Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κομβικές οι σχέσεις ΗΠΑ & Ισραήλ με το Ιράν - Ο ρόλος τους στην ελληνοτουρκική κρίση

Η δοκιμή του Ισραήλ στέφθηκε από επιτυχία και εξασφάλισε την επιτυχή διαλειτουργικότητα των υπαρχόντων αντιαεροπορικών συστημάτων (μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς) καθώς και την επίσης επιτυχή αντιμετώπιση ταυτόχρονα πολλαπλών εχθρικών απειλών προερχόμενες από πυραύλους μικρούς, μεσαίους και μεγάλου βεληνεκούς, ρουκέτες, UAV, εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη.

ΗΠΑ και Ισραήλ ετοιμάζονται να αντιμετωπίσoυν τυχόν πολλαπλές πυραυλικές επιθέσεις προερχόμενες κυρίως από το Ιράν, αλλά και από τους συμμάχους του (Νότιο Ιράκ, Συρία, Hesbolah στο Λίβανο και Hamas από την λωρίδα της Γάζας, Υεμένη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρίν μήνες οι ΗΠΑ μετέφεραν στο έδαφός τους, το ισραηλινής προέλευσης αντιαεροπορικό σύστημα "Iron Dome" για επεξεργασία και βελτίωση των δυνατοτήτων του, ενώ πρόσφατα στελέχη της αντιαεροπορικής άμυνας των ΗΠΑ μετείχαν μαζί με την Ισραηλινή εταιρεία αμυντικών συστημάτων Rafael, η οποία τυγχάνει να είναι και η κατασκευάστρια εταιρεία του υπόψιν αντιαεροπορικού συστήματος, καθώς επίσης μαζί με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Οργανισμού Άμυνας του Ισραήλ (IMDO), σε συνολική δοκιμή της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας.

Η δοκιμή του Ισραήλ στέφθηκε από επιτυχία και εξασφάλισε την επιτυχή διαλειτουργικότητα των υπαρχόντων αντιαεροπορικών συστημάτων (μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς) καθώς και την επίσης επιτυχή αντιμετώπιση ταυτόχρονα πολλαπλών  εχθρικών απειλών προερχόμενες από πυραύλους μικρούς, μεσαίους και μεγάλου βεληνεκούς, ρουκέτες, UAV, εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη.

Σχετικά με τις πωλήσεις αυτών των αντιαεροπορικών συστημάτων σε έθνη του Κόλπου που είχαν πρόσφατα καθιερώσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι αυτό συζητήθηκε, αλλά εξαρτάται από κυβερνητική απόφαση προκειμένου να προχωρήσει.

Το Ισραήλ νωρίτερα με τις ευλογίες των ΗΠΑ, σύσφιξε διπλωματικά τις σχέσεις του με μια σειρά χωρών της περιοχής του κόλπου, όπως Μπαχρέϊν, ΗΑΕ, Ομάν, Σουδάν, Μαρόκο και Μπουτάν.

Το Ιράν έχει απειλήσει με αντίποινα το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί ως υπεύθυνο για την πρόσφατη δολοφονία του  διακεκριμένου επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος θεωρείται ο "πατέρας του πυρηνικού προγράμματος και του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Νωρίτερα οι ΗΠΑ απείλησαν το Ιράν με αεροπορική επίθεση την οποία μάλιστα ο πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε την τελευταία στιγμή.

Οπωσδήποτε σε τέτοια περίπτωση στόχο του Ιράν δεν θα αποτελεί μόνο το Ισραήλ ή οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή του Κόλπου, αλλά και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των φίλα προσκείμενων με τις ΗΠΑ αραβικών κρατών της περιοχής.

Τυχόν προσβολή των υπόψιν πετρελαϊκών εγκαταστάσεων  και αναστολή της λειτουργίας τους επί μακρόν, θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Επίσης η εγγύτητα του Ιράν αλλά και των φίλα προσκείμενων κρατών του (Νότιο Ιράκ, Συρία, Υεμένη), με τις αραβικές χώρες του Κόλπου, καθιστούν τα τελευταία ευάλωτα σε πυραυλικές επιθέσεις λόγω του περιορισμένου χρόνου επιτυχούς αντιαεροπορικής αντίδρασης.

Εκτίμηση είναι ότι το Ισραήλ μαζί με τις ΗΠΑ, έχουν ως τελικό στόχο, να εντάξουν και τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου σε ένα  κοινό ενοποιημένο αντιαεροπορικό σύστημα στο μέλλον, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν πυραυλική επίθεση προερχόμενη από το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα στάδια που θα ακολουθήσουν για την επίτευξη του παραπάνω τελικού στόχου θα είναι τα ακόλουθα:

1. Ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών κρατών μεταξύ τους και ιδιαίτερα μεταξύ Κατάρ και Σ. Αραβίας-ΗΑΕ.

2. Περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων του Ισραήλ με το σύνολο των αραβικών κρατών του κόλπου, με ιδιαίτερη έμφαση με Σ.Αραβία και δευτερευόντως με Κουβέίτ και Κατάρ.

3. Επαύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ-αραβικές χώρες, με συμμετοχή τους σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα.

4. Πωλήσεις ισραηλινών αντιαεροπορικών συστημάτων σε χώρες του κόλπου σταδιακά και ενσωμάτωσή τους στο αντιαεροπορικό σύστημα της κάθε χώρας.

5. Διεξαγωγή κοινών αντιαεροπορικών ασκήσεων του Ισραήλ και των ΗΠΑ με τις χώρες του κόλπου (με χρήση αμερικανικών και ισραηλινών αντιαεροπορικών συστημάτων.

6. Δημιουργία  κοινού ενοποιημένου αντιαεροπορικού συστήματος των ΗΠΑ-Ισραήλ-αραβικών χωρών.

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ εκτιμώ ότι παράλληλα θα επιχειρήσουν να επανέλθουν στη συμφωνία του 2015 του Ιράν, προσπαθώντας να εξομαλύνουν την κατάσταση, αλλά και να ελέγξουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Παράλληλα ωστόσο και για κάθε ενδεχόμενο οι ΗΠΑ μαζί με το Ισραήλ θα προωθήσουν τα προαναφερθέντα βήματα με τελικό αντικειμενικό σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού ενοποιημένου αντιαεροπορικού συστήματος με τις αραβικές χώρες του Κόλπου.

Σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι σημαντικό για τη χώρα μας αναφορικά με την Τουρκία, εκείνο που μας εξυπηρετεί είναι να μην διεξαχθεί αεροπορική προσβολή του Ιράν από ΗΠΑ-Ισραήλ και οπωσδήποτε αυτή να μην πραγματοποιηθεί νωρίτερα από την υλοποίηση των 6 προαναφερθέντων σταδίων.

Κάτι τέτοιο θα αναβάθμιζε τον ρόλο της Τουρκίας και θα την έφερνε πιο κοντά στο Ισραήλ, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες για την πορεία των ελληνοτουρκικών σε Αιγαίο και  ΝΑ Μεσόγειο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ