νόμο, χαμηλώνοντας το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη βουλή από το ισχύον 10%, προσδοκώντας στην είσοδο πολλών μικρών κομμάτων στη βουλή και συνεπώς στον κατακερματισμό του εκλογικού σώματος, διασπώντας την υπάρχουσα ενότητα των υπαρχόντων κομμάτων του Αντιπολιτευτικού Συνασπισμού, με τελικό αποτέλεσμα την αδυναμία δημιουργίας κυβέρνησης από την Αντιπολίτευση.

https://youtu.be/gAElluOBRu0

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ