Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία επαυξάνει την εναέρια ισχύ πυρός της με την μαζική παραγωγή του ελικοπτέρου ATAK FAZ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρονικές βελτιώσεις στο  ελικόπτερο ATAK FAZ-2 επήλθαν κατόπιν διαπιστώσεων από τις απώλειες που τα T129 ATAK  υπέστησαν κατά τη διάρκεια των μαχών με τους Κούρδους του YPG στο Αφρίν.

Στον τομέα αυτό εντάσσονται οι βελτιώσεις με την προσθήκη δέκτη προειδοποιήσεως λέϊζερ και  τον ενισχυμένο δέκτη προειδοποίησης ραντάρ.

Ήταν 13 Νοεμβρίου του 2019 όταν μια αναβαθμισμένη έκδοση του ελικόπτερο ATAK της Τουρκίας, το ATAK FAZ-2, εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό πόλεμο (EW) και άλλα συστήματα, έκανε την πρώτη του πτήση .

«Η έκδοση FAZ-2 της ATAK εξοπλισμένη με δέκτη προειδοποίησης λέιζερ και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη της πτήση»,είχε ανακοινώσει τότε ο Ismail Demir, πρόεδρος των αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας.

Βασικές διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων , δηλαδή της αρχικής του Τ-129 ΑΤΑΚ και της νέας του ΑΤΑΚ FAZ-2, είναι  ότι στη νέα έκδοση  υπάρχει  προσθήκη συστημάτων EW,  ενισχυμένος δέκτης προειδοποίησης ραντάρ,  δέκτης ραδιοσυχνοτήτων και ο δέκτης προειδοποίησης λέιζερ

Ο Ντεμίρ τότε έλεγε ότι  , τα ελικόπτερα θα παραδοθούν στον τουρκικό στρατό στα τέλη του 2020, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών. «Στόχος μας είναι να παραδώσουμε ελικόπτερα ATAK FAZ-2 μετά τα μέσα του 2020 μετά από λεπτομερείς δοκιμές», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας.

Στην πρώτη φάση, 21 ελικόπτερα FAZ-2 θα παραδοθούν, ανέφεραν τότε  τοπικά ΜΜΕ.

Σήμερα ανακοινώθηκε από την Turkish Aerospace Industries, ότι  ολοκλήρωσε ένα πλήρες σύνολο δοκιμών του μαχητικού ελικοπτέρου ATAK FAZ-2 και πως η σειριακή παραγωγή του θα ξεκινήσει το 2021.

Αυτό το ελικόπτερο είναι μια τροποποίηση του ελικοπτέρου T129 ATAK που είναι βασισμένο στην έκδοση του ιταλικού ελικοπτέρου της AgustaWestland.

Το ελικόπτερο  πέραν των όσων είχε αναφέρει ο Demir  και τα οποία  μνημονεύσαμε παραπάνω θα διαθέτει επίσης κινητό ψηφιακό χάρτη και ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου AVCI..

Το τουρκικό ελικόπτερο T129 ATAK αναπτύχθηκε με βάση το ιταλικό ελικόπτερο Agusta A129 Mangusta

Συνολικά, η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει παραδώσει 91 T129 ATAK στις εθνικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και 27 ελικόπτερα στο τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα ακόλουθα χαρακτηριστικά του T129 ATAK είναι γνωστά:

Μέγιστο βάρος απογείωσης  έως και 5 τόνους, Μέγιστη ταχύτητα πτήσης - 278 km / h, Ακτίνα πτήσης - 560 χιλιόμετρα.

Εξοπλισμός - πυργίσκος τόξου με πολυβόλο 12,7 mm και αυτόματο 20 mm. Τέσσερις μονάδες ανάρτησης στις οποίες μπορούν να προσδεθούν έως οκτώ αντιαρματικοί πύραυλοι  AGM-114 Hellfire ή έως 76 ρουκέτες χωρίς καθοδήγηση διαμέτρου 70 mm.

Τα εν λόγω  επιθετικά ελικόπτερα αναμένεται να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρονικές βελτιώσεις στο  ελικόπτερο ATAK FAZ-2 επήλθαν κατόπιν διαπιστώσεων από τις απώλειες που τα T129 ATAK  υπέστησαν κατά τη διάρκεια των μαχών με τους Κούρδους του YPG στο Αφρίν.

Στον τομέα αυτό εντάσσονται οι βελτιώσεις με την προσθήκη δέκτη προειδοποιήσεως λέϊζερ και  τον ενισχυμένο δέκτη προειδοποίησης ραντάρ.

Τέλος οι βελτιώσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου , έρχονται να επαυξήσουν τις δυνατότητες λειτουργίας του εν λόγω ελικοπτέρου σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολής συχνοτήτων.

Κλείνοντας μνημονεύω ότι τα εν λόγω επιθετικά ελικόπτερα αναμένεται να  στελεχώσουν ο 3ο ΣΑΣ (τρίτο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού) με έδρα το Gaziemir της Σμύρνης και επιχειρησιακό προσανατολισμό το Αιγαίο και το 4ο ΣΑΣ (τέταρτο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού) με έδρα το Corlu της Ανατολικής Θράκης

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

πλήγματα στο Κίεβο
Ένοπλες Συρράξεις 0

Χάος στην ουκρανική πρωτεύουσα! Η Μόσχα χτύπησε το Κίεβο με βαλλιστικούς πυραύλους KN-23 της Β. Κορέας προκαλώντας τρομερή καταστροφή (Βίντεο)

Τουλάχιστον 5 ισχυρότατες εκρήξεις ακούστηκαν πριν λίγες ώρες στην επικράτεια της πόλης, υποδεικνύοντας ότι η πυραυλική...