Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Διπλωματική "στροφή" Ερντογάν: Παρακαλά βασικούς παίκτες της Μεσογείου για να κρατηθεί στην εξουσία

“Ξύπνησαν” οι Τούρκοι μετά τις απανωτές "σφαλιάρες" και προσπαθούν εναγωνίως να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με όλες τις χώρες της Μεσογείου και τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί η ελληνική διπλωματική επιτυχία όλο το προηγούμενο διάστημα, με την πλήρη απομόνωση της Άγκυρας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιζητά την επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων με βασικούς παίκτες της περιοχής για να ενισχύσει τα πρόσφατα πολιτικά του κέρδη”, δήλωσε ο Μπουρχαντίν Ντουράν, επικεφαλής του φιλοκυβερνητικού τουρκικού think tank SETA.

Η πρωτοβουλία του Ερντογάν πρέπει να ερμηνευθεί σωστά, καθώς δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα παραιτηθεί από τα εθνικά της συμφέροντα, όπως η συνεργασία με τη Ρωσία, τόνισε ο Ντουράν στην εφημερίδα Daily Sabah.

«Η νέα ατζέντα εξωτερικής πολιτικής αφορά τη συμπλήρωση και όχι την αντικατάσταση των τουρκικών συμφερόντων», είπε ο ίδιος.

Πράγματι, οι σχετικές χώρες θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με μια πιθανή προσέγγιση με την Τουρκία βάσει των στρατηγικών τους υπολογισμών”, τονίζει ο ίδιος βλέποντας την τεράστια δυσπιστία χωρών όπως το Ισραήλ ή η Αίγυπτο.

“Εκτός από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα, η τουρκική διπλωματία αναμένεται να υλοποιήσει μια ταχεία προσέγγιση με Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)”, δήλωσε ο Ντουράν.

«Περιττό να πούμε ότι η Τουρκία προωθεί τη διεθνή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο για να ομαδοποιήσει τις φιλοδοξίες της», είπε ο ίδιος.

Ο Ντουράν τόνισε ότι το κύριο σχέδιο του Ερντογάν για ταχεία ανάπτυξη εγκάρδιων σχέσεων με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σταματήσει η συνεργασία με τη Ρωσία ή ότι η Τουρκία θα παραβλέψει την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους  μαχητές στη Συρία.

«Ομοίως, η ιδέα των στενότερων σχέσεων με το Ισραήλ δεν συνεπάγεται την υπογραφή της πολιτικής του Τελ Αβίβ για την Παλαιστίνη ή το άλμα στη λεγόμενη τροχιά ομαλοποίησης παράλληλα με ορισμένα αραβικά καθεστώτα», είπε ο Τούρκος ειδικός.

«Ο μεγάλος ανταγωνισμός ισχύος στην εποχή μετά την πανδημία του COVID και η προεδρία του Μπάιντεν θα παρουσιάσει σε όλες τις χώρες της Μεσογείου νέες ευκαιρίες και προκλήσεις», δήλωσε ο Ντουράν.

Η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο των κρίσιμων ζωνών κρίσης και εν μέσω μεταβαλλόμενων ισορροπιών εξουσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι το 2021 θα είναι έτος δημοκρατικής και οικονομικής μεταρρύθμισης στην χώρα του χωρίς να προσδιορίζει βέβαια πως την εννοεί ο ίδιος.

"Ωστόσο, το καθεστώς του Τούρκου προέδρου πιθανότατα να πραγματοποιήσει τη διαδικασία αυτή σταδιακά χωρίς να παραβλέψει τα τουρκικά συμφέροντα και τον αγώνα ισχύος στην Μεσόγειο», δήλωσε ο Ντουράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα υπάρξει μια προσπάθεια επανένωσης του προεδρικού συστήματος στην Τουρκία και μια επαναφορά των σχέσεων με βασικούς παγκόσμιους παίκτες, αλλά δεν γνωρίζουμε με ποιους όρους θα γίνει αυτό.

https://youtu.be/ydFiAuMmlw0

Ουσιαστικά ο παμπόνηρος Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει με όλες τις χώρες της Μεσογείου και τις ΗΠΑ, έναν γύρο επαναδιαπραγμάτευσης, θεωρώντας ότι ο ίδιος κατέχει πλέον θέση εξουσίας στην περιοχή, παρά τα τεράστια εσωτερικά του προβλήματα.

Η ισλαμιστική Τουρκία του Ερντογάν όμως εν έτει 2021, δεν θεωρεί ως ισότιμο μέλος, καμία χώρα και θα επιδιώξει σχέσεις “υποταγής” ή τουλάχιστον αποδοχής των τουρκικών συμφερόντων.

Αν κάποια χώρα πέσει στην παγίδα και δεχθεί, τότε στη συνέχεια θα εφαρμοστεί το τουρκικό σχέδιο Β που θα αφορά την “επίθεση” σε αυτήν την χώρα με όλα τα μέσα και με υβριδικό πόλεμο,μετά το πέρας των εσωτερικών προβλημάτων μέσα στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι χώρες της Μεσογείου και η Ελλάδα οφείλουν να κατανοήσουν  ότι η Τουρκία κινείται με την λογική της Γερμανίας το 1938-39 και δεν συζητά, αλλά απαιτεί πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από κανέναν σώφρων άνθρωπο, αφού η Άγκυρα σχεδιάζει επιμελώς το σχέδιο Εθνικός Όρκος παράλληλα με τα παντουρανικά της σχέδια για ηγεμονία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ