Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ινδοί "καρφώνουν" τον Ερντογάν: "Το Πεκίνο "πίσω" από τους πυραύλους BORA της Άγκυρας"

Όπως αναφέραμε σε χθεσινό μας άρθρο, έχουμε πλέον ουσιαστικά μια περίπτωση “Ιράν”, σε σχέση με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να καταστεί πυρηνική δύναμη, ενώ τονίσαμε ότι υπάρχει παγκόσμιος κίνδυνος από τα σχέδια της Άγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


''Πίσω από τη μυστική συνάντηση Τουρκίας-Πακιστάν, βρίσκεται η Κίνα'', ανέφεραν τα Ινδικά ΜΜΕ.  

Πληροφορίες των Ινδών, αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Ερντογάν προσωπικά, έχει ζητήσει από τον αρχηγό του Πακιστάν να μοιραστεί η τεχνολογία πυρηνικών όπλων.

Η πρόσφατη κατάσχεση μιας κινεζικής συσκευής που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κινητήρων πυραύλων μεγάλης εμβέλειας στο λιμάνι Kandla από πλοίο που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ με πορεία το λιμάνι Qasim του Πακιστάν, αποκάλυψε την ταχεία μεταφορά τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων από την Κίνα στο Πακιστάν( που ήδη διαθέτει)... με πιθανότερο αποδέκτη όμως την ίδια την Τουρκία.

Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι ο τύπος της συσκευής που κατασχέθηκε χρησιμοποιείται σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως τον πακιστανικό Shaheen-ll, (που ήδη κατέχει το Ισλαμαμπάντ και τον έχει εξοπλίσει  με πυρηνικές κεφαλές).

Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι συσκευές αυτές είχαν πιθανό προορισμό την Άγκυρα και τα σχέδια της για την δημιουργία πυρηνικών όπλων, ώστε να καταστεί η χώρα περιφερειακή δύναμη την οποία κανένας να μην μπορεί πλέον να την αγνοήσει.

Σχέσεις Τουρκίας-Κίνας

Υπενθυμίζουμε ότι ο πολυδιαφημισμένος τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος Bora είναι καθαρά προϊόν συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου-Άγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συμμετοχή Κινέζων στρατιωτικών αξιωματούχων σε στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας με την επωνυμία ΕΦΕΣ και η συνεργασία τους για την μεταφορά τεχνολογίας στην κατασκευή του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου Bora είναι ενδεικτική των σχέσεων των δύο χωρών.

Μόλις χθες είχαμε καθόλου τυχαία την ανακοίνωση που ανέφερε ότι “στα πλαίσια του σχεδίου πυραύλων BORA, ολοκληρώθηκαν όλες οι παραδόσεις” στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. 

Εδώ και πολλά χρόνια Τουρκία και Κίνα συνεργάζονται για τη δημιουργία των τουρκικών πυραύλων KASIRGA με βεληνεκές 80 χλμ.

Στη συμφωνία υπήρχε όρος που προέβλεπε την μεταφορά τεχνογνωσίας από την Κίνα στην Τουρκία και άδεια για κατασκευή του συστήματος από τουρκικές εταιρείες.

Άγκυρα και Πεκίνο συνεργάστηκαν επίσης στη σχεδίαση και κατασκευή του βαλλιστικού πυραύλου F-600T YILDIRIM με βεληνεκές 150 χλμ., το οποίο διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Άρα δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο όσο αφορά την τωρινή προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να αποκτήσει πυρηνικές κεφαλές για τους πυραύλους BORA, διότι για αυτό ουσιαστικά πρόκειται.  

Το Πακιστάν πιθανότατα δρα ως μεσάζων της όλης διαδικασίας λόγω της στοχοποιήσεως της Τουρκίας μέσω των πρόσφατων ισχυρών αμερικανικών κυρώσεων.

Εκτός από την οικονομική συνεργασία, Κίνα και Τουρκία έχουν εμβαθύνει ακόμα πιο πολύ και τις διμερείς αμυντικές σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ανταλλαγής πληροφοριών και του κυβερνο-πολέμου.

Την ίδια στιγμή, η Huawei, η οποία έχει χαρακτηριστεί απειλή για την εθνική ασφάλεια στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα στην Τουρκία. Το μερίδιο της στην τουρκική αγορά έχει αυξηθεί από 3% το 2017 σε 30% το 2019.

Σύμφωνα αναλυτές του περιοδικού "Foreign Policy'', τεράστια ποσά σε δολάρια από το Πεκίνο, είναι αυτά που βοηθούν πραγματικά την Άγκυρα  να αρνείται εδώ και τόσο διάστημα να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τέλος είχαμε την ανακοίνωση της ενεργοποίησης του σχεδίου σιδηροδρομικής σύνδεσης Τουρκίας, Ιράν και Πακιστάν με την Κίνα η οποία συνιστά σαφώς μέρος του τεράστιου κινεζικού σχεδίου του ''Δρόμου του Μεταξιού'', το οποίο δημιουργεί αυτόματα έναν οικονομικό, εμπορικό αλλά και αμυντικό άξονα των χωρών αυτών που στρέφεται κατά της δύσης προκαλώντας αναταράξεις σε ΗΠΑ/ ΕΕ.

Αφού λοιπόν η σημερινή Τουρκία είναι τόσο σημαντική στα κινεζικά σχέδια, ο εξοπλισμός της χώρας αυτής με κινεζική πυρηνική τεχνολογία, σίγουρα θα αύξανε ραγδαία την “αυτονομία” της Άγκυρας απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό πιθανόν είναι και το κύριο σχέδιο του Πεκίνου για να “τραβήξει” ολοκληρωτικά την Άγκυρα από τα "χέρια" του συστήματος εξουσίας της δύσης και να την εντάξει στο αναδυόμενο κινεζικό σύστημα που θέλει την κυριαρχία σε όλη την πορεία προς τον περιβόητο "Δρόμο του Μεταξιού”.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ