Έχουν ''σκυλιάσει'' οι Τούρκοι από χθες. Μπορεί η επιχείρηση των Γερμανών στο τουρκικό εμπορικό να εξελίχθηκε σε φιάσκο, με το Βερολίνο να τα δίνει όλα στους Τούρκους, όμως η Άγκυρα εξακολουθεί να ''στοχοποιεί'' τον διοικητή των ναυτικών δυνάμεων της επιχείρηση IRINI επειδή είναι Έλληνας.
Η σημερινή προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας το επισφράγισε κιόλας με μια εξόχως χαρακτηριστική ατάκα: ''Είναι προφανές ότι ο Διοικητής που ελέγχει τα πλοία στη θάλασσα ενήργησε μεροληπτικά και συναισθηματικά σε αυτήν την λανθασμένη πρακτική''.
''Η έρευνα των ένοπλων Γερμανών στο πλοίο έγινε με τη βία παρότι δεν είχαμε δώσει τη συγκατάθεσή μας και επί 16 ώρες το πλήρωμα είχε αντιμετώπιση εγκληματιών. Το κέντρο της επιχείρησης ήταν στη Ρώμη, ο διοικητής Ιταλός, ο αναπληρωτής του Γάλλος και ο διοικητής ναυτικών δυνάμεων Έλληνας.
Τα επιχειρησιακά στοιχεία στη θάλασσα αποτελούνται από ελληνικές, ιταλικές και γερμανικές φρεγάτες. Είναι προφανές ότι ο Διοικητής που ελέγχει τα πλοία στη θάλασσα ενήργησε μεροληπτικά και συναισθηματικά (σ.σ. επειδή είναι Έλληνας) σε αυτήν την λανθασμένη πρακτική. Έχουμε όλα τα δίκαια σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ένας τέτοιος εκφοβισμός θα είναι ένα παράδειγμα για άλλες πρακτικές.''
Από την πλευρά του και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε δήλωση για το θέμα: ''Θα δώσουμε την απάντηση στο πεδίο και θα ακολουθήσουμε επίσης τη δικαστική και πολιτική διαδικασία. Θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο. Αυτή είναι η εντολή του Προέδρου μας. Δεν θα αφήσουμε κάτι αναπάντητο. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Τώρα η πειρατεία εμπορικών πλοίων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Επομένως, από τώρα και στο εξής, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, καθώς δεν θα επιτρέπουμε τέτοια πράγματα.''
Τι προηγήθηκε
Φραστικό επεισόδιο μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας προκάλεσε η ενέργεια της Τουρκίας να εμποδίσει νηοψία σε εμπορικό της πλοίο που έπλεε με κατεύθυνση τη Λιβύη, καταφερόμενη εκ νέου εναντίον της επιχείρησης με την οποία η Ε.Ε. επιτηρεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.
Η Τουρκία έκανε εξάλλου αργά χθες διάβημα διαμαρτυρίας στους πρέσβεις των Ε.Ε., Ιταλίας και Γερμανίας. Στο συμβάν δεν ενεπλάκησαν τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως συνέβη σε αντίστοιχη απόπειρα νηοψίας τον Ιούνιο, αλλά η ένταση που προκλήθηκε κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με τον στόχο της Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεων με την Ε.Ε.
Το απόγευμα της Κυριακής, ελικόπτερο που είχε απονηωθεί από τη γερμανική φρεγάτα «Hamburg» μετέφερε άνδρες στο εμπορικό σκάφος «Roseline A», περίπου 200 μίλια βορείως των λιβυκών ακτών, προκειμένου να ελέγξουν αν το φορτίο που μετέφερε από το τουρκικό λιμάνι Αμπαρλί στη Μισράτα της Λιβύης ήταν πράγματι χρώματα και ανθρωπιστική βοήθεια ή αν επρόκειτο για κρυφή ενίσχυση προς τους εμπόλεμους στον εμφύλιο της Λιβύης.
Τέσσερις ώρες αργότερα και ενώ οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα 250 κοντέινερ δεν είχαν εντοπίσει κάτι ύποπτο, η Αγκυρα, της οποίας σημαία φέρει το πλοίο, ανακοίνωσε ότι δεν δίνει τη συγκατάθεσή της και η νηοψία διεκόπη.